9 entry daha
  • bit palas gelecekte türk edebiyatının temel eserlerinden biri kabul edilebilecek derecede başarılı bir kitaptır. bunu yalnızca sürükleyici anlatım ve betimleme zenginliğiyle değil, konu ettiği olaylar, kişilikler ve seksenlerde başlayan sosyal dönüşümün zehrini akıtan satırlarla yapar. genelde gözden kaçan, elif şafak’ın bu romanda orhan pamuk’un kara kitap’da yaptığına benzer şekilde ironik bir anlatım kullanması ancak kara tasvirlere teğet geçerek dilin yakıcılığından çok şekere bulanmış masalsı bir üslubu tercih etmesidir. bu anlamda elif şafak, orhan pamuk’la başlayan gerçeklik sınırlarında postmodernlik, hikayeci masalcılık geleneğinin başarılı bir bayrak taşıyıcısıdır.

    yaratılan eğlenceli karakterlerin, kitap satırlarından çıkıp canlanarak bir sinema karakteri gibi zihnin karanlık yerlerinde gerçeklik kazanması da romanın paul auster-vari bir anlatım gücü kazanmasını getirmektedir. kitabın başında yer alan öykünün kendi içinde burgaçlar çizip, bir açılıp bir kapanarak bir anda bugüne bağlanması, modern edebiyatın en eğlenceli zaman döngülerinden biridir ve oldukça başarılı uygulanmıştır.

    bit palas, ileride dünyanın en iyi romancılarından biri olarak kabul görecek elif şafak’ın ilk boy göstermesidir, okunmalı, okutulmalı...
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap