187 entry daha
  • ya gençler sakin olun. çoğunuz ilk bilinçli seçimini yaşayan, türkiye'yi tanımayan ve 'niye herkes benim gibi diil ki' kederciliğine kapılmış solcu aile çocukları gibisiniz.

    olay çok basittir, türkiye'de ilginç hiçbir şey olmamıştır.

    elbette altında bir takım bahaneler (demokrasi, muhtıra, vs) ve de ince ayarlar olmakla birlikte, basit bir istatistik okumayla gayet rahat çözümlenebilecek sonuçlardır.
    türkiye'de sağ-sol seçmen oranı, yüzde hesabıyla %80'e %20* civarındadır. ve 1987 seçimlerinden gümüzüne bu oran az buçuk bozulmadan devam etmektedir.
    türk halkı da iddia edilenin aksine, öyle karmaşık konulara girip, yok demokrasi, yok hak, yok hukuk gibi tanımlamalara hiiiç kafasını yormadan ne sağdan sola, ne soldan sağa geçmemektedir.
    bu seçimin özeti de şudur: türk solu alıp alabileceği oyu almış, sağ da kendi arasında bir düzenleme yapmıştır. sağın tek çıkarabildiği alternatif mhp barajı geçmiş, alternatifsizlikten dolayı da akp baya bi oy almıştır.
    akp'nin gücü de türk solunun etki edebileceği bir güç değildir. ancak sağ tarafta bi hareketlenmelerle orası değişirse değişir. türkiye bu kadar da basittir.
    peki bunu neye dayanarak söylüyorum:

    misal, geçmiş seçimlerden birinde, bir chp adayı rize'ye gider, halka yakın gözükmek için de su taşıyan bir yaşlı teyzenin kovasını alır kendi taşır. teyze memnundur. sonra sorar, "hangi partidensin evladım?". "chp" der aday. teyze bozulur. "tüüü, su da mundar oldu!" der. çünkü dinsiz, allahsızdır o solcu. alevidir büyük ihtimalle de. taaaa yavuz sultan selim'den beri de ötekidir. asla oy verilmez.

    bir de şu var, buna bayılıyorum: bu seçimde bi gasteci güneydoğu'ya gider. bitlis sanırım, ama ne farkeder. işte konuşur halkla felan. herkes akp demektedir. "peki" der, "bu laiklik sorunu burada önemli değil mi?" "yok" der biri, "buradalarda hiç laik olmadığı için problem olmuyor!"

    sonuncu geliyor: yine gazeteciler yollarda, bu kez malatya'ya gidiyorlar. taşrada adettir, kahvelerde döner politika. akp adayı da kahveye girer. konuşmaya başlar. "demokrasi-" der, daha sözünü bitirmeden kahvede herkes ayağa kalkıp alkışlamaya başlar. daha da bişi demeye gerek kalmaz, zira malatya'da herkes -tırnak içinde- demokrasi için akp'ye oy verecektir zaten.
    akp'de seçimde sanırım %70'e yakın oy aldı malatya'dan. o demokrasi aşığı kentten.
    o kent ki, bir kaç ay önce demokratlığını 3 kişinin boğazını hristiyan oldukları için kesildiği yerdir.
    o kent ki bir kaç yıl önce oruç tutmadığı için bir üniversitelinin bıçaklanarak öldürüldüğü yerdir.
    %70'i demokrasi aşığı olan kentte kimseler de çıkıp demokratik tepki ortaya koymamıştır bunlara hani.
    ama iş akp'yşe oy vermeye gelnce demokrat kesilirler.
    bu arada, (bkz: malatya olayları) da şehrin demokrat geçmişinde önemli bir sayfadır unutmadan...

    yeni kısaca demek istediğim, kimse tv'lere çıkıp yok "bu türkiye'nin demokrasi zaferidir" vs demesin, kimse akp'nin aldığı oy oranının sivil, çağdaş ve dünyaya açık türk halkının zaferi sanmasın. keşke öyle olsa. ama...
    ne çocukken dayak yiyerek büyüyen, ne gençken milletin boğgazını kesen, oruç tutladığı için ya da sadece solcu-alevi olduğu için insanları öldüren, ne evlendiken sonra karısını döven, ne de kot giydi diye kız kardeşini öldüren adamların demokrasiyle, laiklikle, dünya ile, ab ile, ekonomik büyüme vs ile, hiç bi bokla ilgisi yoktur. bu gibi değerler verilen oyla değil hayatın kendisiyle ölçülür.

    onlar sağcıdır, önlerine ne koysa onu yiyecektir. önlerine menü diye aperatif olarak mhp, ana yemek olarak da akp koyarsan onu yer elbet.
    nasıl ki türk solcusu da yıllardır aynı boku yiyorsa...

    onlarca yıllık değil, yüzlerce yıllık türk toplum geleneği devam etmiştir sadece bu seçimde.
    değişen tek şey sağın kendi içinde savrulup durmasıdır, bir o yana, bir bu yana. yana yana...

    * %20 oy oranı seçimlerde sol partilerin aldığı toplam oya bakılarak yazılmamıştır. 90'ların başından beri yapılan bir eğilim araştırmasında, istitkarrlı olarak türk halkının %20'si kendini "solcu" olarak tanımlamaktadır. ha 99'da apo yakalanınca dsp yükselmiştir ama o anca apo yakaklanınca falan sola kayan küçük bir sağ oy parçasıdır.
78 entry daha
hesabın var mı? giriş yap