7 entry daha
  • 19. yüzyılın son çeyreğinde başlayarak 1940'lara kadar süren rusya ve avrupa'daki yahudi nüfusun bugünkü filistin-israil topraklarının kuzeyine yerleşmesi şeklinde gerçekleşen göç dalgalarının toplamına verilen isim.

    bu göç trendinin başlamasının amacı avrupa'daki yahudi popülasyonunu komünizmin etkisinden uzak tutmaktı. çünkü o tarihlerde yahudiler çoğunlukla tarımdan para kazanan köylüler olduğunda dolayı özellikle ingiltere komünizmin yahudiler üzerinde etkisi olabileceğini varsaymıştır. bu nedenle onları bölgeden olabildiğince uzaklaştırarak olası bir tehditten de kendilerini savunmak istemişlerdir. hatta göçün yapılmasını istedikleri ilk yerin bugünkü uganda civarı bir yer olduğu söylenir. fakat yahudiler'in bu yerin kendilerine bir anlam ifade etmediğini dile getirmeleri sonucu en son olarak filistin topraklarında karar kılınmıştır.

    bu göç dalgasında balfour deklarasyonu da çok kritik bir noktaya sahiptir. bu metin ile birlikte ingilizler yahudiler'e filistin topraklarında 'ulusal bir ev (a national home)' vadetmiştir. bu deklarasyon da orta doğu'da sınırların çizilmesi konusunda söz sahibi olmuş ingiltere nezdinde israil devletinin kurulması konusunda bir teminat olmuştur.

    uzun yıllar devam eden aliyah süreci sonrası ise yahudi nüfusu müslüman nüfusuna yaklaşarak üzerinde bulundukları topraklardan hak talep etmişlerdir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap