20 entry daha
  • 1) okullardan yapılan bağlantı üzerinden ekşi sözlüğe erişimi engellemesinden, ne tür bir sistem olduğu anlaşılabilir.

    2) bunun yanında, beden eğitimi derslerinde öğrencilere kız erkek demeden mini bir temel askerlik eğitiminin verildiği, kıt'a dur içerikli bir garabettir.

    3) ülkedeki öğretmenlerin performansı ile değerlendirilecek bir sistemdir. girdisi emek, zaman, umut; ürünü insan olan bir programdır. değerlendirilmesinde öğretmen performansı anahtar rollerden birini oynar.

    her ne kadar genellenebilirliği tartışma konusu olsa da bir örnekle öğretmen performansını aşağıdaki olayla anlatmak isterim: ülkenin batısında yer alan gelişmiş bir ilçedeki bir anadolu lisesinde geçer. orta okul sınıflarından birinde türkçe dersinde bileşik kelimelerin bitişik ya da ayrı yazılışları bahsi işlenmektedir. bir kelime üzerine tartışma çıkar. o tür kelimeler için tdk'nın yeni bir kural çıkardığını öğretmen daha önce açıklamıştır. fakat nedense o kuralın o bahsi geçen kelime için işlemediğini savunur hoca. derken git bir sözlük bul gel emriyle öğrenci gider 1970lerden kalma bir sözlüğü bulur getirir. hoca 'aç bak' der. öğrenci açar bakar, hocanın dediği gibi bitişik yazılmış. ama aklına başka bir şey gelir. eskiden ilk okul bitişik idi ama artık onun ayrı yazıldığında bütün sınıf ve hoca hemfikir. 'hocam' der, 'ilk okula bakalım onu da bitişik mi yazmış ayrı mı diye' ona göre karar verelim.' neyse ilk okul kelimesini sözlük bitişik yazmıştır. böylece sözlüğün bahsi geçen kurala riayet etmediği anlaışmıştır. öğrenci 'demek ki, bu kaynak güvenilir bir kaynak değil hocam' der. bunun üzerine anadolu lisesi öğretmenliği yapan bu kişinin cevabı bir tokat eşliğinde "sen misin lan güvenilir kaynak" olur. işte öğretmen performansı ile değerlendirildiğinde memleketimizdeki eğitim sistemi budur.

    aslında hep yermek hep yermek de iyi olmuyor bir çıkış, bir düzelme yolu da ortaya konmalı ki bu kadar yazılanlar sadece taraflı olmasın. neyse hikayeye devam edelim:

    aradan yıllar geçer. o öğrenci eğitim üzerine amerika'da yükseklisans yapar, geri döner. sokakta artık emekli olmuş olan o hocasını görür. konuşurlar sohbet ederler. derken laf eğitim sistemine gelir. vakt-i zamanında "sen misin lan güvenilir kaynak" dediği kişiye "nasıl olacak nasıl düzelecek bu işler hocam" diye sorar. cevap 'senin gibi malakları öğretmenlik mesleğinden uzak tutarak düzelir zamanla' olsa da verilemez, geçilir, es geçilir.

    sonuç olarak, türkiye'deki eğitim sistemi, öğretmen kalitesini yükseltecek önlemlerin alınması ile iyiye gidecektir.
1474 entry daha
hesabın var mı? giriş yap