7 entry daha
  • parthenon'u dekore ettiği sıralarda hasetten çatlayan habis atinalılarca zırt pırt suçlanmış. bu suçlamalardan biri de parthenon'daki 13 metrelik athena heykelinin kıyafetlerinde kullanılan altını iç ettiği yönündeymiş. zamanın demokrasi şöleni atina'da yaşandığından, heykel için yapılan her bir harcama mermerlere işlenerek kayıt altında tutuluyordu ve phidias da akıllı bir insan olduğundan heykelde kullanılan altın parçalarını sökülüp takılabilecek gibi yapmış. bu sayede tartın bakalım eksik fazla var mı diye tüm altın parçaları tarttırıp zimmet suçlamalarından kendini aklayabilmiş.

    sonrasında rahat durmayan kurtlu atinalılar, bu sefer de heykel üstünde işlenmiş mitolojik sahnelerde phidias'ın kendisinin ve dostu perikles'in suretini işlediği hayalini görüp adamcağızı tanrılara saygısızlık etmekle suçlamışlar.

    bunun üzerine nankör atinalılardan sıdkı sıyrılan phidias, yedi harikadan biri olan zeus heykelini yaratacağı mora'ya kendini atmış. bir bakıma hayırlara da vesile olmuş denilebilir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap