7 entry daha
  • bjt açılımı bipolar junction transistör dür . türkçeye çevirmek istersek bipolar jonksiyon transistör (çift kutuplu jonksiyon transistör).

    transistör ailesinin en basit yapılı elemanıdır. p tipi ve n tipi yarıiletken maddeden oluşur.(bkz: yariiletken). iki p tipi yarı iletkenin arasına ince bir hat olarak n tipi konularak oluşturulanına pnp tipi bjt denir. aynı mantık ile npn tipide vardır. transistörün tipi akımın yönünü belirler.(bkz: npn pnp) ayrıca bu yarıiletkenler farklı şekillerde bir araya getirilerek farklı transistörler elde edilir ör: fet, mosfet, jfet, mesfet, cmos vs..

    bjt ler de üç uç bulunmaktadır bunlar collector (kolektör) , emitter (emetör) , base (baz). bu kutuplar ortaklaşa veya tek başlarına varyasyonlarla elektronik devrelerinde kullanılır. bu kutuplara uygulanan gerilim bjt nin en için kullanılacagını belirler.

    örneğin: baz-emetör devresinde bu iki kutup arasına uygulanan gerilim 0.7 volt dc oldugunda bjt çalışma noktasındadır ve iletimdedir, bu şekildeyken elektronik yükseltme (amplifikatör , amplifier) devresi olarak kullanılabilir. bunun anlamı verilen ac akımı yükselterek çıkarır.
    aynı kutuplara 0.7 volt gerilimin altında bir gerilim uyguanırsa bjt satürasyon bölgesine girer yani kolektörden emetöre akım geçmez, bu durumdayken mantıksal anahtarlama devrelerinde kullanılır (logic switch)

    matematiksel ve fiziksel olarak transistör ailesinin en basit formüllerine sahip elemanıdır. örnek olarak ß=ic/ib formülü verilebilir. formüldeki ß ise yanda verilen formülden çekilerek bulunur akım kazancı oranıda denilebilir. ( ic= kolektör akımı, ib= baz akımı). elektronik devrede akım gerilimleri v.s. hesaplanırken kirchhoff yasalarından yararlanılır. (bkz: kirchhoff yasası)

    elektronik i dersinde diyotlardan sonra ilk öğrendiğimiz yariletken elemandır.(bkz: transistör) bu konuda anlatılabilinecek çok daha ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır fakat sözlük okurlarının ve yazarlanırın canını sıkmak istenmemektedir.ancak ben elektronik okuyorum veya canım sıkıldı öğrenmek istiyorum diyenler için aşağıdaki linkler tavsiye olunmaktadır:

    (bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/bjt) (bkz: http://tr.wikipedia.org/…_jonksiyon_transist.c3.b6r )

    edit: hile yapmayın :) birde düzelttim orayı :)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap