952 entry daha
  • 94-95'e kadar ideolojik açıdan heterojen olan solcu müzisyenlerin protest ve etnik müzik yaptığı bir mecra iken, dhkp-c'nin sekter solcu mantığı ile "ele geçirdiği" müzik grubudur. o günden beri esas meseleleri müzik veya sanat değil, bunların araçsallaştırılması yolu ile dhkp-c propagandası yapmaktır. sol gruplara yakın olan, geçmişinde solculuk olan herkes bu bilgiyi bilir.

    grup yorum "üyelerinin" tutuklanması da genelde müzik grubu üyesi olmalarından değil, dhkp-c üyeliğindendir. nitekim grup yorumun da yukarıda bahsedilen tarihten beri aslında "var olmadığı" sır değildir; roger waters, nick mason, david gilmour ve richard wright'ın bıraktığı bir pink floyd mümkün müdür?

    dhkp-c gerçek dışı bilgiler üzerinden ajitasyon yapmayı çok seven bir siyasi gruptur; yeri gelir rahmetli berkin elvan'ın ekmek alırken öldürüldüğünü söyler * * * * * *, berkin elvan'ın cenazesi kaldırılırken okmeydanı'nda gariban bir emekçi çocuğunu öldürüp çocuğu faşist saldırgan ilan eder*. bu ekibin kendi siyasi ajandası için yapamayacağı şey kalmamıştır; detaylı bilgiler rahmetli mehmet ördekçi'nin anılarından veya yoldaşını öldürmek gibi kitaplardan öğrenilebilir.

    ölüm orucu dhkp-c'nin birçok kere uyguladığı bir eylemdir. bununla birlikte başarı yalnızca 80 sonrası ölüm oruçlarında kazanılmış, tek tip kıyafet dayatmasına karşı ölüm orucuna yatan eylemcilerin talepleri kabul edilmiştir. bundan sonrakiler genelde başarısızlıkla sonuçlanmıştır; en sonuncusu ise malumunuz hayata dönüş operasyonu namlı katliamdır.

    dhkp-c, devletin bütün baskıları ve zorbalığına karşın ona tercih edilecek bir yapı değildir. alman siyaset felsefecisi carl schmitt, partizan teorisi isimli kitabında her sol örgütlenmenin embriyo halinde bir devlet olduğunu söyler. bu bakımdan dhkp-c'nin nasıl bir devlet olacağını tahmin etmek zor değildir.

    grup yorum eylemcilerinin ölüm orucuna yatması ve bu esnada hayatını kaybetmesi gerçek manada trajik olaylardır. devletin bu noktadaki temel sorumluluğu halen dhkp-c diye bir örgütün varlığına ve insanlara saçma sapan düşüncelerini empoze etmesine engel olamaması, ölüm orucuna yatan vatandaşın ise canını kurtaramamasıdır. esasen devletin eyleme müdahale etme ve zorla beslemeye yönelik bir yetkisi ve sorumluluğu mevcuttur.

    sonuç olarak:

    1- grup yorum, grup yorum değildir.

    2- çünkü adına şimdi grup yorum denen ekip 20-25 yıldır fiilen dhkp-c'nin saz ekibinden ibaret, müzikalitesi bir o kadar kötü, ilk albümlerinin yakınından dahi geçemeyen bir hal alan bir topluluktur. zaten amaçları müzik veya sanat değildir. bununla birlikte halen daha o ilk albümlerinin efsaneliğinin ekmeğini yemektedir.

    3- grup yorum "halk" değildir, dhkp-c'nin "halkımız" diyerek seslendiği sıkışmış güruh haricinde temsil ettiği bir insan topluluğu da yoktur.

    4- trajik bir biçimde ölüm orucunda vefat eden helin bölek'in ölümünün asli sorumlusu dhkp-c'dir. devletin bu noktada ölüm orucuna zorla besleme ile müdahale etmemesi yönünde bir tali sorumluluğu mevcut olabilir.

    5- helin bölek'in ölümü, mensubu olduğu ekip, sahip olduğu görüşler; hepsi ne yazık ki onun doğduğu ve yetiştiği ortamla, bir bakıma kaderine bağlı şeylerdir. bu durumun böyle olmasına ilişkin bütün türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının geçmişten bugüne kolektif bir sorumluluğu vardır. bundan dolayı hele de ölmüşken onun şahsına hakaret edilmesi edepsizliktir.
364 entry daha
hesabın var mı? giriş yap