9 entry daha
  • bu harekat esnasında, 21 temmuz günü, genelkurmay'a gelen bir istihbarata göre yunanistan'dan yola çıkan bir filo, kıbrıs'a doğru hareket ediyordu. işin ilginç yanı, bu filodaki gemiler, türk kuvvetlerini şaşırtmak için türk bayrağı çekmişti hatta kendi aralarındaki telsiz konuşmalarını da türkçe yapıyorlardı.
    bu durum, o saatlerde abd dışişleri bakanı henry kissinger ile başbakan bülent ecevit arasında geçen telefon konuşmalarına da yansımıştı. kissinger, yunanistan'ın ateşkes istediğini söylüyor ve harekatı durdurması için ecevit'e baskı yapıyordu. ecevit ise yunanistan'ın samimi olmadığını göstermek için "türk bayraklı yunan savaş gemileri" kozunu ortaya sürmüştü. (daha sonra henry kissinger anılarını yayımladığında, bu telefon görüşmelerini de açıkladı.)
    telefon görüşmelerinden sonra "türk bayraklı yunan savaş gemileri"ni vurma emri verildi. türk savaş uçakları gemileri vurdu.
    oysa genelkurmay'a gelen bilgiler yanlıştı. gemiler türk gemileriydi ve dertlerini anlatamadan saldırıya uğramışlardı. tcg kocatepe battı. adatepe ve mareşal çakmak muhripleri ise ağır yara aldı ve ancak ertesi gün mersin'e ulaştı.
    sonuçta tcg kocatepe mürettebatından 54 kişi hayatını kaybetti. kurtulanlar, denizde sallar üzerinde yaklaşık bir gün idare ettikten sonra tesadüfen bir israil balıkçı gemisi tarafından kurtarıldı. kurtulanlar arasında tcg kocatepe muhribinin komutanı albay güven erkaya da vardı ve yıllar sonra deniz kuvvetleri komutanı olacaktı.
689 entry daha
hesabın var mı? giriş yap