3 entry daha
  • vücudun yükseğe alıştırılması/alıştırma olayı.
    türkiye'de ağrı dağı'nda yapılıyor genelde, yurtdışında ise 5000 metre üstü bir çok dağda yapmak gerekli. şöyle ki genelde şehirde yaşayan insanlarda oksijen tutma kapasitesi bellidir, sportif faaliyetlerle belli bir seviyede gelişim sağlanabilir (kas yüklenmesinden ziyade kardiyo ile).
    yüksekte ana kampı kurduktan sonra direkt yatışa geçilmez, çadır vs gibi işlerle çalışarak, kardan duvarlar örerek enerji sarfedilir, sonra orada bir gece geçirilir her gün daha yükseğe gidilerek ve kamp taşınarak bu işlem sağlanabilir.
    8000 metrelik tırmanışlardan bir örnek verelim. belli bir irtifadan sonra havadaki oksijen oranı giderek azalır, hatta 8000 metre üzerinde 24 saatten fazla kalmak çoğu zaman ölümlere sebep olabilir. ana kamp genelde 5500 metre civarlarındadır. buraya bütün yiyecek içecek taşınımı sağlandıktan sonra çevrede 6500 metre civarı bir yerlere çıkılıp inilerek yavaş yavaş alıştırma başlanır, sonra 1. yüksek kamp yaklaşık 6500 civarına atıldıktan sonra 7000-7500 için aynı antrenman yapılıp sonra tekrar kamp taşınır, gerekirse bu civarda bir gece geçirildikten sonra 8000 üstü için tırmanış başlar. vücut yavaş yavaş alışmıştır ve tırmanıştan sonra kamplarda birer gece geçirerek ya da hava şartları yeterince iyi değilse zirveden 6000-6500 kampına inilir, sonra da ana kamp. hızlı inişler pıhtı atmasına sebep olabilir.

    aklimatize olmadan yapılan tırmanışlar ciddi riskler içerir. mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk yükseğe alışamamanın başlangıç belirtileridir ve akciğer/beyin ödemine kadar gidebilir ciddiye alınmazsa.

    yükseğe alışma evresi hızlandırılırken kanı inceltmek adına sarımsak, aspirin gibi destekler alınabilir.

    erkeklerde aklimatize olduğunu görmenin en güzel yolu sabah ereksiyonudur. eğer bu olay yaşanıyorsa er kişi kendini aklimatize olmuş sayabilir*.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap