3 entry daha
  • birincisi, elestiri okunu her daim baskasina dogrultanlar yuregi ve vicdani ciplak tezkiyecilerdir.

    not: kendi kalbini yoklamaktan aciz insanlar, lutfen ellerini baskalarininkine uzatmasinlar.

    ikincisi, baskasini gunahlarindan dolayi kamu onunde elestirme eylemine girisecek olan, ilk once "benim hic gunahim yok" diyebilme noktasina ulasmis olmali. (bkz: yok oyle bisi)

    not: levm edilecek tek benlik, muhasebe aynasinda gordugun ve omrun boyunca gorecek oldugun kendindir. insan hakikaten kendi sonu icin dertlense baska hic kimsenin fiiliyatini gorecek durumu kalmaz. birisini gunahindan dolayi elestirip "shame on you!" diyenler gercek ve yegane yargicin kim oldugunu unutup, bu ise soyunanlardir. kul, kullugunu bilmeli, allahin isine karismamali.

    ucuncusu, insanlar baskalarinin onunde veya icinde gunahlarindan dolayi elestirilmez.

    not: baska hic bir art niyet gutmeden, bir inanan olarak digerine yanlis yaptigi bir is konusunda hayirhahlik icin tavsiyede bulunacaksaniz, bunun usulu vardir. gunahlar sahsa mahsustur ve elestirisi bire-bir yapilir. anonsla ortaliga ilan edilmez veya toplumun bir kesimi rastgele suclanmaz. boyle yapanlarin gercek niyetlerinden suphe edilir.

    dorduncusu, gercek anadolu insani edep ve adap bilir. "herkes cennete girecekmis, sadece bir kisi cehennemlik ilan edilmis" deseler, onu kendi bilir. olcu olarak, "siz baskalarinin kusurlarini ortun ki, allah da sizin kusurlarinizi ortsun" alir. tevazu abidesidir, hep "eller yahsi, ben yaman. eller bugday ben saman" der. anadolu insaninin dili dokuz bogumdur, hayir konusmayacaksa susar.

    not: din, allah'in belli gruplarin baska gruplari ezmesi veya arzulari dahilinde kirbaclamasi icin onlarin mulkiyetine verilmis bir mal degildir. insanoglu onun icin baska bir suru yol ve arac bulmus durumda zaten. islamda ruhbanlik yoktur, bu vakitten sonra da icat etmeye kalkisilmamali.

    en azindan bize boyle ogretildi. herhalde birileri baska yerlerde yepisyeni seyler ogrenmis.

    hamis: evet, bunlari mini etek giyip oruc tutan kizlari elestirenlere de soylerim. netekim, #10729390. herkes haddini bilsin, iki ilmihal okuyan uc rekat namaz kilan kendini herkesten mualla sanip basimiza tanri kesiliyor.
hesabın var mı? giriş yap