21 entry daha
  • temelleri 2. dunya savasi sonrasinda japonya'ya giden istatistikci w e deming tarafindan atilan bir yonetim felsefesi. sanılanın aksine ülkemizde başarılı uygulamaları mevcut olup türkiye, efqm tarafından dağıtılan avrupa kalite ödüllerini şimdiye kadar dört büyük ödül ve beş başarı ödülüyle en fazla alan ülkedir.

    sağlıklı yürütülmesi birçok değişkene bağlı ve fazlasıyla gayret gerektiren bu yönetim tarzı üretim sektörü için biçilmiş kaftandır. ancak işi fabrika dışına hizmet sektörüne taşıyalım; bankamızda, hastanemizde, okulumuzda, ofislerimizde, sözlüğümüzde* uygulayalım dendiği vakit zorlama olur dikiş tutmaz.

    toplam kalite yönetiminin babası deming'in meşhur 14 ilkesinin daha geniş bir açılımı;

    1. rekabet gücünü artırmak, iş hayatında kalabilmek ve iş sağlayabilmek için ürün ve hizmetlerin kalitesini geliştirmeye yönelik amaç sürekliliği sağlanmalıdır.
    2. yeni felsefeyi benimseyin, japonya tarafından oluşturulan yeni ekonomik çağa girmiş durumdayız. bundan böyle alışılagelmiş gecikme, hata, hatalı malzeme, hatalı işçilik düzeyleri kabul edilemez. yönetim bu konuda sorumluluklarını öğrenmeli ve gerekli değişiklik için önderlik yapmalıdır.
    3. kaliteyi sağlamak için muayeneye dayanmaktan vazgeçin. muayene gereksinimini ortadan kaldırmak için, istatistiksel verilere dayanarak sürecin her noktasında adım adım kaliteyi oluşturun.
    4. iş dağıtımını (yan sanayiye) fiyat bazında yapmayı bırakın. onun yerine toplam maliyeti en aza indirin. her kalem mal için karşılıklı bağlılık ve güven esasına dayalı tek tedarikçi sistemine doğru ilerleyin.
    5. mal ve hizmet üreten sistemleri sürekli olarak ve sonsuza kadar geliştirin. böylece kalite ve verimlilik gelişirken maliyetler sürekli olarak azalacaktır.
    6. çalışırken öğrenme, eğitilme olanağını sağlayın.
    7. liderlik anlayışını ön plana çıkarın. liderliğin amacı, insanların, makinaların ve aletlerin daha iyi çalışmalarını sağlamak için yardım etmektir.
    8. korkuyu ortadan kaldırın. böylece herkes şirket için daha etkin bir biçimde çalışabilecektir.
    9. bölümler arası engelleri kaldırın. araştırma, tasarım, satış ve üretimde çalışanlar, üretimde yaşanabilecek problemleri önceden görebilmek için takım olarak çalışmalıdır.
    10. sloganlardan, teşviklerden, işçiler için sıfır hata, yüksek verimlilik hedeflerinden vazgeçin. bu tür teşvikler, düşük kalite ve verimsizlik büyük ölçüde sistemden kaynaklandığı ve işçinin gücünün ötesinde olduğu için ters ve anlaşılmaz ilişkilere sebep olur.
    11. üretim bölümünden kotaları, rakamsal hedefleri kaldırın. yerine liderliği seçin.
    12. her kademede çalışanların işlerinden gurur duymasını engelleyecek faktörleri ortadan kaldırın.
    13. çalışanların kendilerini eğitmesini ve geliştirmesini sağlayan yoğun bir program uygulayın.
    14. değişim firmadaki herkesin işidir. bunun için herkesi yeni felsefeye geçiş için görevlendirin.
55 entry daha
hesabın var mı? giriş yap