11 entry daha
  • "köşe yazarı cenneti, muhabir cehennemi" başlıklı yazısı ile gönlümde taht kurmuş olan milliyet gazetesi yazarı. konu hakkında yazdıklarında o kadar haklıdır ki, kendisine katılmamak için insanın deli olması gerekir. yazıyı aynen kopyalıyorum.

    "türkiye’de gazetelerde köşe yazarı egemenliği var. bize has bir olgudur bu. bütün ülkelerde bütün gazetelerde köşe yazarı var. ama hiçbir ülkenin hiçbir gazetesinde bizdeki kadar çok köşe yazarı yoktur. ama sorun köşe yazarlarının sayısında değil başka bir yerdedir.
    ortalama bir gazetede köşe yazarlarının aldığı toplam maaş muhabirlerin aldığı toplam maaşın en az üç dört misli fazladır. ortalama bir gazetede muhabir sayısı köşe yazarı sayısının en az üç dört misli olduğuna göre muhabirlerin ne kadar az para aldığını tahmin edebilirsiniz. bir köşe yazarının bir günde kazandığı parayı bir ayda kazanan muhabirler var. oysa bir gazetenin ne kadar kaliteli olduğunu tayin eden, köşe yazarlarının değil, muhabirlerin kalibresidir. bizde gazeteler yorumda kalın, haberde incedir. batı’da en yüksek maaşı en ünlü muhabirler alır. bizde ünlü muhabir diye bir yaratık yoktur. olsa, parasızlıktan bitap düşecek veya kızılderililiği bırakıp şef, yani köşe yazarı olacaktı.

    ne yazık ki gazetelerin köşe yazarlarına ödemekten muhabirlere verecek parası kalmıyor. bu nedenle en iyi üniversitelerden mezun olan gençleri medyaya çekmek, uzman gazeteci yetiştirmek, kaliteli muhabirlere hak ettiklerini vermek mümkün olmuyor.
    köşe yazarı/muhabir dengesizliği yüzünden gazetelerimiz generalleri şişman ve meşhur, astsubayları ve erleri sıska ve mecalsiz orduya benziyor. böyle bir orduyla savaş kazanılmaz. köşe yazarları genellikle kendilerini bir gazetenin en önemli unsuru sanırlar ama bir gazetenin en önemli unsuru yorum değil haberdir, haberi getiren ise muhabirdir. en önemli haberleri yıllarca mutfağa muhabirler taşıdı. köşe yazarı gazetenin tirajında değil prestijinde etkilidir. bir köşe yazarı bir gazeteyi bırakıp bir başka gazeteye gittiğinde ne bıraktığı gazetenin tirajı kalıcı bir biçimde düşmekte, ne gittiği gazetenin tirajı kalıcı bir şekilde artmakta. (gücünün zirvesindeki çetin altan bu kuralın belki tek istisnasıdır.) genel yayın yönetmenlerinin hemen hemen her gün köşe yazısı yazdığı tek ülke de biziz. başka ülkelerde böyle bir âdet yoktur çünkü oralarda genel yayın yönetmenlerinin köşe yazısı yazmaya vakti yoktur. medyamızın çağı yakalamak için yeniden yapılanması, batı’nın en iyi gazetecilik standartlarını benimsemesi gerekir. ama bunun gerçekleşme şansı azdır çünkü türkiye’deki medya en az reformist, hatta en tutucu sektördür. yıllardır gazete patronları değişiyor. gazetecilik aynı kalıyor. "
77 entry daha
hesabın var mı? giriş yap