• halk dilimizde "eşanjör" olarak bilinen bu aletin ismi, aslen "exchanger" kelimesinin fransizca* tarafindan okunmasi ve bizim de bunu kereste gibi benimsemenizden kelli dilimize yerle$mi$tir. kelimenin tamami "heat exchanger" olarak bilinmeli, biri size "eşanjör" dediginde bir isi ali$veri$ unitesi anla$ilmalidir.
  • eşanjör kelimesi türkçe'ye fransızca'dan geçmiştir. sektörde kullanılan türkçe kökenli adı ısı değiştirgecidir. cihazlar genel olarak iki akışkan arasında temas olmadan ısı geçişi sağlamaktadır, basitçe anlatmak gerekirse; apartmanınızın altında bir kazan var ve bu kazan dairelerdeki radyatörleri ısıtmaya yarıyor, yani kazanda ısınan su radyatörlere gönderiliyor ve bizde evimizde ısınıyoruz. lakin sonuçta benim bir ısı kaynağım var arkadaş, ben bununla sadece ısınmayayım, aynı zamanda banyoda sıcak su ile duş da alayım diyorsun. oturup düşünüyorsun kazandan gelen kirli paslı radyatörün hattında dolaşan sıcak suyu nasıl kullanırım duş alırken diye... mucizevi cihaz eşanjörü öneriyorlar hemen. mühendis ekibi geliyor teknik ekip ile birlikte... kapasitesi, daire, musluk sayısı vs değişkenlerle hesaplanmış eşanjörü kazan dairesine koyuyorlar ve radyatör hattından aldıkları bir ek çıkışı, eşanjörün primer devresine bağlayıp, çıkışı tekrar kazana gönderiyorlar. akabinde şebeke hattını da eşanjörün sekonder hattına bağlayıp, kirli sıcak su ile, eşanjörde ısınmaya hazır temiz kullanım suyunu ısıtmış oluyorlar. bizler de musluğun sıcak vanasını çevirdiğimizde, sıcak suyu başımızdan aşağıya afiyetle döküyoruz sıhhatler olsun...

    buna benzer uygulamalar endüstrinin ve günlük hayatın da birçok yerinde farklı akışkan ve uygulamada kullanılmaktadır.

    konusunda uzman bir çok mekanik tesisat firması bu cihazlarla uygulama yapmaktadır , hatta dilimize ismi fransızcadan girmiş bu cihazları %100 yerli olarak üretmiş ve dünyaya ihraç eden firma bile bulunmaktadır girişimcisi ve keskin zekalısı bol ülkemde...
  • tam türkçesi ısı değiştiricisi dir. temel olarak bi silindirin içinde bulunan belli sayıda ve belli çaptaki borular sayesinde ısıtma-soğutmayı sağlar. örneğin biyerden buhar girer ve diğer taraftan su olarak çıkar, bu sırada buharın kaybettiği ısıyı diğer borudaki su alır ve böylece ısınır.
  • geçen gün alay içerisinde gezerken merdivenle inilen bir kapı ve kapının üzerinde bunun yazdığını gördüm. geldim sözlüğe baktım, neymiş öğrendim. dün akşam da oranın yakınlarından geçerken birisi diğerine "oğlum eşanjörün anahtarı sende mi ?" diye seslendi. "eşanjör ne yauw ?" diye sordum hemen. dedi ki "fırçaların, süpürgelerin durduğu yer". "peki görüşürüz" dedim ve içimden "bilmiyor bu da" dedim. halbuki ben öğreneli 24 saat bile olmamıştı.
  • (fr. tes.) farklı sıcakliktakı sıvı ya da gazların enerji alışverişi yaptıkları aygıt. bir merkezi ısıtma dizgesinde (sisteminde), ısıtılacak yapıya gelen su buharı bir serpantenden geçerek çevresindeki suyu ısıtır; bu su, tesisatı dolaşarak sıcaklığı sağlar. gelen buhar, ısısını verdikten sonra su haline geçerek yoğuşma deposuna gider. bu düzene eşanjör yada ısı değiştirgeci denir.
  • bir isitma - sogutma sistemi
  • eşanjör içerisinde hasarlı boru varsa ki bunu iki akışkanın birbirine karışmasından anlarsınız, önce içi su doldurulup hava verilir ve hangi borunun delik yada çatlak olduğu bulunur daha sonra bu boru körlenerek (kaynakla mesela) olay tamamlanır.
  • soğuk bir ortamda bulunan kişi kendisini ve etrafını ısıtabilmek için sıcak çay içiyorsa eşanjörlük yapıyordur.
  • eşanjörün fiziksel yapısı, ısı takası yapılacak akışkanların fiziksel haline, etkili olabilecek durumlarda viskozitesine, aktarılacak ısının miktarına ve bunun ne kadar sürede aktarılacağına, eşanjörün konacağı yere ve sığdırılacağı hacime vs. bağlıdır.

    boylu boyunca bir plakayla bölünmüş bir boru, en basit eşanjör tasarımlarından biridir. bir borunun içerisinde daha dar bir veya daha fazla borudan oluşan tasarımlar oldukça yaygındır. özellikle sıvı-gaz arası aktarımlar için, paralel birçok plaka ve bunları dik olarak delen borulardan oluşan bir yapı da mevcuttur. plakalar arasındaki gaz, borulardaki soğuk sıvıya ısı vererek şakır şakır yoğuşabilir bunda. bir diğer tasarım, özel desenlerle oyularak yüzey alanları artırılmış ve birbirine paralel monte edilmiş çok sayıda plakadan oluşur. iki sıvı, hacimce epey az yer harcayan bu plakalar arasında oluşan boşluklardan oldukça yüksek bir ısı aktarım oranıyla akar. her türlü tasarımda, akışkanların kendi içlerinde karışmasını sağlamaya ve aktarım yüzeylerinin iki yanındaki akışkanların birbirine göre hareket yönlerini düzenlemeye yarayacak çeşitli detaylar bulunabilir.

    şekil şemal ve ısı haricinde, kullanılan akışkanların ne olduğu da eşanjör tasarımı/seçiminde önemlidir. eşanjörün içinden bilmem hangifirik asit mi yoksa pastörize edilecek süt mü akacağı, cihazda kullanılacak elemanların malzemesini ve/veya kaplamasını etkileyecektir. buna dikkat edilmediği takdirde akışkanlarla eşanjör arasında gerçekleşecek her türlü kimyasal olay; bir yandan akışkanı bozacak, bir yandan da yüzeyleri bozarak ısı aktarım kalitesini düşürecek, hatta belki eşanjöre zarar verecektir.

    işleyişinde etkili olan faktörlerin çokluğu ve işin fiziğinin karmaşıklığından ötürü eşanjör tasarımları -çok basit yapıda olmadıkça- kağıt kalem alıp ısı iletkenliği, em ce delta te falan diye hesaplanmaz. yaygın olarak kullanılan birçok eşanjör tipi için empirik olarak elde edilmiş bazı formüller mevcuttur. çeşitli geometri ve malzeme değişikliklerinin de dahil edilebildiği bu formüller aracılığıyla -elbette bazı hata payları dahilinde- istenen ısı aktarım karakteristiğine sahip bir eşanjörün yapısını belirlemek yahut belli yapıdaki bir eşanjörün ısı aktarımını hesaplamak mümkündür. diğer yandan, günümüzde bilgisayar teknolojisi bunun analiz ve sentezinin suyunu çıkarmakta kullanılabilir, diye düşünüyorum.
  • yetkili servis "bozulmuş, yenisi 300 tl" dediğinde ağzını açamayacağın parça.
hesabın var mı? giriş yap