52 entry daha
  • filmde dikte edildiği üzere, gerzekler olarak, hayatın görmediğimiz boyutunu gözümüze sokan enfes bir film. çekimler, diyaloglar, bakışmalar bile çok profesyoneldi. şahsımın böyle kötü adamlar, yeraltı dünyası, mafya meseleleri gibi filmlere olan ilgisine istinaden söyleyebilirim ki her bir rol için seçilen oyuncular son derece yerindeydi.

    ancak filmi gözümde mükemmel kılan özelliği, detayların olağanüstü şekilde işlenmesiydi. oyuncuların her bir bakışı, mimiği, burunlarını çekişi bile sahneyi olması gereken havaya sokuyordu.

    özellikle aklımda kalan birkaç konuyu ise şöyle belirtebilirim.

    --- spoiler ---

    * henry (ray liotta) sadakatinin karşılığını yıllarca fazlasıyla alır. ilk mahkemesinden çıktıktan sonra mafya eşrafının "milli oldun adamım" tarzı sevinç gösterilerinde bildiğin kahkaha attım.

    * bir yerden bir yere toplu taşıma ile gitmenin gerzekçe görüldüğü bir dünya var. ve bu dünya giderek büyüyor. aidiyet duygusu filmin daha çok başında işleniyor. ve italyan-irlandalı-yahudi ayrımının ekseninde, çok mantıklı bir dağılım olmadığının farkındayım, aslında alt mesaj olarak seyirciye açıkça aktarılıyor.

    * jimmy (robert de niro) her zaman var olduğunu görmemiz gereken esas kötüdür. resmen tony (joe pesci) üzerinden mesajları verip, büyük soygundan sonra ters köşe yaptılar. bayıldım!

    * karen'daki (lorraine bracco) bacaklar bende olsa dünyayı ele geçirirdim.

    * henry ve karen'ın tanık koruma programına katılıp, normal vatandaş olduktan sonra boşanmaları çok ironiktir. sen her türlü manyaklığı yaşa, iki çocukla, mafya-uyuşturucu saflarında maksimum adrenalin durumunda bile boşanma. sonra gel hayatının en sakin döneminde boşan.

    --- spoiler ---

    izleyin bunu. benim gibi de geç kalmayın böyle.

    edit: off müzikleri de çok iyiydi. her 10 yıllık döneme has, özenle seçilmiş, kült eserler dinledik. adamlar yapmış.
254 entry daha
hesabın var mı? giriş yap