4 entry daha
  • aristo'nun olumunden ilkcagin sonuna kadar olan felsefi gelismeler hellenizm yada roma felsefesi adi altinda toplanir.. genelde roma doneminde ve romali filozoflarca gelistirilmistir..

    esasen hellenizm, yunan kulturunun buyuk iskender'in seferleriyle yayilip, misir mezopotomya ve anadolu felsefesiyle kaynasmasidir.. yani hellenizm bir bilesimdir, yunan kulturu ile yunanli olmayan kulturlerin karisimindan dogmustur.. bu donemin yani helenistik donemin belli basli ozellikleri:

    1-bu donemde tek tek bilimler artik felsefeden ayrilmaya baslar.. oncesinde felsefe kavrami hem bilimi hem felsefeyi kapsarken artik bilimler arilmistir..

    2-helenistik felsefe, insani nasil bir yasayisin mutlu yapacagi sorusuna cevap aramistir yani bir ahlak felsefesidir..

    3-ikinci maddedeki konuya hakim olan insan bilge insandir ve bu donemde ana erek, bilge idealidir..

    4-bu donemde felsefi bir dunya gorusu dinin yerine konulmak istense de din dusuncesi baskin gelmis helenistik felsefe dinle ic ice gecmistir..

    kisacasi hellenizm roma felsefesi ahlaksal donem ve dinsel donem olarak ikiye ayrilabilir.. ahlaksal donem: kuskuculuk, epikurosculuk, stoacilik olarak isimlendirilirse, dinsel donem icin de, philon, philotinos isimleri verilebilir..
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap