40 entry daha
  • hem sosyal hem psikolojik hem de fizyolojik evrilişlere göre şekilleniyor estetik olan.
    geçen günlerden birinde, tıpta okuyan bir arkadaşıma manyakça "ben iç organlarımı istediğim zaman görmek isterdim, niye böyle değiliz, bu mide benim, bu akciğer benim. ne olduğunu nasıl olduğunu bilmek istiyorum. ne var ne yok diye kendimi kontrol etme ihtiyacı tamamen insani bir merak." dedim. dehşetle bakıp güldü. hayır yani mazoşist bir düşünce değil. sadece kendi içimde kapalı bir kutu olmak istemiyorum. bunu zahmetsiz, acı çekmeden yapabilseydik keşke. "uygun şartlar olsaydı da şeffaf olsaydı derilerimiz" dedim. "o zaman hiç estetik olmazdı ki" dedi.

    halbuki estetik kavramı da ona göre değişecekti. şimdi gözlerimizin üzerinde kaşlarımız, burnumuzun altında dudağımız var. (doğru yazdım di mi, bi de aklım uçar tam tersini yazarım alien muamelesi sonra.) bunlar yer değiştirse, şu normlar içinde "güzel değil, bu ne böyle hiçbi şeye benzemiyo" deriz. ben derim. çirkin gelir. dorian gray'in bozulmuş haline bakıyorum gibi hissederim. ama eğer öyle olsaydık ve şu an en güzel kadın kim mesela, sözlükçülerin favori ünlüsü kimdi, araştıramadım anketleri, işte sevişilmek istenen 100 kadının ilk numarası kimse onu getirsek, benim yaratıklarım arasına bıraksak, vahşi gibi kalmaz mı? kalır. olamaaaz mı olabiliiir. (hayır hayır hayır)

    antropolojik olarak incelendiğinde de bu görülebilir. estetik değerler değişiyor. sanat felsefesine de pek hakim değilim ki.

    kitle kültürü var mesela toplumsal olarak. her ne kadar, orada sosyal etki, mosyal etki bi ton grup dinamiği girse de işin içine, sonuçta estetik olana karşı değişkenlik var mı var.

    hah mesela. ergenlikte giyilen yaran kıyafetler. o zaman iyiydi. oh ne şıktım o mor-siyah pötikareli pantolonumla. çok şekildi. şimdi utanç içinde anıyorum o günlerimi. aileme, arkadaşlarıma isyan ediyorum "niye bunu yapmama izin verdiniz? niye uyarmadınız?" "mutluydun" diyolar. "o halinden memnundun."

    demek ki kitlece değiştiği gibi, kişice de değişiyor bu. yazarken açığa çıktı. kişiler de kiteleleri oluşturduğuna göre kişi bazında değişmesi büyük grupta da değişime neden olacaktır, liberalizm kafası.

    insan işte. biyo-psiko-sosyal varlık. estetik de ona göre şey yapıyor.
97 entry daha
hesabın var mı? giriş yap