6 entry daha
  • hz. musa’ya tanrı tarafından iletilen, dini ve ahlaki öğretiler bütünü on emir’i konu alan dekalog serisinin ilk bölümünde kieslowski, “you shall have no other gods before me” öğretisini işler.

    10 yaşındaki pawel, araştırmaya ve yeni şeyler yaratmaya meraklı, o yaşında bilgisayarda kendi programını tasarlayabilecek kadar üstün zekalı bir çocuktur. bu ilgisinin kaynağında profesör olan babasının etkisi büyüktür. krzysztof da oğlu gibi bilgisayar üzerinde yaptığı hesaplamaları kullanır. üniversitede verdiği derslerde bilgisayarın insan üstü bir kavram, hata yapmayacak bir makina olacağına olan inancından bahseder.

    film boyunca baba-oğulun ilişkisi ve şansa yer vermeyen hesaplamaları seyirciye işlenir. her şeyin doğru gözlem ve hesaplama ile tahmin edilebileceğini pawel satranç oyunu sırasında rakibini devirerek gösterir. ablasının tersine tanrı ile arası iyi olmayan krzysztof, onun varlığını mutlak bilginin yanında önemsiz görür. oysa ki, ilk emir tanrı’dan başka ilahların olmayacak diye buyurur. bu nedenle, pawel, babasıyla beraber donmuş gölde kayabileceğini bilgisayar ile hesaplarken kieslowski’nin bize hüzünlü bir son hazırladığını içten içe hissederiz.

    pawel üzerinde kayarken, donmuş göl kırılır ve pawel gölün içine düşerek hayatını kaybeder. bilgisayarda yapılan hesaplama doğrudur, ancak gölün yanındaki evsiz adamın ateşinin etkisi hesaba katılmamıştır, krzysztof evsiz adamla olaydan bir gece önce göz göze geldiği halde...

    kieslowski, serinin ilk bölümünde tanrının varlığını savunmaktan öte, kader kavramından kaçılamayacağını, insanın aciz bir varlık olduğunu anlatır. genel olarak iyimser bir kaderci olarak niteleyebileceğimiz kieslowski, dekalog 1 de bize kaderin karanlık yönünü gösterir.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap