1783 entry daha
  • geçirdiği evrim hristiyanlığa benzemektedir. hristiyanlık roma'da yaygın din haline gelmeye başlayınca bir diğer yaygın roma pagan dini sol invictus taraftarlarına ters düşmemek ve hristiyanlığa taraftar toplamak için, sol invictus dininden bazı inanç kültürlerini hristiyanlığa eklemek zorunda kalmışlardır.

    islam'da da benzer durum vardır. islam dini de yayılmaya başlayınca mekke'deki ay'a tapanları kaybetmemek ve ters düşmemek için ay'a tapanlara birkaç jest yapmak zorunda kalmışlardır.

    islam bu evrimini geçirirken hristiyanlıktan farklı durumu var. hristiyanlık, yahudiler içinden türeyip başka pagan inançlarını içine alırken, islam'ın kendisi bizzat pagan inancından türeyip sonradan semavi dinlerine evrilmiştir.

    islam'ın nasıl bir evrimden geçtiğini öğrenmek için başka kaynaklara gerek olmayıp, kuran'ı okumak kafidir. tabi müslümanların önerdiği okuma şeklini değil, nüzul sırasına göre okumak gerek. islam inancına göre kuran sureleri muhammed'e sırasıyla 23 yılda cebrail melek aracılığı ile inmiştir.

    muhammed'in ölümünden sonra kuran derlenirken 2 defa toplu imhaya maruz kaldı. bu olaylar muhammed'in ölümünden 200 yıl sonra yaşandı. kuran'ı yeniden derleyen kişiler islam'da pagan izlerini silmeye çalıştılar. işin içinden çıkamamış olmalılar ki ayetleri kuran'a farklı serpiştirip, kuran'ı anlaşılmaz kıldılar. günümüzde evinizin raflarında duvalarında asılı olan kuranlar karma kuranlardır. neden böyle karma derlendi sorularına ise "kuran'ın hikmeti böyle daha iyi anlaşılıyor." gibi savunmaları vardır.

    kuran surelerinin muhammed'e vahy ediliş sırasına nüzul sırası denir. eğer kuran'ı nüzul sırasına göre okursanız kuran'ın nasıl bir evrimden geçirdiğini çok iyi anlarsınız. kuran'ı nüzul sırasına göre okuyup bitirdim. kuran'ın ilk 37 suresinde yoğun pagan izlerine rastlarsınız. surelerin adında da ay, güneş, yıldız gibi gök öğeleri barındırır. sonra 38. sad suresinden itibaren hz. ömer elinde tevrat'la gelip kuran'a müdahaleler yapmaya başlıyor.

    peki islam'ın ay paganizmi ile alakası nedir? muhammed dini devrim yapmadan önce mekke'de ay, güneş ve yıldız kökenli gök paganizmi yaygındı. bunlardan da baskın inanç ay paganizmiydi. hatta kuran'ın ilk 37 suresinde de dini devrim izi yoktur. 38. sure sad'tan sonra ciddi dini değişimler başlıyor.

    muhammed'in ilk 37 surede ay üzerine and içtiği ayetler bulunmaktadır. ay ve diğer gök cisimleri yoğun kutsanır. hatta ilk 37 sure adları da gök cisimlerinin adını taşır. muhammed'in tek mucizesi de ay ile ilgilidir. sureni adı bile ay'dır(kamer).

    38. sad suresinden sonra semavi dinlerine geçişler olmaya başlıyor. 61. fussilet suresinden "ay'a tapınmayı bırakın" gibi net ayetler gelmeye başlıyor. yöre halkından da tepkiler gelmeye başlıyor. bunu 62. şura suresinde görüyoruz. işte kuran'ı nüzul sırasına göre okumanın önemi budur.

    kuran'da ay'a tapınmayı bırakın dense de islam dini tamamen ay paganizmden kopamıyor. hatta günümüzde de islam'ın sembolü ay'dır. cami minare ve kubbelerindeki alemlerinde ay'ı görebilirsiniz.

    islam'ın ay paganizmden türediğini gösteren birçok buluntu var.

    (bkz: sabiilik)
    sabillik bir dindir. kuran'da adları 3 ayette geçer. ve pek tabi ki bu ayetler kuran'ın ilk surelerinde değil çok sonraki surelerinde bulunur. bakara, maide ve hac surelerinde sabiilerden bahsedilir. kuran der ki "sabiilik de yahudi ve hristiyanlık gibi bir hak dinidir" yani semavi bir dindir demeye getiriyor.

    peki bu sabiiler kimdir? diyanet bunun cevabını vermekte zorlanır "her ne kadar sabiiliğin ay'a tapanların dini olduğu söylense de, biz öyle düşünmüyoruz. reforme edilmiş kadim yahudilerdir" der.

    sabiilik bas baya da ay merkezli tapım kültüne sahip bir pagan dinidir. muhammed'in de ilk dinidir. kuran'daki ilk 37 sure okunduğunda ciddi dini değişim izleri göremezsiniz. muhammed mekke'li müşriklere şunu der "siz allah'ın yanına 3 tane put (lat menat uzza) getirdiniz. allah'ın çocukları olmaz. allah'a tapmayı bırakıp bu 3 puta yöneldiniz." kuran tamamen okunduğunda bazı ayetler net bir şekilde gösterir ki, mekkeli müşrikler de allah'a tapar. ancak allah'ın yardımcıları konumunda alt tanrıcıklar da bulunur. bunların meşhurları lat menat uzza putlarıdır. muhammed'in ilk 37 suredeki isyanı müşriklerin baş tanrısına değil alt tanrıcıklaradır. allah'ın yardımcıları olamaz allah tektir der.

    konunun merkezine değinelim. muhammed peygamberliğini ilan ederken diğer iki semavi dini hristiyanlık ve yahudilikten haberdardı ancak bu iki din hakkında detaylı bilgisi yoktu. mensubu olduğu sabiiliği de semavi din olduğunu sanıyordu. daha doğrusu hristiyanlık ve yahudiliği ay merkezli bir inanç sanıyordu.

    asıl kilit karakter hz. ömer'dir. ömer donanımlı, bilgili, okuma yazması olan, hatta şiirler yazan, farklı şehirleri görmüş gezmiş bir tüccardır. muhammed peygamberliğini ilan ettikten 6 yıl sonra 38. sure sad ile ömer, muhammed'in ekibine katılıyor. muhammed'i diğer iki semavi dinle tanıştırıyor. muhammed tevrat ve incil'le tanıştıktan sonra sabiilik ile semavi dinlerin birbirine çok alakasız dinler olduğunun farkına varıyor. arada kalıyor. sabiilik'i inkar edemiyor, çünkü tebaasının tamamı sabii. semavi dinleri de inkar edemiyor, çünkü peygamber mucizelerin çoğu bu kitaplarda yazılı. muhammed'e dini bilgiler gerek. müşrikler sıklıklar muhammed'e şunu diyor "eğer allah'ın elçisi bir peygamber isen bize bunu kanıtla. mucize yap" muhammed de diyor ki "mucize geçmişte yaşandı. bakın önceki kitaplara, musa şunu yapmışi ibrahim böyle yapmış, isa ve meryem böyle ortaya çıkmış" gibi şeyler anlatıyor. kuran'ın %80'i tevrat anlatısıdır. kuran'ın yarısı da tevrattaki ve incildeki peygamber mucizeleri ile ilgilidir.

    muhammed ömer'le tanıştıktan sonra başlıyor sabiilik ile semavi dinleri yoğurmaya.

    -islam; dini ritüllerini sabiilikten alıyor. namaz ve hac sabiilikten kalmadır. açın kuran'ı okuyun ibadetlerin %99'u akşam, gece ve sabah'ı işaretliyor. hep gece, akşam ve sabah ibadet edin diyor. neden? çünkü ay'ın 24 saatlik zaman zarfında en belirgin halleri güneşin batışından sonraki evrelerdir. güneş batıyor ay beliriyor, akşam ibadet edin diyor. gece görsel olarak ay belirgin safhasında, gece ibadet edin diyor. sabah ay yerini güneşe bırakırken tekrar ibadet edin diyor. gündüz de ibadet edin diye 2 ayet var. orada da kelime oyunları var. kuran; akşam, gece ve sabah ibadetleri için salat kelimesini kullanırken, gündüz ibadetleri için tusbihun kelimesini kullanıyor.

    -mucizlerini tevrat ve hristiyanlıktan alıyor. muhammed'in kuran'da tek bir mucizesi var o da ay'ın ikiye yarılması mucizedir. ilginçtir müşrikler muhammed'ten mucize beklerken muhammed, "ay'ı ikiye böldüm ya, daha ne mucize bekliyorsunuz" demiyor. sıklıkla tevrattaki mucizeleri örnek gösteriyor.

    -muhammed mekke'den medine'ye geçerken yahudi ve hristiyanlarla tanışıyor. yahudilerde şebat dini tatilini görüyor. sonra islam'a cuma namazını ekliyor.

    -hristiyanlarda oruç'u görüyor. o da islam'a oruç ekliyor.

    -yine hristiyanlarda hac'ı görüyor. zaten sabiilikte de hac vardı. hac suresi diye bir sure ortaya çıkarıp hac'ı iyice islam'ın şartı haline getiriyor.

    olay bu. islam sabiilik'ten semavi dinlere evriliyor. eğer tatmin edici gelmediyese şunu önereyim size; bu linkte kuran nüzul sırasına göre sıralanmış. bir 40 dakikanızı verip ilk 38 sureyi okuyun. zaten kuran'ın ilk sureleri kısadır. fazla zamanınızı almak. 37. sureden 38. sure sad'a geçerken nasıl bir dini reform geçirdiğini net bir şekilde göreceksiniz. 38. sad ile beraber radikal bir şekilde tevrat'taki peygamberlere değiniyor.
    https://www.kuranmeali.com/…ma.php?sira=nuzulsirasi

    kuran'daki surelerin detaylı analizi şu başlıkta mevcuttur;
    (bkz: islam'ın ay kültüne sahip pagan kökenli din olması)
295 entry daha
hesabın var mı? giriş yap