38 entry daha
  • liberal alaşımlı anarko-kemalistlerin okuduğunu anlamamak sorunu, türkiye ermenistan ilişkileri meselesinde de kendini gösteriyor.

    aslında mesele okuduğunu anlamamak meselesi de değil, onlar herşeyi mükemmelen bildikleri için, herhangi bir yazının birkaç cümlesini okudukları zaman, geri kalan kısımda ne yazılmış olduğunu kesin seziyorlar.

    "örneğin ilişkilerin normalleşmesi abd planıdır" saptamasını okuyan bu mükemmel zihinler hemen (kusursuz) sonuca varıyorlar: ne yani ambargoya devam mı edilsin. ne kadar saçma!

    bu kadar da değil, daha da etkileyici bölümler var: "bu plan ermenistan'ı nato'ya alarak rusya'yı çevreleme planıdır" saptamasını okur okumaz aydınlık zihninde kıvılcımlar çakıyor onun: boyumuza bakmadan kesin rusya'yı savunalım diyor bu tip, hehe. üstelik tüm meseleler, karabağ'ın işgali dahil, rusya'nın başının altından çıkıyor!

    çok zekice ya. ben bu kadar parlak zekayla baş edemeyeceğim. hem bilgimin hem argüman üretme yeteneğimin sonuna geldim.

    yine de deneyeyim.
    rusya ve abd iki emperyalist ülkedir. türkiye ve ermenistan ise bu ülkelerin güdümü altında işleyen yeni sömürgelerdir. zaman zaman bu iki yeni-sömürge hem kendi iç çelişkilerinden hem de emperyalistler arası çelişkilerden etkilenerek birbirine düşman olurlar. egemenler bu düşmanlığı meşrulaştırmak ve kendilerine halk desteği sağlayabilmek için millliyetçi ideolojileri işe koşarlar. halkları birbirine düşman ederek kendilerine taban sağlamaya, ötekini yalıtmaya çalışırlar.

    oysa iki halk da, hem bu düşmanlık yüzünden birbirlerinden, hem de kendilerini ezen işbirlikçilerden zarar görmektedir. işsizlik, yoksulluk, baskı ve bunun yanında ölçüsüzce büyüyen yağma ermeni halkının olduğu kadar türkiye halklarının da sorunudur.

    bu durumda sosyalistler ve demokratlar, halkların dost, emperyalizm (bu örnekte rusya ve abd) ve ülke içindeki işbirlikçilerinin de düşman olduğunu vurgular. halklar arasındaki tüm yapay sınırlar, düşmanlıklar, ambargolar ortadan kaldırılmalıdır. bu süreçte hiçbir emperyalistin desteklenmesi, korunması kabul edilemez.

    bazı durumlarda, yine emperyalistlerin çıkarı uğruna ambargoların kalkması, iki halk arasındaki düşmanlıkların ertelenmesi söz konusu olur. bu durumda da sosyalistler, politikadan bihaber olanların yaptığının aksine, bu çabanın gerçek niyetini sorgularlar ama ambargo kalkmamalıdır ya da başka bir emperyaliste destek verilmelidir demezler. ambargo zaten halkın ambargosu olmadığı için bunun savunulması söz konusu değildir, ancak ambargonun kalkması da yine halkların yararı ya da fikri göz önünde bulundurularak alınmış bir karar değildir.

    halk bu ambargonun kalkmasından da bir yarar görmeyecektir. bir yarar görecek olanlar, daha ucuza işgücü sömürüsü yapabilecek olanlar, daha fazla hammeddeye daha ucuza ulaşabilecek olanlar, daha çok ihraç yapacak olanlar, sermayesini genişletecek olanlar, abd'den aferin alacak olanlardır. iki halkın düşmanlığından nasıl yararlandılarsa, şimdi geçici dostluklarından da öyle yararlanırlar. ve burada halk yine işsiz bırakılan, ucuza sigortasız çalıştırılan, sosyal kurumları satılan halk olur, yani söz konusu bölgelerdeki kapitalist istikrarın mağdur ettiği kitle olur. emperyalizmin bölgeyle işi bittiğinde de yine erteldiği düşmanlıkları tedavüle sokar.

    mükemmel işleyen liberal zihinler zaten bu bilgilere sahiplerdi. ben bizim gibi sıradan insanlar için yazdım.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap