• dogrusu "ekinler bos vermeden kor buzagi toparlamaz" olan atasozu. hazira alisan kisi bu huyundan ancak zor durumda kaldiginda kurtulabilir anlamindadir.
  • şahan gökbakar tarafından, tamamen kendi uydurması olduğu ve hiçbir anlamının olmadığı açıklanmış çakma atasözü.

    (bkz: recep ivedik 2)
  • babamın ders çalışmaya teşvik için zamanında bana karşı sarfettiği sözdü...
    ve kesinlikle recep ivedikten önceydi...
  • recep tayyip erdoğan'ın tüsiad toplantısında söylemesi gereken söz öbeği.
  • (bkz: recep ivedik 2)

    her ne kadar şahan gökbakar bu sözü kendi uydurduğunu ve anlamı olmadığını söylese de kendimce bir anlam çıkardığım söz öbeği. buzağı, sığır yavrusu, kör. demek ki hayatında daha önce bir şey görmemiş ve kör olduğunun farkında değil. ekinler baş verince ortam koşulları değişecek ve bir şeylerin ters gittiğinin farkına varacak. topallayacak, sendeleyecek vs. küçük bir örnekle de açıklamak gerekirse : bütün gün bir ofiste çalışan bir adam düşünelim. birgün çalışmalarını devam ettirmesi için aynı şirketin başka bir ofisine yollanıyor. ancak o da ne? burada herkes daha çok çalışıyor ve adamımızın eski ofisinde yaptıkları aylaklık olarak kalıyor. ortam değişti ve kendi durumunun farkına vardı.
  • (bkz: recep ivedik 2)

    --- spoiler ---

    recep ivedik işadamı olup da time'a kapak olanda bu başlık ile haber olur. felsefesinin bu söz olduğunu iddia eder, sonra da nenesinden fırça yer "eşşoğleşek benim lafımı çalmışsın." diye.

    --- spoiler ---
  • daha önce duyduğuma yemin edebilirim bu sözü, ancak şahan gökbakar'ın kendisi bir anlamı olmadığını, afedersiniz bi tarafından sıktığını beyan ettiği sözde atasözü.

    filmi izlerken üzerine düşürttürdü beni ki, bir anlamı olsaydı şöyle olurdu (filmde kullanıldığı yerlerden de yola çıkarak):
    adam gibi adam(decent man) olmak için (kör buzağının artık topallamaya başlaması),
    üretken olmak gerekir (ekinlerin baş vermesi)

    ya da

    kör buzağının topallaması (yeni ineklerin geliyor olması), ekinlerin baş vermesi (üretim) yaşamsal bir döngüdür, önemlidir. bunun için ekim lazım, üretkenlik lazım.

    yani çok parlak bi atasözü olucakken acayip şekilde sikimtrakça karmaşık ve çemberini tamamlayamamış bi atasözü. tey allahım...
  • bu sözün bilimsel bir kanıtı var.
    bitkilerin ekinler baş verdiği yani vejetatif dönemde enerjisi çok yüksek olur.
    gevis getiren hayvanlar yüksek enerjili yem yediğinde rumen (işkembe) de bulunan ve selülozu proteine çeviren infuzerya denilen protoozonlar ortamin bazik halden asidik hale geçmesiyle dayanamaz ve durumu kompanze edemeyerek ölmeye başlar. ortamda asit artınca kandaki bazik iyonlar rumene geçer ve bu sefer kan asidik olur. asidik kan dokularda dolaşımın yavaşlamasına sebep olur ve özellikle ön ayaklarda tırnak aralarında bulunan dokular yumuşamaya başlar. sonuç olarak dokular dayanamaz açılır ve enfekte olur. hayvan ayakta dururken ve yürürken tırnak ve tırnak arası dokunun bozulmasından dolayı topallar.
  • ekinlerin baş vermesi hasat zamanın başlaması hasatların büyüsümesi anlamına gelir. kör buzağı da yeni doğan dana demektir. yani bu deyimde “danalar ekinlerin baş verdiği zaman doğarlar” demek istiyor. yani kısacası herşeyin bir zamanı vardır anlmına geliyor.
  • böyle atasözü gibi, deyim gibi bi'şey, anlayamadım tam olarak.
    özdeyiş de olabilir sanki. bilemedim bak.
    (bkz: şarkı adı soruyorum hemen silicem)
hesabın var mı? giriş yap