26 entry daha
  • ne kadar ilginç, daha geçenlerde bu konuda bir fikir beyan etmek durumunda kalışımdan rahatsız olmuştum. nedenini sormayın. "modern" nedir ki, "modern zamanlarda aşk" ne olsun. şu ifadelere bir bakınız: "liseyi 70'li yıllarda okumuş bir çift tanıyorum ben. yakından tanıyorum. tanışma hikayelerini ezbere biliyorum... [bıdı bıdı ne kadar güzel ilişki şöyle böyle]... şimdi aynısı olabilir miydi? hiç sanmıyorum." yani buradan şu anlaşılıyor:

    modern zamanlar: şu an yaşadığımız.
    modern öncesi dönem: 70'ler

    30 sene önce modern zamanlar olmamış mıydı? "modern zamanlar" tabirinin zaten bilhassa kendisi çağın bütünlüğünü arz eder; latincedeki modernus kelimesinden gelir; oradan hareketle kök olarak modus'a ulaşırız. yani "ölçü" http://www.merriam-webster.com/dictionary/modern bu ölçünün 30-40 yılda tazelendiğini mi düşünüyorsunuz yoksa? gâvurdan nosyon alıp onu heder etmeyi ne iyi biliyoruz; mademki gâvurdan nosyon alıyoruz o halde onu, onun anladığı ölçüde almalıyız. svetlana boym, death in quotation marks'ında (p.2, harvard university press, 1991) "modern" kelimesinin 90'larda artık "yeni"yi ifade etmediğini söylüyor; ama bu onun tümden yok olduğu anlamına gelmiyor. "modern zamanlarda aşk" dendiğinde şu an içinde bulunulan ana ve yakın geçmişe (immediate past) ait aşklar kastedilmeli. 40 sene öncesi, ne zamandır uzak geçmiş oldu ki?

    modernin içindeki herhangi bir obje, diyelim ki aşk, yeni bir görünüm kazansa bile bu modern zamanın dışına çıktığı anlamını doğurmaz. ona bakarsak kavramlar, objeler sürekli yer değiştiriyor; dün yenilen bugün yenilmiyor; dün giyilen bugün giyilmiyor; dün dinlenen bugün dinlenmiyor. çağ bununla değişmez. "ölçü"den kasıt insanın bir şeyi nasıl yaptığından ziyade, inanoğlunun hangi paradigmaya uyduğudur. bu da bütünlük gerektirir.

    daha fenası da var; şimdi ismini vermek istemediğim bazı batılı âlimlere göre modern zamanlar (aslında o da "modern çağlar"dır ya neyse) isa'yla başlar; kör göze parmakçılar ise fransız ihtilali'ni ön plana alabilir. şimdi konumuz değil ama avrupalılık meselesi de benzer bir tartışmaya yol açar "ne zaman başlar" deyu, ona da kulak kabartmak gerekebilir.

    o halde "modern zamanlarda aşk" farklı zaman dilimlerinde farklılıklar gösterir, diyerek entiriyi kapayabilirim.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap