17 entry daha
  • artık sarı değil, turkuaz renkli basın kartıdır.

    artık byegm tarafından değil, cumhurbaşkanlığı iletişim başkanlığı tarafından verilir.

    1-kartın eskisine göre pek bir avantajı kalmadı. havalimanlarından şehir merkezlerine yapılan havabüs ve havaş seferleri ücretsizdi. istanbul havalimanına “havaist” otobüsleri gelince, artık 21 tl ücret alınıyor. görevliler basın kartını ve ücretsiz istanbulkart’ı tanımıyor.

    2-ankara ve istanbul otogarı da "basın trafik kartı" ve "basın kartı" birlikte gösterildiğinde ücretsiz. müzeler de ücretsiz. kartı gösterip geçmek ve şehir şehir müzeleri gezmek oldukça avantajlı. tcdd’nin trenleri de öğrenciye olduğu kadar indirimli.

    3-istanbul şehir içi ulaşımı marmaray hariç ücretsiz. ankara'da yaşıyorsanız, özel otobüslerdeki biletçiler, ücretsiz ankara kart ile birlikte basın kartınızı da soruyorlar. yanınızda mutlaka bulundurun. istanbul'da henüz bir sıkıntı yaşamadım.

    4-istanbul'da ispark'a kayıt yaptırmadan görevliler ücretsiz park yapmayı kabul etmiyor. bir yazar arkadaş uyardı, yönetmeliğe göre 3 saat ücretsiz parkı kabul etmek zorundalar. bunu ısrarla söylemek gerek görevliye. ancak üzerinde büyük harflerle "emniyet genel müdürlüğü" yazan basın trafik kartınızı torpidoya koyup bir yere park ettiğinizde bile aracınızı çekicide görmeniz olası. hiç güvenip olur olmadık yere koymayın aracınızı. ama genel kontrollerde geçiş kolaylığı sağlıyor.

    5-yönetmelikte sürekli değişiklikler yapılıyor. çalıştığınız gazete, dergi veya ajansın "hangi unvanları" size verebileceğine dikkat edin. mutlaka (genelde 212 olarak bilinen) 5953 sayılı basın iş kanununa göre sözleşme yapın. örneğin, haftalık bir yerel gazetede çalışıyorsanız, "istihbarat şefi" diye bir unvan artık geçerli değil. "istihbarat bölüm şefi" olarak sigorta girişiniz yapılmalı. örneğin, ajanslarda "editör" yerine artık "haber editörü" geçerli. yoksa bekleme süreniz dolduğunda, "ama siz uygun olmayan unvanda çalışıyorsunuz, maalesef başvurunuz geçersiz" der ve bekleme süreniz aylarca uzar. komisyonun toplanmasını beklemek de cabası. sırf bu yanlışlıklardan dolayı 3 sene bekleyen arkadaşlarım oldu.

    6-bu kartı alanların (yani basın kanununa tabi çalışanların) tazminat hakkı konusunda diğerlerine göre bir farklılık var. toplamda (çalıştığınız iş yerlerinin hepsi dahil ediliyor) 5 yıl çalıştıktan sonra tazminat hakkı kazanıyorsunuz. dezavantaj gibi gözükse de, sizi işten çıkardıklarında yüklü miktarda tazminat hakkınız var.

    7-işten çıkarıldığınızda, ihbar tazminatınız 15 gün değil, 1 ay. hatta meslekte 10 yılı doldurduysanız, 3 ay ihbar tazminatı hakkınız var. ayrıca yıllık izniniz 1 ay. meslekte 10 yılı doldurunca 6 hafta, yani 1,5 ay izin hakkı var.

    8-çalıştığınız yerle ilişiğiniz kesildiğinde kartı mutlaka cumhurbaşkanlığı iletişim merkezine iade edin. yoksa yeni bir yerde işe başladığınızda, size bu kartı en az 6 ay vermiyorlar. cezaya düşmektense, iade etmek daha faydalı. ayrıca işten çıktığınızda, son 1 yıldır çalışıyorsanız "serbest basın kartı" alma hakkınız var. sıkıntıya girmeye gerek yok.

    9- türkiye’de gazetecilik yapacaksanız bu kartı mutlaka almaya çalışın. çalıştığınız kuruluşlarla (basın kartınız olmasa dahi) 5953 sayılı basın kanununa göre sözleşme imzalayın. bizimki gibi ülkelerde maalesef bunlar gerekli. keşke hiç olmasa; ama her an her yerde ihtiyaç duyabilirsiniz.

    yine de şunu unutmayın: aracı sürücü belgesi kullanmaz, şoför kullanır; gazetecilik de basın kartıyla yapılmaz, kalemini satmadan yapılır.

    son söz yerine: gazeteci boyun eğmez, boyun eğene gazeteci denmez.

    edit: bilgiler güncellendi.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap