2 entry daha
  • son yıllarda gittikçe yayılan sertifikalı fidan desteği ve yem bitkileri desteğinin yanında birim miktar olarak çok küçük kalan destekleme türü.

    doğrudan gelir desteğinin temel kuralı, tarım arazisini işleme hakkı olan (arazinin sahibi, hissedarı veya kiracısı olarak) çiftçilerin, işledikleri araziler için destek ödenmesidir. teoride arazi üzerinde bilfiil tarımsal faaliyetete bulunulması gerekmektedir. bunun kontrolü de başvuru formlarının köy/mahalle muhtar ve azaları tarafından imzalanmasıyla yapılmaktadır. sorumluluk muhtar ve çiftçi tarafından paylaşılmaktadır. ayrıca her yıl tarım il/ilçe müdürlükleri tarafından örnekleme yöntemiyle kontroller yapılması gerekmektedir.

    2001 yılında 10,00ytl/dekar olarak başlayan destekleme, sonraki yıllarda 13,50 ve 16,00ytl/dekara yükseltilmiş; 2004 yılından itibaren ise ek desteklerin çıkartılmasıyla 10,00ytl'ye düşürülmüştür. halen de bu miktar uygulanmaktadır.

    il paragrafta bahsettiğim sertifikalı fidan desteği ise doğrudan gelir desteğiyle karşılaştırılamayacak kadar önemli bir destektir. çünkü en az 10 dekar kapama meyve bahçesini sertifikalı ve faturalı fidanla tesis eden çiftçilere dekar başına 250,00ytl ödenmektedir. bu destekle daha çok hububat tarımıyla uğraşan çiftçilerin meyvecilik yapması teşvik edilmektedir. araziler başvuru sonrasında teknik elemanlar tarafından projeye uygunluk yönünden kontrol edilip, destekleme ondan sonra yapıldığından, kontrol ve takibi sınırlı olan doğrudan gelir desteğinden de daha faydalı ve amacına uygundur. bu destekle hem meyveciliğin yaygınlaşması sağlanmakta hem de ağaçlandırma arttığından ülkemizin bitki örtüsü gelişmektedir. özellikle ceviz ve zeytin gibi uzun ömürlü ve pazar sıkıntısı olmayan araçların dikilmesiyle çiftçilerin birim alandan elde ettikleri gelir de arttırılmaktadır.

    bir de yem bitkileri desteği var. bu destek de çok önemlidir. amaç hayvanların tüketeceği kaliteli kaba yem ihtiyacının sağlanmasıdır. fiğ, yonca, silajlık mısır gibi ürünlerin yetiştirilmesiyle saman gibi dolgu meddeleri yerine besin değeri yüksek yem bitkileri yetiştirilmektedir. bu destekleme çeşidinde de sertifikalı fidan desteğinde olduğu gibi mutlak kontrol gerektiğinden destekleme tam amacına ulaşmaktadır. çiftçilerin kendi hayvanlar olmasa bile ürettikleri kuru ot ve silajı satarak hem kendilerine hem ülke ekonomisine fayda sağlamaktadırlar.

    uygun yayım faaliyetleri ile çiftçilerin tekdüze doğrudan gelir desteği yerine bu gibi spesifik desteklere yönlendirilmesi hem çiftçi hem ülke tarımı için daha faydalı olmaktadır. çiftçiler artık doğrudan gelir desteğini "şu kadar dönüm tarlam var, imzalatırım formu muhtara, alırım parayı bankadan" düşüncesinden ve kolaycılığından kurtarılmalıdır.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap