258 entry daha
  • olaya belki direk giriyorum ama şunu herkes bilsin bir kere türklerden nefret etmiyorlar.

    bosna hersek'in dört bir yanını gezdim. boşnak değilim. sırp değilim. hırvat değilim. karadenizliyim.

    polisler sık sık çevirme yapıyor, bunda eleştirilecek birşey olduğunu düşünmüyorum. deli gibi rüşvet olayı var. ama bizi yerel halk baştan uyarmıştı. yani rüşvet olayı sadece yabancılara özgü bir durum değil. biz gittiğimizde yolda çevirme yapıp bosnalı bir arkadaşımızdan rüşvet kopardılar. halk bu durumdan çok rahatsız.

    aliya izzetbegovicin mezarında koca koca kameralarla kimseden izin almadan çekim yaptık. iki tane boşnak teyze geldiler. nereli olduğumuzu sordular. arkadaşımız dediklerini çevirdi. istanbul'a gelmek istiyorlarmış camii gezmeye. hayır dualarını aldık durup dururken. gittiler. türkleri sevmedikleri yok. ama belki adamına göre muamele yapıyorlardır onu bilemem. izzetbegovic'in mezarının kenarında su yolu gibi oyuk bir çember var, oradan sonra dikkatli olmak gerekiyor.

    bašcaršija'da dükkanlarda "türk çayı bulunur" yazıyor. nargile ve türk kahvesi içip tavla oynuyorlar (tavlaları bokum gibi). türk kahvesini kıtlama içiyorlar. istanbul'a gelmemiş boşnak çok az. kime sorsan türkiye'de bir yere gitmiş. çok ama çok fazla insan türkçe biliyor. garip bir şekilde marmara üniversitesi'nde okumuş öğrenci sayısı çok. sebebini bilmiyorum. ramazan'da içmiyorlar. barların çoğu kapalı. çünkü çok küçük bir topluluklar ve ayıplanma kültürü var. dindarlar ama kesinlikle yobaz değiller. kimse kimseye birşey demiyor fakat yine de oruç tutmayan kişiler bu duruma özen gösteriyorlar.

    türkler'den nefret edene kadar nefret edecek çok kişileri var. ülke dönmüş kevgire. her yerde top izi tüfek izi.
205 entry daha
hesabın var mı? giriş yap