80 entry daha
  • fotoğraf arşivi ile leeds united tarihinde ufak bir gezintiye çıkalım.

    1919 yılında leeds city kulübünün kapanmasından sonra kuruldu. kulübün kuruluşunda ve profesyonel liglere katılmasında emeği geçen bazı kişiler; hilton crowther, sir albert braithwaite, dick ray, arthur fairclough.

    1924 yılında second division'da şampiyon oldular.

    1961 yılında don revie takımın başına geçene kadar kayda değer bir başarıları olmadı.

    don revie, leeds united tarihinin en büyük dönüm noktası oldu. leeds united'ın formalarını real madrid'den esinlenerek beyaz olarak değiştirdi. takımda aile ortamı oluşturdu. kendisi de takımın abiliğini üstlendi.

    don revie zamanında futbolcular, leeds united'da çok uzun süre forma giydiler. norman hunter 15 yıl, gary sprake 11 yıl, eddie gray 19 yıl, billy bremner 17 yıl, albert johannesson 10 yıl, paul madeley 16 yıl , mick jones 8 yıl, peter lorimer 16 yıl, johnny giles 12 yıl, terry yorath 9 yıl, paul reaney 18 yıl leeds united forması giydi.
    (bkz: #57910443)

    leeds tarihinin en golcü oyuncusu peter lorimer, "biz birbirimiz için savaşır, birbirimiz için çalışırdık. eğer biri bana tekme atarsa, tüm 11 kişiye atmış demektir." diyerek takım içindeki sadakati anlatmıştı.

    don revie yönetiminde 1 second division şampiyonluğu, 2 lig şampiyonluğu, 2 fa cup şampiyonluğu, 2 uefa kupası şampiyonluğu kazanıp 1 şampiyon kulüpler kupası finali ve 1 kupa galipleri kupası finali oynadılar.

    bu kadar çok başarı elde etmesine rağmen 'dirty leeds' lakabı takılarak nefret edilen bir kulüp oldular. nedeni ise revie'nin çok sert bir futbol oynatmasıydı. bu yıllarda kimliğini kazanan leeds bundan sonra her zaman sert ve kavgacı futbol ile hatırlanacaktı.

    değişik antreman metotları ve batıl inançları olan revie, oyuncularına denge antremanı yaptırması için antrenmana balerin getirmişti. 1966 yılındaki zaragoza maçında leeds itfaiyesine sahayı çamur deryasına çevirmeleri emrini vermişti. takımın üst üste final maçlarında kaybetmesinin ardından elland road'a çingene büyücülerini çağırıp laneti kovdurdu.

    1974 yılında ingiltere'de fırtına gibi esen ve revie'den nefret eden brian clough takımın başına geçti. fakat başarılı antrenörün leeds kariyeri sadece 44 gün sürdü. 2009 yılında clough'un leeds kariyerini anlatan the damned united filmi çekildi.

    80'li yıllarda leeds rüzgarı dinmiş ve takım küme düşmüştü.

    1985 yılında birmingham maçında leeds'in meşhur holiganları ve birminghamlılar arasında kavga çıktı. kavga o denli büyüktü ki sahaya atlı polisler girdi. holiganlar kavgalarına saha dışında da devam etti. 8 saat boyunca yaklaşık 3 bin taraftar birbiriyle çatıştı. 145 polis ve 50 taraftar hastaneye kaldırıldı. 125 taraftar tutuklandı. 15 yaşındaki birminghamlı ian hambridge hayatını kaybetti ve bu olay ingiltere futbol tarihinin en kara olaylarından biri olarak tarihe geçti.

    1990 yılında tekrar birinci lige yükseldiler. 1992'de ligi ve fa charity shield'i kazandılar. bu zaferler 90'ların sonuna damga vuracak leeds'in başlangıcıydı.

    gordon strachan soyunma odasında şampiyonluğu kutluyor.

    90'ların sonu ve 2000'lerin başına leeds'in yeni jenerasyonu damga vurdu. rio ferdinand, harry kewell, robbie keane, jonathan woodgate ve alan smith'li kadro o zamanların en korkulan takımlardan biri haline gelmişti.

    2000 yılında galatasaray maçı için istanbul'a gelen leeds taraftarları ve galatasaraylılar arasında kavga çıktı. türk bayrağına hakaret ettikleri gerekçesiyle 2 leeds taraftarı bıçaklandı ve hayatını kaybetti.

    2001 yılında şampiyonlar liginde yarı finale kadar çıktılar. yarı final maçında valencia'ya kaybederek tarihinin ilk ve son şampiyonlar ligi macerasını noktaladılar.

    2004 yılında bolton maçını kaybederek premier league'e veda ettiler.

    o günden sonra bir daha premier league'e çıkamadılar. bugün leeds united, yuvası elland road stadında eski günlerini tekrar yaşayabilmek için tutkuyla mücadele ediyor.

    diğer kulüplerin fotoğraf arşivli tarihlerini incelemek isterseniz:
    leicester city: (bkz: #76783819)
    preston north end: (bkz: #77444297)
    wolverhampton wanderers: (bkz: #81996797)
    parma: (bkz: #82929115)
    celtic fc: (bkz: #84431050)
158 entry daha
hesabın var mı? giriş yap