1 entry daha
  • bu ülkenin sözde aydınlarının nasıl da ülkelerinin sömürge olması için can attığını gösteren üzücü yazı.

    gerçekten sömürge olan ülkelerin aydınlarının bile, "tabulardan kurtulabilmek, daha esnek ve yaratıcı olabilmek, daha derinliğine düşünebilmek için mutlaka “yabancıların” bir yerinden değdiği eğitimlerden geçmemiz gerekiyor." böyle bir cümle kuracaklarına inanmıyorum.

    bir de tanım, kurtuluş savaşı'nın önemsiz gösterilmeye çalışıldığı yazıdır.

    ek: yahu duraklama, gerileme ve çöküş dönemindeki osmanlı ve bu dönemin bütün padişahları sütten çıkmış ak kaşık da... ümmetten millet yaratmış, yıkılan bir imparatorluğun küllerinden yepyeni ve modern bir ülke yaratmış, koca mustafa kemal atatürk ve silah arkadaşları mı kötü, bir yaranamadılar şu ikinci cumhuriyetçilere.

    bu yazıyı yazan şahsın, osmanlı'nın yıkıldığı dönemde manda ve himaye yanlısı, padişah sevdalısı ve anadolu karşıtı olan istanbul aydınlarından bir farkı yoktur gözümde.

    ek2: osmanlı'nın kendi kendine kaybettiği bütün toprakları unutup, birinci dünya savaşı sonrasında düştüğümüz durumu ve kurtuluş savaşının kazanımlarını sorgulamak ve bunu küçümser tarzda yapmak ayıptır.

    birinci dünya savaşında çanakkale'de mustafa kemal ve o'nun müthiş dehası olmasa, itilaf devletleri çarlık rusyasına büyük yardımlar ulaştıracak, çarlık rusyası yıkılmayacak ekim devrimi yapılamayacak sscb kurulamayacaktı. dolayısı ile çarlık rusyası doğu cephesine güçlü ordusu ile saldıracak ve rus imparatorluğu ülkenin doğusunu bir daha bırakmamak üzere işgal edip daha da içlere kadar ilerleyecekti.

    ama mustafa kemal çanakkale'de, rus imparatorluğuna yardım götürmek isteyen donanmaları durdurmakla kalmadı, karadan yürütülmeye kalkışılan güçleri de kara savaşlarında mağlüp etti.

    ardından kurtuluş savaşını örgütledi, halkları birleştirip, ümmetlere millet olma bilincini, vatanın bölünemez bir bütün olduğu ilkesini benimsetti. ve kurtuluş savaşı ile yoktan bir vatan yarattı.

    işte bütün bunları bu yazı çok basit ve önemsiz işler gibi göstermekte. ve bu başarıların abartılarak anlatıldığını söylemekte.

    elbette biz de katillere karşıyız. biz de atatürk'ümüzün yurtta sulh cihanda sulh ilkesini benimsemiş ve bu ilkeye sıkı sıkı bağlı insanlarız. biz de milletler arasında barış olsun anlaşmazlıklar bitsin kardeş kardeş yaşayalım istiyoruz. biz de yunanlı kardeşlerimizle ouzo içip sirtaki yapmak istiyoruz.

    dünyadaki bütün milletlerin tarih kitaplarında türkler'in medeniyet'e katkılarından, orhun yazıtlarından, kilim dokularından, şaman kültüründen, türk cam eserlerinden*, minyatür'den, mimari eserlerden vb. bahsedilmesini istiyoruz. türklerin geliştirdikleri üstün savaş taktiklerinden bahsedilmesini istiyoruz mesela barbar türkler deneceğine. diğer bütün milletlerin tarih kitaplarında türklere saygı gösterilmesini istiyoruz tıpkı mustafa kemal'in yunan bayrağı ayağının altına serildiğinde "bir milletin simgesini çiğnemem" demesi gibi. yabancı milletlerin ders kitaplarında türkiye haritalarının doğru gösterilmesini istiyoruz. mesela bizim şu an sahip olduğumuz sınırları göstermesini istiyoruz, birilerinin uydurduğu haritaları görmek istemiyoruz onların okul ders kitaplarında.*

    biz mesela mustafa kemal atatürk'ün bütün dünya'da ilk çevreci olarak tanınmasını istiyoruz, bir ağacın dalları kesilmesin diye koca köşkü raylarla yerinden kaydırıp ağacı kurtardığını dünyanın bilmesini istiyoruz. atatürk orman çiftliği'nin nasıl kurulduğunu bilsinler istiyoruz.*

    o yazıyı yazan sözde aydından çok daha duyarlıyız biz atatürk'ün çocukları. atatürk'ün 10 kasım 1938'de gözlerini kapadığı andan itibaren bütün eserinin sistemli şekilde yok edilmeye başlandığını da biliyoruz. atatürk'ün tarih kitapları değil bugün okutulan. atatürk'ün bu topraklar üzerinde, eğitimde, sağlıkta, adalette, eşitlikte, yaşamda, kültürde kısaca her alanda yapmak istediği değişikliklerin hiç biri yapılmadığı gibi yapmaya başladıkları da yok edilmiştir.

    "en parlak kadrolarımızın çoğunluğu ya başka bir ülkede ya da “yabancı dilde eğitim yapan” bir okulda okumuş oluyorlar." denmiş yazıda parlak mı bilmem ama ülkesine en yabancı kişiler de bunlardan çıkıyor evet.

    ve bu yazıyı yazan sözde aydın bilmez, belki işine gelmez ama atatürk der ki, "türkiye cumhuriyeti'ni kuran, türkiye halkına, türk milleti denir." ırk, din, dil, etnik köken gözetmeksizin bu ülkeyi kuran herkes birdir. eşittir. ve birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşama hakkına sahiptir.

    şu an eğitim sistemi ile ilgili bir eleştiri yapılacaksa bu eleştiri cumhuriyeti kuran kadroya değil, onların ardından ülkeyi yönetmiş olan kişilere yapılmalıdır. cumhuriyeti kuran kadro'nun kuralları ve eğitim sistemi 1938'den itibaren sistemli olarak ortadan kaldırıldı zaten...
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap