4 entry daha
  • bir devletin ideal yonetim biciminin, ilgili halkin profiline en uygun olani olmasi gerektigini anlatmaya calisan hafiften totaliter bir soylem. fasizan cagrisimlarina ragmen ardinda saglam bir mantik zemini bulunan bir onermedir aslinda.

    devlet yonetimi idealist olunacak bir konum degilidir bir kere, kaynagini tebadan, sine i milletten almayan bir yonetim bicimi cuvallamaya mahkumdur. olan, iste bu cuvallama safhasinda durumu degistirmeye calisan gariban kullara olacaktir. millet zaten bir noktada iradesini tecelli ettirip, hakettigi yonetim bicimini gecerli kilacaktir*. toplumsal dinamikler boyle soyler, soylemez mi?

    bununla birlikte, halkin layik olmadigi bir yonetim bicimi sinsice gunluk yasamin en ince detaylarina kadar nufuz edecek ve dejenere bir sosyal yasanti ortaya cikaracaktir. sosyal normlar ve iletisim kurallari bu gecerli yonetim mantigi cercevesinde filizlenecektir. bu da ozunde bu normlara uymaktan buyuk rahatsizlik duyan ancak toplumsal yasam tarafindan bu tip sablonlara uymaya yoneltilen bir suru yabancilasmis bireycik ortaya cikaracaktir. sosyal iliskiler yozlasacak, tuhaf davranis bozukluklari gozlenecektir.

    lakin, elbette zayif bir noktasi vardir bu onermenin de. bir milletin "hakettigi" yonetim biciminin nasil tespit edilecegi sorusu pek de kolay yanitlanabilecek bir soru degildir. nasil anlasilabilir ki bu? anket mi yapilacaktir "nasil bir yonetim isterdiniz, soslu soganli?" temali? ve eh, tabii bu soru yanitlanmadan da yukarda ifade edilen mantiksal temeller hic bir sey ifade etmeyecektir.

    yine de zihinde bulundurulmasi, kurcalanmasi keyifli bir dusuncedir.
99 entry daha
hesabın var mı? giriş yap