2 entry daha
  • bugün 2.0 sürümünün release client 1'i çıkan, yeni gelen özellikleri ile birlikte yeni bir entry girmenin farz olduğu firefox eklentisi formundaki kaynakça yönetim yazılımı, a.k.a. reference management software. yani versiyon 2.0'nin gelmesi yakın. 1.0* kararlı sürümlerini kullananlar ve sevenler, 2.0 ile gelen yenilikler ile bu mucize yazılımı daha da çok sevecekler bence.

    yeni helen özelliklerin ayrıntılı bir dökümü için zotero sayfasına mutlaka bir göz atın: http://www.zotero.org/support/2.0_beta (ve hatta changelog: http://www.zotero.org/support/changelog) ama kısaca ve türkçe* olarak yeni eklenen özelliklerden bazıları şöyle:

    - pdf'ten direkt referans bilgisi tanıma özelliği: zotero kütüphanesine sürükleyip bıraktığınız** veya herhangi bir şekilde eklediğiniz pdf dosyasından referans bilgilerini direkt dosyanın kendisinden alabiliyor (varsa eğer tabi)
    - rtf scan: rich text document (.rtf) formatında kaydettiğiniz bir dosyada belli formatlarda citation yaptığınızda (yakışıklı parantez {} kullanarak, örneğin {doe, 1990} veya doe {1990} gibi -başka örnekler de mevcut) bunu zotero'ya gönderip bibliyografyası düzenlenmiş, tamamlanmış bir hale getirebiliyorsunuz (tabi referansın zotero kütüphanesinde bulunması gerekiyor). yani zotero'nun, firefox'un bulunmadığı bir ortamda* bile aklınıza gelen referanslarla bir belge hazırlayıp bunu sonradan zotero'dan geçirerek referans bilgilerini tamamlayabiliyorsunuz.
    - isbn, doi, veya pmid numaralarından birini vererek tüm referans bilgisini edinebiliyorsunuz
    - gelişmiş not özelliği: notlar artık plain text değil rich text olabiliyor*
    - bir de tabi artık çöp kutusu var, sildiğiniz öğeler* önce çöpe gidiyor. çevreci.

    vee en önemlisi (zotero'nun kendisine göre):
    - online kütüphaneler: artık her isteyen zotero'da kendine ait bir sayfa edinip referanslarını upload edebiliyor. (isterse ekli dosyaları da ister zotero ya da kendi sahip olduğu başka bir webdav server'ına yükleyip kullanabiliyor. zotero'nun kendisi 10 gb içi 20 usd gibi bir miktar istiyor sanirim - 100 mb'a kadar ise her ütyeye ücretsiz)
    - grup kütüphaneleri: yine, online kütüphaneler oluşturabiliyor, bunu paylaşabiliyorsunuz

    zotero açık kaynak kodlu. hem özgür, hem ücretsiz. üstelik bu en son sürümü ile birlikte (an itibariyle 2.0rc1) lisansı gplv3'e yükseltildi, daha da özgür oldu yani. eğer hala kaynakça hazırlamak gereken, bir takım skolastik formatlara maruz kaldığınız** bir ortamdaysanız zotero kullanın. siz fikirlerinizi yazmakla uğraşın, bibliyografya formatlamakla değil. bu da bir özgürlük, di mi?, evet ama bence:)

    bi de son not: bu tür yazılımların çoğalmasına çok seviniyorum, daha önce de kendimden geçerek bahsettiğim gibi:) bunda arşivleme manyağı olmamın da büyük etkisi var tabi. diğerlerinin yanısıra* mendeley bayaa bir yaygınlaştı, çünkü iyi. gerçekten daha da iyi oluyor gün geçtikçe - bunda zotero'nun kodlarından faydalanmalarının da büyük etkisi var tabi. bu mendeley başlığında bahsetmek gereken bir konu belki ama bilgilerinizin -bunlar kaynakça bilgileri bile olsa- online olmasının getirdiği riskleri gözardı etmemek lazım bence. zotero ve açık kaynak bu yüzden de önemli*. ve hala, daha yakışıklı görünen alternatiflerine rağmen zotero günümüz şartlarında araştırma yapanlar için en kuvvetli yazılım.

    edit: 2.0 çıktı! ısrarla isteyiniz...
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap