5 entry daha
  • genelde seçkiyi yapan kişi/kişilerin, seçmedikleri ile problemler (bkz: antoloji sorunsalı) yaşamasına sebebiyet veren çalışmalar.. şahsen ciddi çalışmalar ile öylesine yapılmış seçmeleri ayırt etmek için önce ismine sonra da kapak resmine bakıyorum:

    - eğer ciddi bir çalışma ise, genelde açıklayıcı bilgisi "cumhuriyetten günümüze türk şiiri antolojisi" gibisinden oluyor.. kapakta herhangi bir resim değil de isim var sadece.. basit kapak tasarımı ile sunuluyor.. içerik ise isminin hakkını verecek bir şekilde geniş tutuluyor, antolojiyi hazırlayanın kanlı bıçaklı oldukları bile yer alabiliyorlar.. ha, bir de biraz kalın oluyorlar..

    - öylesine yapılanların isimleri ise daha bir "çekici(!)": "aşk, hüzün ve ayrılık şiirleri antolojisi".. kapakta kırmızı güller mi dersiniz, sarılan sevgililer mi istersiniz.. kitapçıya gidip elma armut gibi kitap seçen arkadaşlar için özenle yapılmış bir ambalaja sahip kitap(cık)lar.. seçilen şairler, şiirler ise hep bilindik*; nazım hikmet olmazsa olmaz, murathan mungan'dan yalnız bir opera (belki kısaltarak) gibi gibi.. aykırı olarak nitelendirebileceğimiz küçük iskender gibi isimleri bulmayı şimdiden unutabilirsiniz.. kalınlık anlamında ise herhangi bir "bütün şiirleri" toplamasından bile ince..

    her ne kadar (bkz: bütün genellemeler yanlıştır) desek de, bu biraz doğru gibi gibi..
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap