7 entry daha
  • 1934 istanbul doğumlu. resmen ilkokul mezunudur. ilkokuldan sonra dört beş yıl kadar kunduracı çıraklığı yapar ve iş bu esnada musikiyle iştigali başlar üstadın.. 19 yaşında gavsi baykara'nın idare etmekte olduğu eyüp musiki cemiyetine girer. lakin gavsi hoca, aka gündüz'e sazendelik teklif eder. üstadın neye başlaması bilvesile gerçekleşmiştir (ilk neyini de bizatihi gavsi baykara hoca hediye etmiş).. dört yıl kadar gavsi hocadan ders alıp neyde fevkalade temayüz eder, bu sırada laika karabey ve radife erten'den de istifade etmektedir. sonrasında üsküdar musiki cemiyeti'nden emin ongan'ın talebesi olur.

    26 yaşında girdiği sınavı kazanıp istanbul radyosu'na neyzen kadrosuyla girer. burada koro şefliğine kadar pek çok pozisyonda görevlendirlmiştir. sonraki yıllarda devlet türk musikisi konservatuvarı'nda hocalık vazifesi üstlenir. bu sırada değişik musiki topluluklarıyla çok farklı faaliyete iştirak etmektedir. hatta okay temiz, onno tunç, tuna otanel gibi isimlerin de bulunduğu bir caz orkestrasıyla batı müziği icra etmiş, bu ekiple avrupanın bir çok ülkesinde ney üflemiştir. her tür müzikle ilgilenmiş ve müzikalitesinden hiç taviz vermeden önemli icralar gerçekleştirmiştir. oymacılıkdan da anladığı için marangozluğunu konuşturmuş neyin yanısıra çeşitli türk musikisi çalıgıları da imal etmiştir. henüz 45 yaşındayken bir radyo kaydı esnasında fenalaşarak fanilikten soyunmuştur.

    neydeki kudreti ve musikideki geniş ufku ile tartışmasız kabul görmüş bir tavra sahiptir. musikişinaslığının yanında mevlevimeşrep tabiatı ile de camianın her ekolünde kendisinden hep sitayişle bahsedilir. neyzen sadrettin özçimi'nin anlattığı kadarıyla, öğrencilerine kendi tavrını dikte etmeyecek kadar geniş gönüllüdür (ki musikiyle uğraşanlar bilir, bunu yapmak her babayiğidin harcı değildir).

    hep söylenir ve hakikattir: genç yaşta hamuşana karışması musiki (bilhassa ney icrası) için çok büyük bir kayıptır.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap