22 entry daha
  • syracuse kusatmasinda roma filosunu, gunes isinlarini odaklayan parabolik aynalardan olusan bir death ray silahiyla yaktigi efsanesi vardir. hem de epey uzaktan, ok menzilinden.

    bunu duyunca buyutecimle 10 santim otedeki kuru calilari yakmaya ugrastigim gunler geldi aklima ve hadi len diye gecistirdim. megersem.. hakliymisim. evet arsimet, sen mi uydurdun bu efsaneyi bilmem ama adam degilmissin ha. mythbusters elemanlari, bu duzenegi, ufak bir roma gemisi ustunde, arsimetin zamaninda kullanilan aynalari kullanarak kurdular ve ok menzilini de 100 metreye kadar cekmelerine ragmen hic bir halt olmadi. hatta odak noktasi oynamasin diye gemiyi durdurdular, sonra geminin islanmamis olan kuru diregine odaklandilar, sonra bez yelkeni denediler, mesafeyi kisalttilar falan fismekan ancak duman cikti ama ates cikmadi. duman olmayan yerlerden de ates cikmayinca gemiyi taa 30 metreye kadar cektiler ve ancak mit'den gelen bir ekibin yuzlerce aynadan olusan duzenegiyle bir gemiyi yaktilar.

    ustelik gunes isinlarini en direkt bicimde kullanacak pozisyondalardi, arsimet'in savunacagi limanin baktigi yon ise bu is icin uygun degilmis. yani dandik ayna teknolojisiyle, hareket halindeki, islak tahtali onca gemiyi, ok menzilinden yakmasi, hem de gunes isigindan istifade edebilmek icin acik havada bu isi kisa bir surede yapabilmesi imkansizmis. zaten kusatmanin tarihsel kayitlarinda da boyle bir olaydan epey bir sure bahsedilmemis, yangin kelimesi dahi bir kez kullanilmis.

    nicola tesla da bir ara cildirip, 10 bin metre oteden ucak dusurecek bir olum isini yaptim ama kimseye vermem diye aciklamalar yapmisti. ama onun ki elektromanyetizmayla alakaliydi, gunes isiniyla degil. velhasili kelam hepsi manyak bunlarin
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap