• "hay allah ya, nerden bulurlar böyle etkileyici sözleri, ben kasıyorum kasıyorum çıkmıyor, lafa bak 'kötülük dünyanın güzelliği için zorunludur'muş!! beh beh.." diyorsanız bu entiriyi okumayın, ben böyle deseydim, okumazdım.
    şimdi efendim önce salak bir tanım yapayım; "kotuluk dunyanin guzelligi icin zorunludur" stoa felsefesinin çileci bir ahlakta temellenmiş bilgelik anlayışını ortaya koyan bir sözdür, plutarkhos'ta geçer. (de repug. stoic; jean brun, le stoicisme)

    şimdi efendim; zenon olsun, seneca olsun, marcus aurelius olsun, bunlar önemli adamlar, stoa felsefesi diye bir şey varsa bu adamlar yüzünden var. ve bunlar yüzünden gecenin bir yarısı, birazdan ezan okunur içli içli sabaha karşı yani, böyle saçmasapan bir ifadeyi sol frame'de okumak zorunda kaldınız. ekşi sözlük 'teki keyfinizin içine etti. farkındayım, işte çileci ahlak süzgecinden geçmek böyle bir şey sanırım.

    kötülük olmasaydı, iyiliğe yöneliş nasıl olurdu? belki iyiliğe yöneliş olurdu ancak, biz bunu bilemezdik, biz bunu bilemeyeceğimiz için karşımızdakine de aktaramazdık, karşımızdakine aktarsak bile, karşımızdaki bunu anlayamazdı, gorgias'ın kıskanacağı kadar kuşkulu ve umutsuz bir şekilde mevcut durumumuzla yetinmek zorunda kalırdık. zaten başlıktaki ifadenin bir bacağı sakat, "dünyanın güzelliği" ne demek oluyor? ha tabi bu sözü söyleyen bir stoacı olduğundan,ona göre dünyanın güzelliği gerek kleanthes'in deyimiyle; doğayla uyum içinde yaşamak, gerekse zenon'un deyimiyle; doğasıyla uyum içinde yaşamak. ikisi aynı şeydir. ikisi de bizi dünyanın güzelliğine götürür. stoacının nasıl çileci olduğunu ve böylelikle nasıl huzura erdiğini, nero'ya hocalık yapan seneca biraderimizin, saraydaki şatafat içinde lafa gelince çok olmasında aramamak lazım. zira adamımız "dünyanın güzelliği" için kötülük'lerin ne olduğunu nero'ya anlattıdurdu, sonuç ? psikopat bir imparator; nero. anlatılanlara göre; roma yanarken türkü çığırmış bir de, vay vay.. seneca'nın tezgahından ben geçsem, bugün burada entiri giriyor olmazdım be.. adam mısın be nero..
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap