31 entry daha
  • yahya peygamber'in annesinin adının elizabeth'tir.

    elizabeth (ya da arapçada telaffuz edildiği şekli ile, ilizabith) zekeriya peygamber ile evlidir. dolayısıyla, kuran'a göre, elizabeth'in hem kocası hem de oğlu peygamberdir.

    elizabeth'in adının kuran'da geçmiyor. ama geçmesi durumunda, bu isme (ya da, bu ismin arapça formuna) islam dünyasında (tıpkı "meryem" gibi) yaygın olarak rastlanmasının gayet muhtemel olacağını söylemek mümkün gibi. ancak işin içine milliyetçilik girdiğinde, bu durum biraz ilginç bir hal alıyor.

    şöyle ki, bugün elizabeth adında batılı bir kadın türkiye'ye gelmişken hasbelkader müslüman olsa, kendisine ismini değiştirmesi ve bir müslüman ismi alması yönünde telkinlerde bulunulacak olması kesin gibidir. ancak bu kişinin alacağı yeni isim, islam dini ile hiçbir alakası olmayan türkçe bir isim olsa bile, bu durum hiç kimsenin tuhafına gitmez. bu noktada, "türkçe bir isim mi daha islamidir, yoksa elizabeth mi?" sorusu, (üzerinde düşünecek çok fazla şey olmasa da) dile getirilmeye değer bir soru gibidir.

    kaldı ki, kuran'ın hz. isa ve musa'yı "müslüman" olarak nitelendirmesinden hareketle, elizabeth'in de (bu manada) müslüman olduğu sonucuna varmak mümkün. elizabeth'in tasvirlerine bakılırsa, bunda şaşırılacak pek bir şey de yok gibi. kültür, aynı ibrahimi kültür. en azından "çağdaş türk kültürü"nden farklı bir kültür olduğu kesin.

    ana tema:
    (bkz: islam/@derinsular)

    diğer ilgili tema:
    (bkz: milliyetçilik/@derinsular)
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap