5 entry daha
  • heterodoks islam ile ortodoks islam arasındaki en büyük fark varoluş ve imtihan konularındadır.
    aslında ister islam için, ister hristiyanlık için konuşalım, tarihsel süreç içerisinde başlarda her ikisi de heterodoksiye meyleder.
    bu süre islam için çok kısadır.
    ne zaman ki dinin devleti olmaya başlar, o din devletine tahakküm gerekir.
    devlet uzun binyıllar boyunca zenginliğin koruyucusu ve silah, kolluk kuvveti bulundurma imtiyazı demektir.
    islam içi bitmez tükenmez kavgaların genel sebebi zenginliğin paylaşımıdır.
    islam'ın köleliği, cariyeliği tedricen, faizi tamamen yasakladığı iddia edilmesine rağmen osmanlı coğrafyasında kölelik ancak 19uncu yüzyılda kanunen yasaklanmış, hicaz bölgesi bu karara isyan etmiş, isyanlar sonrası hicaz kapsam dışı bırakılmıştır. günümüzdeki başlık parası vb. modern köleliğin devamıdır.
    hristiyanlık başlangıçta bir köleler ve acizler diniyken 4üncü yüzyılda bir anda roma'nın dini olmuştur. ardından kısa sürede kilise-devlet birleşmesini görürüz. çoban isa'nın altından saraylardaki takipçileri.

    islama dönersek özellikle konar göçer toplumlar ve asya kökenli türkler silahlı obalardan oluşurlardı, tarlaya, çifte, çubuğa bağlı değillerdi ve yaşayış tarzları daha özgürlüğe dönüktü. paralı askerleri bile isyanla devlet kurabilecek tiynetteydiler: kölemenler

    bu gruplar anadolu ve iran'da hristiyanlığın bakiyesi ( aziz paul ) tahakküm kabul etmez gruplar ile geneleksel iran mitolojisine dayalı felsefe ile tanıştılar. (hallac'ın dedesi zerdüşt idi.) islam, antik heterodoksi ve konar göçerliğin asi ruhu birleşince ortaya bir avam islam'ı çıktı. arap islam'ı içerisinde kendini bulamayan birkaç yüzyıllık süreç içerisinde kendi inanışını ya da felsefesini oturttu. ya da daha doğru ifadeyle bu yolda çabaladı. taa ki bektaşiliğin yasaklanmasına kadar. bence az ya da çok hallac-ı mansur, ibn-i haldun (çok iddialı oldu ama mukaddime sanırım ortodoksiye girmiyor pek) nesimi, hacı bektaş, şeyh bedreddin, yunus emre bu görüşe az ya da çok bulaşmıştır.

    peki nedir bunları ayıran:
    1) ortodoks islam ve hristiyanlıktaki elit ruhban sınıfı yoktur. (şehir bektaşiliği farklılık arz eder.) "islam'da ruhban sınıfı yoktur" gibi beylik laflar edene çevresine bakmasını salık veririm.
    2) kölelik yoktur, mal biriktirme yoktur. konar göçerlerin mal biriktirmesi zaten pratikte de çok zordur.
    3) allah biraz daha zeus'a benzer. nasıl mı? allah hepimizi ve her şeyi yarattı, sınav ediyor önermesi olduğu gibi kabul edilmez. "allah'tan olmayan nedir ki sınav oluyor?" karşı sorusu sorulur. cehennem nedir? cehenneme gidecek olan nedir? sorularına cevap aranır. çağdaş ozanımız feyzullah çınar "cehennemde ateş yoktur, herkes ateşini bu dünyadan götürür" der. sınav ile allah'ın kendisinin müntakim (intikam alıcı), cabbar, kahhar gibi özelliklerinden kurtulmak istediğini iddia edenler vardır. allah'a insanlık atfedilir.

    kısaca çiftçi ya da şehirli insanların kolayca kabul ettiği ortodoks inanç (ki bu inanç da resmi din gibi bir şeydir) başka iklimlerin insanlarınca kabul edilmedi. onlar da kendi felsefelerini kendi yaşamları içerisinde oluşturdular. ne yazık ki bu arkadaşlar şehirli, okur yazar, medeni toplum kurallarına sahip kardeşlerimiz olmadıklarından felsefeleri değil de kendileri göz önünde olduklarından heterodoksi de avam islamı diye anılır oldu.

    bu yazdıklarım kesinlikle 21inci yüzyıl islam dünyası için geçerli değildir.
    heterodoksiye kaçmadan imtihan meselesi makul sınırlar içinde savunulamaz.
    başarısız bir deneme için: http://www.sorularlaislamiyet.com/…rticle&aid=10663

    unutmayalım ki hallac fikirleri için değil devlet için tehlike olduğundan işkence altında can verdi.

    son söz: bence son heterodoks edip harabi 'ye selam olsun..
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap