5 entry daha
  • fransız devrimi'ni bildiğiniz gibi "jakobenizm" ile anıyoruz.
    jakobenizm; ezilenlerin seslerini gür şekilde yükselttikleri, devrimci şiddetin giyotinler vasıtası ile ulaşabileceği yüksek dozajı bize gösteriyordu.
    bu ezilenlerin sesini yükseltmesi olayı, bastille hapishanesi'nin basılması vs. buradan iki yola çıkıyoruz:
    - birisi komünizm ve komünistler.
    - diğeri kemalizm ve kemalistler.

    bildiğiniz gibi komünistler, fransız devrimi'ni kutsarlar. o kadar ki; malzeme kıtlığının yaşandığı o zor günlerde bolşevikler robespierre'in heykelini dikmişti. bu heykel 1918 yılında dikilmişti. yine komünistler "la marseilles" çalıyor ve bu lenin'in şahitliğinde oluyordu. bu konuda "buz kırıldı yol açıldı" adındaki sovyet devrimi belgeselinde bir kaç cümle söylenmektedir.

    diğer taraftan kemalistler (ve tabi ki en başta atatürk), fransız devrimi'ni kutsamaktadır. kendisi 14 temmuz günü fransız devrimi'nin yıl dönümünü kutlamıştır. yine atatürk açıkça türk devrimi'nin fransız devrimi'ni takip ettiğini, fakat kendine özgü yolunu çizdiğini şöyle belirtiyordu:

    "türk demokrasisi fransa ihtilalinin açtığı yolu takip etmiş, lakin has vasf-ı mümeyyizle inkişaf etmiştir."

    jakobenizm'den "ezilenlerin sesi" olma iddiasıyla iki tane yol görüldüğü gibi çıkıyordu:
    1. ulusal kurtuluşçuluk (kemalizm)
    2. sınıfsal kurtuluşçuluk (komünizm)

    ancak kemalizm'in yapısal kodları; marksist sosyalizm ile terstir, ancak aynı iddia ile ortaya çıkmıştır ve emperyalizmin tahakkümü altında ezilenlere iki şartta da bu iki siyasi fikir umut olmuştur. ezilenler; ya "ulusal kurtuluş" diyerek kemalizm'den ilham almış (fakat siyasi fikir milliyetçi olduğundan adını değiştirerek kullanmış, örneğin burgiba) ya da doğrudan enternasyonal düşünceye başvurarak "sınıfsal kurtuluş" demiştir ve marksist sosyalizme başvurmuştur.

    ancak hepsinin atası aydınlanma ve eylem düzeyinde fransız devrimi'dir.

    bunların anti-tezi ise faşizmdir.

    19 mayıs'ı sadece "19 mayıs 1919" olarak almamak gerekiyor. nasıl ki komünistler 1917'e destansı bir önem atfediyor, medyada propagandasını yapıyorsa aynı şekilde kemalistler de kemalizm'i "ulusal kurtuluşçuluk" düzleminde 1919'u ele alarak propaganda yapmalıdır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap