• tanim olarak masonluk, insanligin du$unsel ve toplumsal geli$mesi amacini guden ve dunyada yuzu a$an ulkede milyonlarca insani ailesi içine katmi$ bir ogreti ve kurulu$un adidir. masonluk evrenseldir. 1785'te lozan'da toplanan uluslararasi mason kurultayinda $u temel ilkeler dunya masonlugunca kabul edildi: "masonluk, insanin toplum halinde ya$ayi$indan beri var olan bir karde$lik kurumudur. ogretisi evrenin ulu mimari adiyla simgelenen ustun bir gucun varligini tanimaktir."masonlugun bu evrenselligi 1953 kurultayinda da yinelenmi$ ; insanlar arasinda din, mezhep, soy ve sinif ayrimi gozetmeyen bir karde$lik kurulu$u oldugu belirtilmi$tir.

    i.o. 960 yillarina kadar giden en eski efsane unlu mimar adon hiram ile ilgilidir.kalfalari tarafindan çikar ugruna oldurulen hiram, tum mason rituellerine yerle$mi$, tevrat'ta, krallar kitabinda, tarihlerde adi geçen bir efsane kahramandir. promete nasil uygarligin semboluyse, hiram da masonluk ulkusunun vazgeçilmez bir simgesidir. hiram'in oldurulu$unun ardindan masonlar (yapi i$çileri, duvar ustalari) ilerleyen yillarda zanaat birlikleri kurdular, roma okullari , vii. yy da cermen ve ingiliz ulkelerinde (gilde, childe) denen mason localari bunlar arasindaydi. masonluk tarihinde ilgi çekici bir diger olu$um templiers (tampliye $ovalyeleri) tarikatiydi. tarikatin amaci "hak dininden olmayan kafirlerle" sava$mak oldugundan binlerce yapi i$çisi haçli ordulariyla birlikte islamliga kar$i sava$ti ancak yenilince fransa'ya donduler oradan tum avrupa'ya yayildilar. zanaatlari nedeniyle papazlardan ve prenslerden daha çok mala ve zenginlige kavu$tular. ancak templiers zenginliklerini ele geçirmek isteyen kral ve papa i$birligi yaparak onlari ortadan kaldirdi.adaletsiz $ekilde yargilanip olume mahkum edilen templiers tarikati yakilarak olduruldu.
    18. ve 19. yy larda yeniden geli$en mason loca sistemi, degi$ik donemler ardindan bugune ula$an ulku ve ilkelerini olu$turdu ve bu ilkeler uzerinde tum dunyada stabilite saglandi.masonluk onceleri gerçegi fizikotesinde (metafizikte) aradi ve tanrisal varligin ne oldugunu ara$tirdi. daha sonra gerçegi dogada aradi. gunumuz masonluguna gore ise "gerçek" gozlem ve deneyle elde edilen bilgidir, bilimin yoludur.bu nitelikleriyle masonluk bir din, bir felsefe degil, bir du$unme sanatidir.
298 entry daha
hesabın var mı? giriş yap