• 13 yılda tek bir bilgisayarın 1044 yılda yapabileceği kadar hesaplama yapmış. bu süreyle de bugüne kadar dünyada world community grid'e katılmış 30,000 takım arasında 71. sırada.

    wcg'de bugüne kadar yaratılmış 23 projenin 16'sı tamamlanmış. tamamlanan projeler:

    computing for sustainable water
    go fight against malaria
    drug search for leishmaniasis
    discovering dengue drugs - together - phase 2
    help cure muscular dystrophy - phase 2
    ınfluenza antiviral drug search
    the clean energy project
    nutritious rice for the world
    help conquer cancer
    africanclimate@home
    discovering dengue drugs - together
    help cure muscular dystrophy
    genome comparison
    help defeat cancer
    human proteome folding - phase 2
    human proteome folding

    https://en.wikipedia.org/…y_grid#completed_projects
  • soru: ne belli o client'in aids'e kanser'e care bulmaya cali$tigi?
    cevap: ne aids'i ne kanser'i? butun bu olay ibm ba$ta olmak uzere oxford ve purdue universitelerinin destekledigi, world health organization, mayo clinic, national cancer institute gibi yiginla kurumun beraber geli$tirdigi dunyayi ele gecirme planinin cok onemli parcasi. biz de buna alet olan sefil kuklalariz.

    soru: hadi tedaviyi bulduk diyelim. onlar bana bu ilaci bedava verecekler mi o kadar yardim ettik?
    cevap: elbette ki hayir. bu $erefsizler agactan topladiklari bu ilaclari sirf daha cok para kazanmak icin yuzde bir milyon karla satacaklardir. goren de i$in icinde milyarlarca dolarlik arge maliyeti var zannedecek. orospu cocuklari.

    soru: ya bu ara$tirmalar biyolojik silahlara donerse?
    cevap: malesef donecektir. zira bu ara$tirma ba$latilirken diger tum tip ara$tirmalarinda geli$tirenlere ve bundan istifade edenlere imzalatilan "valla billa biyolojik silah yaparsam iki gozum onume aksin" anla$masi bu ara$tirmadakilere imzalatilmami$tir. bunu gozden kacirdiklarindan artik bunu durdurmak mumkun degildir bu ara$tirma biyolojik silaha donecektir. ayni hatayi benjamin franklin'de elektrik ara$tirmalarinda yapmi$tik. bu buyuk hata yuzunden gunumuzde elektrik i$kence aleti olarak kullanilmaktadir.
  • az sayidaki kullanicisina ragmen kisa surede puana gore siralamada ilk 500’e girmis, ust siralar icin daha fazla kullaniciya ihtiyac duyacak takimdir.

    bu takima katilmayanlarin en cok merak ettikleri konular sunlardir:

    - olay nedir?
    + bilgisayara bir program yukleyerek cesitli arastirmalarin yapilmasina yardim etmek. bu projede ise amac insan vucudundaki proteinlerin yapisini cozerek bu bilgileri cesitli hastaliklarin tedavisinde kullanmak.

    - neden benim bilgisayarima ihtiyac duyuluyor.
    + az sayida bilgisayarla binlerce yil surebilecek bu islemleri cok sayida bilgisayarla makul surelerde tamamlamak icin.

    - yükledigim program bilgisayarimi yavaslatmasin?
    + bu programlar bilgisayarin sadece bosta kalan islemci gucunu kullanir. programin islemci kullanimi baska bir program calistirildiginda %0 lara kadar gerilerken; hicbir sey yapilmadiginda, ornegin bu sayfayi okurken %95 e kadar cikar. diger taraftan yuksek ram ihtiyaci oldugunda ya da ram’i yetersiz bilgisayarlarda yavaslik hissedilebilir.
    ayrıca programi sadece ekran koruyucu olarak calistirmak da mumkun.

    - ekran koruyucu olarak calistirmak daha iyi olabilir ama ben ekran koruyucum ismimi döndürsün, kalpler cizsin istiyoroom.
    + hmm. gule gule.

    -peki calisirken islemcimin sicakligini arttirir mi?
    + ozellikle mobil ve amd islemcilerde olmak uzere her islemci icin sicakligin bir sure kontrol edilmesi faydali olacaktir.

    -ya hakkimdaki bilgileri toplayip gonderiyorsa?
    + ayni mantikla hareket edersek internet erisimi olan her programdan suphelenmek gerekir. "olmaz, ben kullandigim programi satir satir incelerim" dersen boinc takimina katilabilirsin.

    -hakkaten ilginc ve yararli bir projeymis. ama ben yine de katilmak istemiyorum.
    + biliyoruz, hep oyle olur. bi ihtimal soyledik iste..
  • mantigi cok basit. son donemlerde yapilan ilac/tedavi ara$tirmalari kombinasyon tabanli hesaplar gerektiriyor. bunu 1 milyar haneye sahip bir bankamatik $ifresini bulmak gibi du$unun. normalde bir ki$inin tek atm'de deneme yanilmayla bu $ifreyi bulmasi 150 yil surecekken, e$e dosta "hamit sen 0-1000 arasini dene, ahmet sen 1001-2000 arasini dene" deyip ayni kartin kopyalarini dagittiginizi du$unun. bu $ekilde 1 milyon ki$iye bu kopyalardan dagittiginizda sonuca 1.5 saatte ula$abiliyorsunuz. bu yazilimlar bankamatik $ifresi yerine dogru protein/molekul kombinasyonlarini ariyorlar.

    kurdugunuz yazilim bilgisayariniza uzerinde cali$acagi i$ parcasini indiriyor. cpu'nuz bo$ta kaldigi surece arkada cali$iyor. siz kullanmaya ba$ladiginizda duruyor. boylece her zaman cpu'nun bo$taki kismini kullanmi$ oluyor siz hissetmiyorsunuz. i$ini bitirince de sonuclari paketleyip geri gonderiyor.

    $u anda world community grid'in katkida bulunanlarla gercekle$tirdigi i$lem zamani 129 bin yil.

    ek$i sozluk cpu power takimi hali hazirda bu olu$uma yakla$ik 183 yillik i$lemci gucu kazandirmi$. (dunyada 55. sirada)
  • az birazda nedir bu protein folding biz neyi hesap ediyoruz diye merak ediyorsaniz. aslinda sozluk cpu power olarak yaptiginiz sey, yaklasik 50 yildir bilim adamlarinin hayallerini susleyen bir olayin baslangicidir.
    soyle diyelim proteinler bizim temel yapi tasimizdir, bir protein 3 boyutlu yapisini cikarmak icin bilinen 2 temel teknik vardir 1 tanede yanal teknik vardir , birincisi x ray crystallographydir proteini kristal haline getirisiniz ve x rayini cekersiniz sonra milyon tene algoritma ve atomik folding hesaplamasiyla bu resimden uc boyutlu bir yapi elde edersiniz. ikincisi nmr spektorskopisidir buda benzer bir sekilde proteinlerin 3 boyutlu fotografini cekmeye yarar(biraz temelden anlatiyorum, yoksa acaip bilirim bu konulari ayricana gotluk derecesinde ukalayimdir). fakat her bir proteinin 3 boyutlu yapisinin bulunmasi 5 yillik bir surec , birkac doktora ogrencisi ve birkac milyon dolar etmektedir.
    simdi gelelim bizim ucuncu teknigimize yani in silico protein foldinge. eger bir proteini kodlayan amino asitleri biliyorsaniz arkadaslar, ki bunu su an biliyoruz cunki human genome projesi ve bilimum projelerle bir cok organizmanin genomu aydinlatilmistir yani proteinleri kodlayan dna sekansi bilinmektedir, geriye sadece bu proteinlerin normal fizyolojik kosullarda nesil hareket ettiklerinin hesaplamasina gerir, yani bir cesit 3 boyutlu modelleme gereklidir, ama bu kolay bir sey degildir amino asitlerin kimisi suyu sevmez kimisi streslidir kimisi asitdik kimisi bazikdir, hepsi her an her kosulda bir arada bulunmak istemezler, el ele tutusalim ince bir zincir olalim demezler, hemmen gruplasir bir sekil semal alirlar, bunu hesaplamak icinde bir suru algoritma vede cpu poweri gereklidir.
    simdi laboratuarda proteini kodlayan geni klonlayip, o proteini uretip, saf bir kristal haline getirip, los alamos national labratuarina gidip, siklontronda protonlarin eline vermek yerine, bilgisayar icinde cesitli molecular dynamics, gaussian veya monte karlo denilen algoritmalarla, proteinleri kodlayan amino asitler, nasil bu proteinlerin 3 boyutlu yapisinda vede nerede yer aliyor diyerekten hesaplamak mumkundur.

    diyelimki elinizde 100 amino asitin olusturdugu cok cok onemli bir protein var, o proteini islevsiz birakacak bir ilac gelistirirseniz diyelim bi ilac sayesinde insanlar sitmadan olmeyecek yada alzheimer olmayacak, insanlarin hayati kurtulur vede cok zengin olursunuz, paraya para demezsiniz , modelleyecem ulan deyip bunu tek bir bilgisayarda diyelim apple g5 de modellemek yaklasik 100 yildan fazla surebilir.
    soyle dusunun bir laz, bir ingiliz, bir alman bir japon birde dallama fransizi bir olimpik havuza attiniz dediniz ki bunlar burda 1 gun biraksak acaba kim kiminle hangi koordinatta zikisir (bakin cinsiyet felanda vermiyom o bile bir parametre aslinda hesaplamada) havuz icinde. bunun hesabi tahmini modellemesi gorundugu uzere oldukca zordur. iste eksi sozluk cpu poweri olaraktan proteinlerin olasi katlanma yapilarini bulmak icin verdigimiz cpu zamanlari, bu el ele vermis amino asitlerin nasil insulin olarak katlandigini yada nasil serotonin reseptoru olarak katlandigini bulmak icin gerekli inanilmaz hesaplarin yapilmasina yardimci olacaktir.

    yani cidden insanliga faydali bir olusumdur. isin guzel yani nedir? bu isin amaci 3 boyutlu protein yapilarini bulmakdir, bunlar aydinlatilinca her proteine ozel bir ligand bulunup proteinlere ozel ilaclar uretilebilecektir, bu hastaliklarin onlenmesinde ve iyilestirilmesinde bir devrim niteligindedir, sponsorlar ilac sirketleri bu nimetlerden, hazir protein yapisina gore ilac uraterek ne kadar kar eder, ne kadar koseyi doner o zaten bellidir, o yuzden sponsor olurlar destek cikarlar severekten boyle bir olusuma, ama onemli olan bu degildir onemli olan ilacin uretilmesidir, insanlarin sagliginin duzelmesidir. ben labimdaki bilgisayarlara indirdim, bos gecen bissuru cpu zamanini veriyorum hesapliyor makina, yanliz laptoplarda cok isinma yapiyor laptoplara kurmak riskli gibi sanki.
  • ne olduğuna dair basit bir açıklama ihtiyacı hissedilen guuuurup.

    ben şahsen bi saat inceledim de öyle anladım lan.

    aga bu nedir?
    bilgisayarına bi eklenti kuruyosun, kullanım kapasitesini belirliyosun (yüzdesel olarak) ve bilgisayarın boşta kaldığında program çalışıyor bilgisayarında.

    peki bu program ne işe yarıyor?
    dünya çapında tıp bilimsel araştırmalarında senin bilgisayarın servera ulaşarak bilgisayarın bir birimi olarak çalışıyor. yani senin gibi 10 – 20 hatta yüzlerce bilgisayar birleşip 1 süper bilgisayar oluyor. bu şekilde 1352465 tane süper bilgisayarı oluyor araştırmacıların.

    tıpçılar bu süper bilgisayarcıları ne yapıyor?
    bilimsel araştırmalarda veri işlemekte kullanıyorlar.

    eeeee?
    eeeee’si sen! şu an birçok araştırmada katbekat ilerleme kaydedilmiş bunun sayesinde.

    sistemi çok kasıyor mu?
    kasmıyor. şöyle ki, sen görev yöneticisini açtığında boşta çalışma görüyorsun yüzde olarak, işte onu kullanıyor. ama yine de ram yetersizliği yaşanan bilgisayarlarda ekran koruyucu olarak kullanılabileceğini belirtmişler. böylece sen hiiiç dokunmadığında devreye girecek, dokunduğun an devreden çıkacak.

    sen kurdun mu?
    ben de henüz kurmadım, şirketten ulaşamadım.

    lan o zaman neyin pazarlamasını yapıyon tipsiz!?!
    :(
  • az önce katıldığım ve cennette yerimi ayırttığım proje.

    edit: ulan bu bulduklarını amerika yine dünyaya parayla satıcak kazanan amerika olacak diyerek paronaya yapıp kaldırdım programi. cennette yer ayırtmasamda olur, sıcak iklim severim ben.
  • her üyenin daha fazla çalışması gerek. elin adamı günde 10,000-12000 result döndürüyor. çok mu zor? pek tabi ki hayır. hatta gayet de basit.

    malum bizim millet pek anlamaz bu işlerden. kabul ettirmek için 40 takla atmak zorunda kalırsın. sanki anlayacakmış gibi ıvırını zıvırını bir ton soru sorar. bilgisayarım yavaşlar, bıdı bıdı..ulan baksan virüsler fink atıyor bilgisayarında hıyar! benim de bu meretten yola çıkarak aklıma dahiyane bir fikir geldi. artık şöyle yapacağım;

    bunun faydasını, dünyaya katma değerini anlatıp zaman kaybedeceğime, bu daha mantıklı.."abi bir virüs programı buldum, akıllara zarar. sittin sene virüs giremiyor bilgisayarına. girse bile anında bloke ediyor bu program. ben kurdum, gel sana da kuralım. üstelik beleş!!!"

    aha işte bunu dedin mi millete "hayır" demesi namümkün. bir kere kurduktan sonra koy götüne rahvan gitsin. ruhu bile anlamaz ne olduğunu. adamı zorla insanlığa yardımda bulundurmak da bir tek bizde görülür olsa gerek..
  • world community grid'in national institutes of health lisansli saglik ara$tirmalari projelerine katki icin ek$i sozluk yazarlarini tek bir cati altina toplayan takim. kanser projesi sonuclanmaya cok yakin oldugundan $u anda aids ara$tirmalarina agirlik vermektedir.

    http://www.worldcommunitygrid.org/…eamid=6bnl9bw0p1

    adresinden isteyen herkes katilabilir, takip edebilir.

    üye istatistikleri de şurada:

    http://www.worldcommunitygrid.org/…eamid=6bnl9bw0p1
  • daha once (bkz: eksi sozluk cpu power/#10909102) yazmistim, argumanlarimi curutulmemis olmalarina ragmen biraz daha destekleyerek tekrar yaziyorum. onceki girdide oldugu gibi, bu girdinin de ozunde world community grid'de* eger ulkenizi secmediyseniz secin diyorum. daha once reklam yapmaya indirgedigim seyi biraz daha acip, bunun aslinda donup dolasip ucu size dokunacak, karar mekanizmalarina etkisi olacak bir sey oldugunu savunuyorum.

    bilim adami oldugunuzu varsayalim. insanliga faydaniz dokunuyor. hic bagimsiz bilim yapan adam gordunuz mu? herhangi bir enstitu ya da universite ile iliskisi olmayan? peki ulkesi olmayan universite gordugunuz mu? worldcommunitygrid'de ulkenizi secmek de ayni seydir. yaptiginiz fayda sadece sizle degil bagli oldugunuz kurumla, ulkeyle de iliskilendirilir.

    bazilarinin bunu anlamamaktaki israrini anlayabiliyorum, zira grid computing'in henuz sosyolojik, psikolojik cozumlemeleri yapilmis degil. ancak ortada pek gozunuze batmasa da bir gerceklik var. o da su ki, gerek bilim adamlari, gerek sirketler kendilerinin altindan kalkamayacagi buyuklukte islemci gucune ve isleme kapasitesine ihtiyac duyuyorlar. bunu aynen arz edeni ve talep edeniyle bir pazar olarak dusunun. cozum onceleri superbilgisayar satin almak/kiralamak iken, artik, grid computing sagolsun, grid kiralayabiliyorlar. yani onceden malini bogazdan karsiya tasimak icin gemi kiraliyorken, simdi, bogazda zaten karsiya yuzerek gecebilen binlerce insan varken "ya gencler bi el atin su mallari karsiya tasiyalim" diye insanlara soruyorsun. onlar da iyiler ya "yahu nolucak guzel ablam icin lafi mi olur" diyip tasiyorlar.
    bircoklarinin gordugu resim boyle. ama bu gercekle birebir ortusmuyor. simdi bu mali karsi kiyiya tasimak isteyen sirketin parasi gemi kiralamadigi icin cebinde kaldi degil mi, evet. kucukken bir kamyon karpuzu bosalttigimiz icin koltukaltlarimizi karpuzla dolduran karpuzcu amca gibi "yahu cocuklar cok sagolun alin mukafaatiniz" diyecek mi peki? bunu bilmiyoruz. bazi iyimserler "yahu adamin ar-ge masraflari azaldi, tabi ki urunun nihayi fiyati dusecek" diyebilir. bence bu hayalcilik olur. ayrica sirketin oyle bir seffafligi var mi ki bunu olcebilesiniz?

    sirket diye bahsettigimiz seyi birazcik somutlastirip ilac sirketi diyelim, ornek olarak da kus gribini ele alalim. dunyanin herhangi bir bolgesinde kus gribine sebep olan bir virus cikiyor. ilac sirketi apar topar basliyor calismalara, grid'in (yani senin) kaynaklarini kullanarak tamiflu ilacini buluyor. ee haliyle uretim kapasiteleri de sinirli bu ilac sirketlerinin. bir ayda de ki 100bin tane uretiyorlar. peki kime verecekler bu ilaclari? nasil dagitilacagina kim karar verecek? hangi kriterler goz onunde bulundurulacak?

    ey iyiliksever insan, iste burasi zurnanin zort dedigi, senin pembe dunyana karanin karistigi, ulke kavramindan uzak ideal dunyanin puflayip, asil dunyanin gerceklerinin donup dolasip sana battigi nokta.

    ulkenin saglik bakanligi "kardesim o 100bin ilacin en az 20bin'ini kendi ulkem icin istiyorum, cunku bak dogudaki su bolgemde salgin patlak verdi" dediginde, ilac sirketi "parayi veren dudugu calar" yada "hayir, bak burada durum daha acil, sen bekle" derse napacaksiniz? iste o zaman, "bre zindik, senin o ilaci gelistirmede acilen ihtiyac duydugun islemci kaynaginin %10'unu ben karsiladim, en azindan 10bin tane istiyorum" diyebilmen icin daha onceleri ulke reklami dedigim seyi yapman lazim. obur turlu bogazdan karsiya mallari gecirmenizin adi iyilik degil amelelik olur.

    yukardaki senaryo su an o sekilde islemiyor ama yakinda buna benzer sekilde islemeye baslayacak ve bunun icin simdiden hazirlanip birseyler yapilmasi, grid kulturunun benimsenmesi gerekiyor. ayrica senaryo cok ozel bir durumu tarif ediyor ama genel bir senaryo da bundan farkli olmayacak, esas olan kullandirdigin islemci gucunun hakkini savunabilmen. tam bu nokta varmak istedigim bir baska noktaya geldik.

    yukardaki bogazdan karsiya yuk tasima ornegine donersek eger, world community grid icin ornegi biraz daha detaylandirmak gerekiyor. islemci isteyen ilac sirketi/arastirma enstitusu ile islemci sunan kullanicilar birbirlerine dogrudan bagli degiller. bu bag world community grid denen sanal organizasyon tarafindan saglaniyor. yani soyle bir durum var. malini karsiya tasitmak isteyen sirket gidip wcg ile konusuyor, wcg de "tabi efenim bu koyda yuzen bak bir suru arkadasim var, hemen bir el atarlar" diyor. sen de karsi kiyiya tasidiginin uyusturucu mu silah mi yoksa yiyecek mi oldugu bile bilmeden tasiyorsun. uzun lafin kisasi, kullanicilarin da world community grid sanal organizasyonunda temsil edilmesi lazim. bunu aynen isci sendikasi gibi dusunebilirsiniz. su an kullanicilarin sendikal haklari yok.

    ozetlersek, islemci gucunu kullandirmak karsiliksiz bir is degildir. size bir hak saglar. bu hak, kisisel hakkin yaninda dunyanin gerceklerinden dolayi ayni zamanda da ulkesel haktir. bu hakkin gunu geldiginde amelelige donusmemesi icin savunulmasi gerekir, yani yaptigin iyiligi sadece kendinin degil ulkenin adina da yazdirman gerekir. onun icin cloud no 9 yolculari icin son cagri, lutfen my grid > my profile > country numarali kapiya ilerleyiniz.

    zamanda yolculuk oncesi not: rica ediyorum, bana gidip bi yerlere sicarak ya da klavyeye falan kusarak cevap vermeyin. adam gibi cevap yazin, en azindan yanlis dusundugumuz yer neresi onu bilelim, ona gore kendimize cekin duzen verelim.
hesabın var mı? giriş yap