2 entry daha
  • meksika'nın chiapas eyaletinde bulunan en önemli arkeolojik kazı alanının yer aldığı kasabanın adı..
    1773'de, santo domingo de palenque adlı güzide şahıs tarafından ormanın içinde keşfedilmiş olan maya uygarlığına ait kalıntılardan dolayı bu adı aldığı sanılmaktadır..

    aynı adla anılan kazı alanında maya uygarlığından kalma, değişik boyut ve şekillerde 200'den fazla yapı kalıntısı vardır. bu kalıntılar 2800 dönümlük bir alana yayılmıştır. turistler geze geze bitirememektedirler.

    palenque'deki kalıntılar arasında yazıt tapınağı, 1952'de keşfedilen kinich janahb pakal adlı maya kralının mezarına ev sahipliği yapmaktadır. 20. tapınakta ise 1999 yılında keşfedilen ama ancak 2003'te tepesindeki 10 cm.lik bir delikten uzatılan dijital kamera ile görüntülenebilen ikinci bir mezar bulunmaktadır. mezarda görünürde beden bulunmazken, yeşim taşından boncuklar ve seramik kaplarda bazı maddeler görülmektedir. arayıp taradığım halde sonradan mezarın içine girip giremediklerini ve çürümüş bedeni bulup bulamadıklarını öğrenemedim. oysa pakal'ın mezarındaki çürük bedeni, yüzünde yeşim taşından bir mask ile örtülü vaziyette bulunmuş.
    bu iki mezarın ortak yönü, üç duvarında da kuzeye dönük bakan garip karnaval kıyafetli savaşçı figürlerine sahip olmasıdır. figürler bir elinde; dibinde yılan başı, ucunda da insan suratı olan asalar ve diğer elinde yuvarlak kalkan taşırlar. ikinci mezarın pakal'ın, ataerkil bir dönemde, 21 yıl kraliçelik yapan büyük annesine ait olabileceği tahmin edilmiş.

    palenque kazı alanındaki çalışmalarla ilgili web sitesi :
    http://www.mesoweb.com/palenque/
    sitede ayrıca mezarın elde edilen ilk görüntülerinin olduğu bir mov dosyası var.

    palenque'deki en son mezar keşfinin ilginç raporu :
    http://explorers.org/…tson2003/139robertson2003.pdf
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap