21 entry daha
  • arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada 9 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı, diyarbakır’a bağlı ilçe.

    bismil’e bağlı serçeler köyünde, iki aile arasında 200 dönümlük arazi anlaşmazlığı nedeniyle başlayan tartışma, silahlı kavgaya dönüşmüş ve olay katliamla sonuçlanmış.

    ekleme: gelen ondan fazla mesaj üzerine, ilçenin siyasi/seçim tercihini yazma gereği duyuyorum.

    9 kişinin öldüğü olayın "sonuna" ait küçük bir görüntü şu adreste.

    --- alıntı ---

    bismil ilçesinde, taş ve alyamaç aileleri arasında 200 dönümlük arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada yaşamını yitiren 9 kişinin kimliği belli oldu. taş ailesinden orhan taş, serhat taş, halil taş ve mehmet can taş, alyamaç ailesinden de mehmet emin alyamaç, selim alyamaç, muhammed alyamaç, yunus alyamaç ve ömer alyamaç hayatını kaybetti.

    bismil ilçesinde arazi kavgasında yaşamını yitiren 9 kişinin yakınları taziye kurmadı. kürt geleneklerine göre taziye kurmamak “intikam” anlamına geldiği için, bölgede endişe sürüyor.

    yarım asırlık husumet

    iki aile arasındaki “arazi husumeti” 25 yıl öncesine dayandığı öğrenildi. kavga nedeni olan ve bir kısmı hazine arazisi olan 369 dönümlük arazi için, aileler arasındaki husumet geçen yıl mahkemeye taşındı. bismil’deki yerel mahkeme, taş ailesi lehine karar verdi. almayaç ailesinin yıllardır ekip biçtiği arazinin tapusu, mahkeme kararı ile geçen yıl taş ailesine geçti. alyamaç ailesi, davayı istinaf mahkemesi’ne götürdü.

    taş ailesi ekti

    taş ailesi, istinaf mahkemesi’nin kararı çıkmadan, yerel mahkemenin kararı ile tapusunu aldığı 369 dönümlük araziye buğday ekti. ekimin ardından iki aile arasındaki husumet alevlendi. iddialara göre, ekimden sonra buğdaylara zehirli ilaç atıldı, ancak olayın faili tespit edilemedi.

    cenazeler gece defnedilebildi

    sarîhüseynî (sarihüseyin) mezrasından yaşamını yitiren alyamaç ailesinden emin alyamaç ve selim alyamaç kardeşler, selim alyamaç’ın oğulları muhammed alyamaç, ömer alyamaç ile yeğeni yunus alyamaç’ın otopsi işlemlerinin ardından gece geç saatlerde defnedildi.

    katliamda kahreden detay: taraflar uzlaşıyı kabul etmemiş

    bismil ilçesi’nde 9 kişinin yaşamına mal olan arazi kavgasından önce kanaat önderlerinden oluşan bir heyetin tarafları uzlaştırmak istediği, ancak bir tarafın uzlaşmayı kabul etmediği ortaya çıktı.
    --- alıntı ---

    31 mart 2019 yerel seçimlerinde, diyarbakır'ın 17 ilçesinden 14'ünde hdp seçimi kazanmıştı, bismil de hdp'nin kazandığı o 14 ilçeden birisiydi (çermik ve hani, akp; çüngüş, saadet partisi tarafından kazanılmıştı. diğer ilçeleri hdp'li adaylar kazanmıştı).

    hdp adayı orhan ayaz 39.366 (%71,43) oyla bismil belediye başkanlığını açık ara farkla kazanırken, akp adayı mustafa kemal arslan 14.193 (%25,75) oy, chp adayı selim yılmaz 1.004 (%1,82) oy almıştı.

    hdp'li belediye başkanı orhan yavuz ekim 2019'da görevden alınıp yerine akp iktidarınca kayyum atanmıştı.
    bu arada önceki dönem belediye başkanı dbp'li cemile eminoğlu da şubat 2017’de görevden alınıp yerine kayyum atanmış ve o kayyumun da takas usulüyle yeni inşa edilen belediye binasını emniyet’e verdiği ortaya çıkmıştı. takas karşılığında alınan bina yerine de millet bahçesi yapılıyordu.

    bismil'de, ağustos 2021'den beri, ordulu kaymakan enver hakan zengince belediye başkan kayyumu (vekili) görevinde bulunuyor. seçilmiş belediye meclisi üyeleri de görevden alındığı için şu isimlerin belediye meclisi üyesi olduğu, hiçbir sakınca görülmeden paylaşılmaktadır:
    enver hakan zengince / belediye başkan v.
    fahrettin taymur / yazı işleri müdür v.
    özkan yıldırımçakar / mali hizmetler müdür v.
    deniz sakçı / imar ve şehircilik müdür v.

    14-28 mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise şu sonuçlar ortaya çıkmıştı:
    kemal kılıçdaroğlu 48.324 (%78,68) - 46.285 (%78,26)
    recep tayyip erdoğan 12.547 (%20,43) - 12.860 (%21,74)

    14 mayıs 2023 milletvekili seçiminde ise yeşil sol parti 43.972 (%72,42), akp 9.984 (%16,44), chp 3.838 (%6,32), yrp 895 (%1,47) oy almıştı.

    bismil, diye internette aratınca da ilk sonuçlar arasında "bismil belediyesi eski kayyumu kerem süleyman yüksel'in, bir kişiden ruhsat karşılığında 1 milyon 500 bin tl rüşvet aldığı iddia edildi." haberi çıkıyor.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap