13 entry daha
  • ankara savaşından önce anadoludaki hakimiyet mücadelesi sırasında sivası da kuşatmış ve almış olan bu hükümdarın sivasta yaptığı katliamın etkileri nesillerden nesillere aktarılarak bugüne kadar gelmiştir. bugün dahi kendisine duyulan nefretin etkileri görülebilir. buna neden olan olan olay ise şöyledir: şehri 18 gün şiddetle savunan osmanlı ordusu, daha önce teslim olmayan şehirlerde yapılan katliamları bildiği için savunmadan vazgeçip, şehri kan dökmemek şartıyla kendisine teslim etmiştir. ancak timur, kan dökmeme olayını farklı değerlendirmiş, askerleri diri diri toprağa gömdürmüş, halkı da ayrım gözetmeden atlara çiğnetmiştir. şehirdeki bembeyaz taşlarla örülü selçuklu medreselerini de yaktıran timurlenk, bir rivayete göre bunu beyazlıktan ürken atının ilerlemeyi reddetmesi üzerine yapmıştır. (bu kısımlarda işin içine biraz daha fazla efsane giriyor tabi)
    şehirde yapılan yıkım o kadar büyük olmuştur ki, o dönemde anadolunun en büyük ve önemli şehirlerinden birisi olan sivas, o günden sonra çok uzun bir süre eski canlılığını yakalayamamıştır.
    bunun dışında, timurlenkin dünya tarihindeki önemli yeri yadsınamaz. özellikle altınorda devletini yıkarak rusların önünü açması ve ankara savaşı ile bizansın ömrünü uzatması, dünya tarihinde ciddi öneme sahip olaylardandır. askeri bir deha olduğu da gerçektir.
351 entry daha
hesabın var mı? giriş yap