8 entry daha
  • 1627-1691 yillari arasinda yasamis irlandali fizikci-kimyager.. modern bilimin oluşumuna katkida bulunanlardan sadece biri..

    toricelli'nin deneylerinden sonra pascal'in da barometrelerde sivi yuksekligini belirleyen seyin yalnizca atmosferin agirligi* oldugu sonucuna varmasi uzerine boyle da yeni deneyler yapmaya baslamis.. kapali bir fanus icinde bu deneyleri yapip sutunun yine 76cm de durdugunu gorunce, havanin sikistirilabilir bir sey oldugunu ve havanin icinde bulunanlari da sikistirilabilir kucuk yay olarak dusunmeye baslamis.. sonunda bu deneylerini ''havanin yaylariyla ilgili fizko-mekanik yeni deneyler'' isminde bu kitapla yayimlamis.. kitap yayimlaninca cizvitlerden biri bu kitaba elestiriler getirip goruslerinin bir kismini sacma olarak nitelemis..

    boyle elestriler karsisinda boyle, boyle bos bos durur mu, durmamis tabi elestirilere yanit aramaya baslamis.. mesela cizvit elemani, boyleun gazlarin yani havanin esnekligi ile ilgili dusuncelerine elestirisinde; madem gazlar sikistirilabiliyor o halde genisletilebilir de, genisletemiyorsan mufterisin demis.. koyu bir hristiyan olan boyle bunun uzerine bir deney daha yapmis: uzun bir cam tupu kapali ucundan u seklinde bukup, icindeki civanin ustunde bir miktar hava birakmis.. diger koldan iceri civa puskurtup havanin basincini artirmis.. havanin hacmini de kapladigi tupun boyunu olcerek belirlemis.. sonucunda da basinc ve hacim arasindaki ters baginti formulunu yani boyle-mariotte kanununu bulmus..

    boyle efendi hic evlenmemis, uzun, ince, üzüm erik sırığı gibi biseymis.. tek eksigi biraz dindar olmasiymis eger ateist olsaymis atom bombasini bile bulabilirmis.. cunku dogmalara inanan insanlar cok reröreymislermis..

    öle.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap