• eminönü'nde camii, yeni valide camii olarak da bilinir. muratlar, mehmetler içinde yüzen osmanlı tarihindeki bir safiye sultanın baniliğini yaptığı camiidir. rekor sürede yapılmıştır; 1663-1597= 66 yıl. (süleymaniye 7, ayasofya 5 yılda yapılmıştır)

    tabii 3. mehmet ölünce safiye sultan eski saraya yollanmış, camisi de açıkcası sallanmamıştır. zaten yapıldığı yerin eski musevi mahallesi olduğu- ki zulmiyye camii adının yakıştırıldığı idiiası da vardır- göz önüne alındığında amacın cami yapıp sırat köprüsünde koyunun iyisine binmek yerine arsa spekülasyonu tipi bişi olduğu sonucuna da ulaşılabilir. en azından zamanın finans sistemi omurgasına kıl gitmesi sebebiyle kolaylıkla bitirilemediği söylenebilir.

    neyse can sebahattin dere sayesinde kesin bir bilgiye ulaştığım üzere eskiden su kenarındadır. ki zaten duruşu kararsızdır, kubbelerini sanki yukarı çekmişlerdir ve suya girmeye ürken ve eteklerini kaldırıp parmak ucuyla suya basar bir havası vardır. bu haliyle süleymaniye'nin altında ezilir, belki de ona yetişmek için oranları uzatılmıştır. en az kişisel yorum katılarak oran bozukluğu bu şekilde ifade edilirse sevenleri üzülmez.

    bu arada başlığın banisininabsolute olduğuu belirtmeliyim, tevazusu ile gönüllerde hakedilmiş bir yer etmiştir.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap