• kanunlara uygunluğu tartışılmayan, normal ithalat yolu ile ancak o ülkedeki resmi itahalatçısı tarafından değil de başkası tarafından getirilmiş mal. bu mallar genellikle resmi ithalatçının verdiği garantiden yararlanamaz. misal, canon kamerayı usulüne uygun ithal edip satabilirsiniz gray market malı olarak, ancak böyle mal alırsanız bozulduğunda götürdüğünüz yetkili servis size el kol hareketi filan çekecektir.
  • bu işi yapan galeriler arasında çıplak fiyat diye bir kavram vardır.. tam olarak neye tekabül ettiğini bilmiyorum ama sanırım orasından burasından kırpılmış, nakliyesi ve gümrük masraflarından sonra satılabilecek ilk fiyatıdır..

    galeriler de başka galerilerden araç alır, alırken de bu fiyat üzerinden alırlar, üzerine 3 5 bir şey koyup satarlar..

    ---

    bu araçlarla ilgili bir başka şey de, alınan araçların donanımlarının yüzde bilmem kaçı fabrika çıkışı olmayabilir..
    jant-lastik takımları gibi detaylardan dolayı faturada fark oluşmasın diye, bunlar araba üzerinde takılı olmaz, takım halinde kamyonla gelir..
    (mesela 5000 euroluk 4 jant-lastik fiyatını arabanın fiyatına eklerseniz olası bir %130 ötv olayında, arabanın fiyatına eklenecek tutar, 11000 euro olur..)

    çıplak fiyat kavramı da muhtemelen bu noktadan çıkıyor olmalı.. arabanın standart donanım fabrika çıkış fiyatına, ötv sini ekliyorlar, nakliye ve diğer masraflarını ekliyorlar, opsiyonel donanım fiyatını ekliyorlar ve ortaya çıplak fiyat kavramı çıkıyor..

    jant özelinde düşünecek olursak: araba türkiyeye getirilir, 5000 euroluk jantlar üzerine takılır, hiç kullanılmamış jant ve lastikler de 1000 euroya piyasada satılır..
    olaylar bu şekilde gelişiyor..

    ya da arabanın genelinde düşünecek olursak:
    örneğin araba 50.000 euro diyelim, navigasyon, jant, deri koltuk, şu, bu derken 20.000 euro donanım eklesek (ki donanımına göre daha bile fazla olabiliyor) arabanın 2 litreden büyük motoru olduğunu varsayarak %130 ötv ekleyelim..
    50.000 + 20.000(donanım) + %130 : 161.000 euro yapar.. siz eğer bunu çıplak olarak satın almak isterseniz,
    50.000 + %130 : 115.000 euro + 20.000(donanım) : 135.000 euro..
    arada bir araba parası fark var ve ikisi de aynı araba..

    --

    yasal olarak düşündüğümüzde vergi ödemek açısından bir nevi "kanunu dolandırarak atlamak" gibi duruyor.. grey marketi çekici kılan 3 nedenden biri bu: fiyat.

    ikinci neden: araçlar çoğu zaman hazır olduğundan teslim süresi çok kısadır..
    üçüncü neden: türkiye'deki yetkili bayilerin politikaları (maliyeti düşük tutmak için donanımı düşük araç getirmek, özel siparişte garip garip fiyatlar çekmek)

    bir de şu var: (bkz: arabanın ötv'sini düşük yatırmak)
    şuan için başlığı boş, ukteyi veriyorum ama yazan olmazsa bir ara doldurmayı düşünüyorum.. şunu da tabii (bkz: çıplak fiyat)

    bu kaçakçılık yöntemi galerilerin sık sık uyguladığı yöntemlerin başında gelir..
  • konuyla ilgili aklıma geldikçe paylaşıyorum,

    land rover türkiye yetkili satıcı ve servisi borusan otomotiv, grey market araçlar için garanti işlemi yapmamaktadır.
    tekrar ediyorum.. 130.000 euro vererek alacağınız eski kasa range rover vogue'un veya 160.000 vererek alacağınız yeni kasa 2013 model vogue'un türkiye'de garantisi yok..

    vogue demişken 4 litre üstü araçların yıllık vergisi 2013 itibarıyla 18bin tl civarı oldu.. 18.000 türk lirası..
    servisinin de öyle ucuz olduğunu sanmıyorum..

    edit: bu konuyla ilgili birkaç mahkeme olayı olmuş ve sanırım artık range rover'lar da garanti kapsamında sayılacak.. öte yandan, yeni kasa vogue'lar 4.4 litre değil, 3.0 litre olarak getiriliyor türkiye'ye bu yüzden vergisi de yarıya düşüyor direk.. hadi hemen koşup vogue alalım.. yok tabii öyle bir şey..

    edit2: to live is to die uyardı, borusan avcilar land rover ile gorusmus, bmw bolumu garanti kapsamina aliyor ithal araclari ama biz land rover olarak ingiltere ile yapmis oldugumuz anlasma cercevesinde garanti kapsamina almiyoruz, servisimizde verilen hizmetin ucretini tahsil ediyoruz demisler..

    karışık işler bunlar..
  • dünyanın en çok cinlik ve hinlik barındıran, tehlikeli piyasalarından biridir eğer otomotiv sektörünü kapsayacak şekilde bakarsak olaya. yurt dışından gelen bir arabayı, daha eski model olmasına rağmen 2 senelik olarak gösterip içeri sokmak ve böylece satmak klasik olarak başvurulan bir yöntem. tabi işin içine aynen bilgisayar oyunlarındaki senaryolarda* görebileceğimiz gibi uluslarası suç şebekeleri ve mafyalar da girebiliyor. lüks arabaların avrupa'da çalınıp, türkiye'ye "bu araba transit olarak gürcistan'a gidecek." bahanesiyle sokulup, ardından aynı arabanın pert olmuşlarıyla motor ve şasi numaralarını değiştirip ve ona göre plaka ayarlayıp piyasaya sürenler de bir efsane değil.
  • ürünün ucuz olduğu yerden topluca alınıp pahalı olduğu yere getirilip daha ucuza satılması.
  • yer altı ekonomisi olarak dda bilinen gri pazarın paralel ithalattan farkı gayri resmi olması ve uygulamada genel olarak paralel ithalatın hazırlayıcısı yada alternatifi olmasıdır.
  • eskinin doğubank bir nevi grey markettir. şöyle de tanımlanabilir; resmen ihraç edilmesinden önce bir menkul değere ilişkin ticaretin yapıldığı piyasa*
  • eger ithalatci firma urunu satin aldiginiz ahmet abi'nin dukkani degil de daha buyuk bir kurum ve kendi teknik servis agi var ise genelde uzulmezsiniz. genelde diyorum, malum ulkede pek cok buyuk firma bir anda yok olabiliyor.
  • kanunlara uygunluğu tartışılır, şaibeli ithalat sonunda gelmiş mamüllerin pazarı
  • yeni çıkarılan hisse senedi ve tahvilin ihraç dönemine ilişkin resmi olmayan ifade
hesabın var mı? giriş yap