492 entry daha
  • orta avrupa üçlüsünden*** en masalsı olanı. mevcut üçlü değil en kral üçlü gelse prag yine ipi göğüsler gibime geliyor. tek rakibim edinburgh diye birşey duymadım da değil hani. nasip. aslında prag ile ilk tanışmam doksanların sonunda mission impossible filmindeki başlangıç sahneleri ile olmuştu. vay amk ne güzel şehir demiş ve o gün ajan olmaya karar vermiştim. tabi elimizde cv ile imf bürosuna girdik. dediler kardeş sen çok yanlış gelmişin. utandım. hem de çok utandım. neyse biz yine prag ile devam edelim. devam edelim fakat önce şu resme bir bakalım.

    prag ab üyesi olmasına karşın kendi para birimini kullanan bir başka ülke. para birimleri çek kronu(koruna). aşağıda bahsedilen tutarlar 2012 sonu itibariyledir. yine o dönemki kur bilgisi 1 avro = 24 kron. viyana'ya göre ucuz fakat budapeşte'ye göre pahalı bir şehirdir. müzelere girmediğinizi farz edersek bu şehri gezmek için 1-2 gün yeterlidir.

    prag'a geliş istikametimiz budapeşte'den 7 saatlik bir otobüs yolculuğu ile ekonomik bir şekilde gerçekleşti. orange ways firması saolsun. muavinden şikayetçi olamıyorum çünkü muavin yoktu. florenc otobüs terminalinde iner, hemen yanındaki metro istasyonuna geçer ve şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 1,5 saat geçerli olan metro bileti 32 kron. değişik süre seçenekleri de mevcuttur tabi.

    eminim prag her mevsim güzeldir. fakat bizim prag lapa lapa yağan karlar altındaki versiyonuydu. bir masal şehri için hiçte fena değildi.

    gezelim/görelim:

    prag için belli sembol yapılardan bahsedilebilir. alt alta dizilebilir. kısaca anlatım yapılabilir. fakat bu şehrin her santimetre karesi görülmeye değerdir. bir rota belirleyip gezmek en iyisidir.

    metroyla malastranska istasyonunda indikten sonra stare zamecke schody caddesi boyunca yürüyerek tepeye doğru çıktığınızda sizi bekleyen manzaralar:

    manzara1
    manzara2

    caddenin sonunda kraliyet saraylarının alvuğu bir avluya adım atarsınız. avlunun sonunda avrupa'nın en büyük gotik katedrali sizi karşılar. aha bu da resmi.

    yine yürümeye devam edince koca bir meydan -hradcanske meydanı; muhteşem saray ve evlerle çevrelenmiş bir meydan.

    kraliyet meydanlarından aşağı inen yol nerudova. kraliyet yolunun son bölümü. yol boyunca yine muhteşem güzellikte barok evler. 47 numara neruda'nın eviymiş. aşağı inen yol boyunca sağ tarafınıza bakarak şöyle manzaralar ile sık sık karşılaşırsınız. yolun sonu mala strana meydanı'na çıkar. barok ve rokoko uslubunda evlerle çevrilmiş bu meydan aynı zamanda amadeus filminin arka planıymış. arka plan

    durmak yok yola devam. kampa küçük bir adacık ve üzerinde güzel bir parkı var. kampa'yı geçince meşhur karel köprüsü'ne doğru yol alıyoruz. karel köprüsü kentin 1357 yılından kalan en eski köprüsü. burdan belediye sarayına kadar uzanan kısım stare mesto-eski kent olarak biliniyor ve en turistik en merkezi yer. prag'ın kalbi. köprünün iki yanında yol boyunca 30 aziz heykeli mevcut.

    resim1
    resim2
    resim3

    eski yahudi bölgesinden prag'ın nişantaşı'sına gelinir; kaprova caddesi. tüm prag'da olduğu gibi burda da muhteşem evler, binalar var. tüm büyük markalar bu cadde üzerinde prada, gucci.

    ve prag'ın en büyük meydanı -staromestske namesti.

    meydan1
    meydan2

    meydanın biraz arkasında meşhur astronomik bir saat. belli saatlerde (ya da her saat başı) 12 havari çıkıyor birşeyler yapıp içeri giriyor. şekil şemali.

    slazeska caddesinden yukarı doğru yüründüğünde sezession evleri görülebilir. manesova, vinohradska, chopinova, nasvihance ve krkonosska sokaklarında bunun örnekleri bolca bulunur. prag burjuvazisinin yaşadığı yerlermiş.

    evler1
    evler2
    evler3

    vaclavske namesti geniş, uzun(750 metre), kocaman bir cadde. iki yanında bir birinden muhteşem binalar. ortada küçük tezgahlar, yiyecek, içecek, hediyelik eşya standları. cadde boyunca oteller, cafeler. tam turistik bir mekan.

    masaryk iskelesi neo-rönesans, neo-barok ve art nouveau tarzında muhteşem binalar ve devamında slav adası.

    ne yiyecez?

    aslında prag'a özgü yiyecek duymuşluğumuz yok. çek biraları bolca bulunuyor. sadece karel köprüsü'ne girmeden açlık hissinizi bastırabileceğiniz bir mekan önerisi olabilir. bohemia bagel; küçük bir öğrenci mekanı. 2 adet bagel lox, 2 kahve ve 1 çikolatalı muffin 438 kron (18 avro civarı). bu da neye benzediğini gösteriyor.

    değerlendirme: orta avrupa gezisinden önce beğeni sıramın prag - viyana - budapeşte olacağını tahmin ediyordum. fakat gidip gördükten sonra prag - budapeşte - viyana oldu. yani prag'ın yerinde herhangi bir değişkilik olmadı. prag çok güzel bir şehir. gözler sürekli tabloluk sahneler yakalıyor. ha sevmeyeni de vardır. ama gidin, görün, siz karar verin. velhasıl prag iyidir iyi. ve gördüğüm şehirler arasında paris'in hemen arkasına gelip yerleşmiştir.

    bu entry viyana ve budapeşe'ye çok fazla atıfta bulunduğundan viyana ve budapeşte hakkında bazı faydalı bilgiler aşağıdaki entry'lerde mevcuttur.

    viyana için (bkz: #33022663)
    budapeşte için (bkz: #33026025)
1112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap