• ne kadar gerçektir bilmiyorum, ama anlatilan anekdot sudur ki, bir gün bir alman askeri picasso'ya sorar, "bunu siz mi yaptiniz?" picasso cevap verir: "hayir, siz yaptiniz".
  • kübist geometri guernica'nın doğması için yaratılmış olsa gerektir. iç savaşın veya genel anlamda savaşın yıkıcı trajedisi ancak bu denli dehşetengiz bir bakışla resmedilebilirdi. ürpertici bir tablodur.

    edit: imla
  • the usa'in pek super baskani george w bush'un sekreteri colin powell'in irak'a askeri harekat duzenleyecegini basina ilk kez bm binasinda aciklarken, duvarda meşhur guernica olmasi; lakin uzerinin mavi bir kadife bezle ortulmus olmasi, bu resmin mi yoksa insan irkinin mi lanetlendigini gosteriyor, cevaplayabilmis degilim...
  • ''beni yalnızca, resimlerimdeki şeylerin ne oldukları ilgilendiriyor, ne anlama geldikleri değil. eğer benim tablolarımdaki belirli şeylerden belirli bir anlam çıkarılırsa, bu tamamıyla rastlantıdır, yoksa benim bu anlamı iletmek gibi bir çabam olmadı. ben bir tabloyu kendisi için, şeyleri kendileri için resmediyorum. anlam, benim bilinçaltımda saklıdır. benim ressamlığımda, hiçbir bilinçli propaganda amacı yoktur. guernica resmi dışında...'' pablo picasso
  • picassonun ispanya içsavaşını anlattığı bi tablo. politakanın ve savaşın resimle aktarılmasının en muhteşem örneği kanımmca.savaşın kaosunu, dehşetini, hüznünü en mükemmel yansıtan resim. şu an ispanya'da reina sofia müzesinde varlığını sürdürmekte.
  • üstünde bin farkli hikaye vardir guernica'nin ve bence modern sanat'in en iyisidir...

    bilindigi gibi ispanya ic savasini enfes bir sembolizm ile anlatan bu eser, ispanyada 1982 yilina kadar sergilenmemistir.. zira tabloya franco pek net yaklasmaz "içine tükürürüm ben boyle sanatin" kivaminda bir yaklasim sergilediginden, tablo o kent benim, bu ülke senin, seyyar orospu gibi dolanmistir.. bir ara türkiye'ye bile getirilmek istenmis, fakat ülkenin icinde bulundugu 10 yillik darbesel devinim buna izin vermemistir.. zira oyle gittimiydi 3 sene falan kalirmis bu tablo..

    70lerin sonlarinda tablo nuyorkta birlesmis milletler binasinda son derece sahane bir sekilde sergilenirken ispanyol heyeti "ooo güzel tablo, kiminmis" demisler.. fakat dedigim gibi ispanya'nin mali olsa da franco tablodan nefret ediyor.. o yüzden beklemisler franco ölsün.. ve neredeyse franco'nun helvasi karilirken, isguzar ispanya alivermis guernica'yi ülkeye ve moma denen madrid sanat müzesine iliştirmis..

    tablo'nun bir reproduksiyonu, bm'nin new york ofisinde bulunmaktadir.. birebir boyutlardadir bu..

    2003 yilinda, colin powel "ırakta kitle imha silahlari var ve onlari yoketmek için savas aciyoruz" yalanini konseyde soyledikten sonra, basin aciklamasi yapmaya sira gelmis.. basin aciklamasinda arkada guernica olacakmis.. fakat delegelerden biri bagirmis oradan "yaptiginiz sey hadi yanlis, bari guernica'nin onunde ilan etmeyin.. bu tarihin savasin aciligini en net sekilde gosteren tablosunun onunde, ölecek yüzbinlerce kisinin lansmanini yapmayin serefsizler!" demis.. yakapaca uzaklastirilan delege yine de kamuoyu yaratmis ve gazeteciler "lütfen tablonun üstü kapatilsin" demisler. ve sonra da kapatilmis tabii ki..

    velhasil guernica bize anlatir ki iraga savas acabilirsin, insanlari ezip gecebilirsin ama sanati karartmadan, sanatin gozleri onunde yapamazsin bunu.. guernica yasayacaktir.. franco'dan da cok yasayacaktir, bush öldükten sonra da insanlar guernica'yi gorecektir.. savasin acilari sarilacaktir, ölenlerin isimleri unutulacaktir. ama guernica savasin boktanligini ilalebet anlatacaktir insanliga.
  • savas karsitliginin tum dunyada sembolu haline gelmis pablo picassonun tablosunun adi.

    tablonun uluslararasi une kavusmasi ikinci dunya savasi sirasi ve sonrasina rastlar. guernica asil olarak fasizmin igrencligini anlatir.

    picasso fasist diktator franco nun zaferiyle sonuclanan ispanya ic savasi sirasinda ilk gencliginde gittigi fransadadir. ispanya cumhuriyetci hukumeti paris te duzenlenecek bir sanat fuari icin bir yapit ortaya koymasini ister. picasso ispanya nin guernica adli bir kasabasi franco yu destekleyen fasist alman ucaklari tarafindan bombalanincaya kadar ortaya birsey cikartamaz.

    guernica, basklar icin tarihsel acidan cok onemli ve bir kultur kasabasi olmasinin disinda askeri oneme sahip olmayan ve sadece sivillerin yasadigi bir bolge o zamanlar. bask mirasinin onemli bir bolumu bu noktada bulunuyor ve o doneme kadar cepheden oldukca uzak bir cografya.

    1937 nisan sonlarina dogru almannazi savas ucaklari bu askeri onemi sifir olan bolgeyi bombaliyorlar ve ardlarinda cok sayida olu, yarali, tahrip edilmis tarihi eser birakip cekiliyorlar. bombardiman sirasinda kasabadaki herkesin sivil ve silahsiz oldugu daha sonra da teyid ediliyor.

    o sirada fransa da bulunan ve dunyada da buyuk tepkiye neden olan bu bombardimandan manevi anlamda buyuk olcude etkilenen pablo picasso1 mayis 1937 de guernica adli tabloya basliyor. katliami anlatmaya calisirken tuhaf ve herzamanki olculer gozonune alindiginda anlasilmaz cizgiler ve renkler kullaniyor. ispanya cumhuriyetci hukumetinin ilk tepkisi bu ne la tadinda oldukca olumsuz oluyor. tabloyu degistirmeye bile kalkiyorlar. belki de utandiklari icin uluslararasi resim fuarinin tanitim kataloguna bile almiyorlar tabloyu.

    tablo bittikten sonra yine de fuarin ispanya pavyonunda yer aliyor. guernica da yasanan vahsetin anlatildigi tabloya bakanlarda oldukca antipatik bir etki yapiyor picasso nun kullandigi renkler ve anlasilmaz cizgiler. tabii o sirada fasist almanya avrupayi isgale henuz baslamamis ve kitlesel katliamlara henuz girismemis.

    sergide bu tabloyu gorup de irkilenler, sozkonusu katliamlarin ardindan, bu irkilme tepkisinin aslinda tablonun kendisi oldugunu anliyorlar.

    resim 1938 yilina kadar fransayi dolasiyor ardindan da picasso nun izni uzerine newyork sanat muzesinde sergileniyor. 1975 de hala diktator franco tarafindan fazimle yonetilen ispanya tablonun iadesini istiyor. muze tablonun iadesini demokratik bir ispanya sartina baglayarak franco ya tokat atiyor. sonunda 1981 de picasso nun 100. yasgununde franco dan kurtulmus ispanya nin pradomuzesine gonderiliyor guernica.

    guernica hala picasso nun en buyuk basyapiti olarak degerlendiriliyor ve dunya nin en onemli tablolari arasinda yer aliyor

    guernica esas olarak fasizmin igrencligini anlatir. tablonun tamamlanisi sirasinda anlatilan cok da ilginc bir de anektot vardir:

    picasso nun tabloyu bitirmeye calistigi atolyeye resmi merak eden bir nazi komutani girer ve hemen hemen bitmis olan tabloya kucumser bir ifadeyle dukak bukerek bakar,

    "bunu siz mi yaptiniz?" diye sorar.

    picasso ise nazi komutanina donup

    "hayir efendim, siz yaptiniz" diye yanit verir.
  • madrid'de bulunan a milli takımın teknik direktörü fatih terim bu resmi incelemiş ve içinden "ulan picasso bu tabloyu sen mi yaptın demiş*". o sırada gaipten gelen bir ses* "hayır sen yaptın" demiş.
  • 3000 parçalık bir puzzle'ı vardır bu resmin ki deli işidir. saatlerce uğraşır, bir an kafanızı kaldırdığınızda her şeyi siyah beyaz görmeye başlarsınız. aylarca uğraştırır insanı. bittikten sonra duvara asar, karşısına geçer keyifle izlersiniz.
  • 1940 yilinda ispanya da fasist franco doneminde,
    bask bolgesi franco'ya siddetli sekilde direniyormus.
    bunun üzerine franco,almanya'dan yardim ister daha dogrusu hitler'den..
    -
    gel ve bask bolgesini bombala.!
    yani kendi ülkesini almanlara bombalatacak, bunun üzerine dünya tarihinin,
    ilk uçaklarla bombalama eylemi bu bolge'ye yapilir..
    o siralarda paris'de yasayan pablo picasso ülkesinde ki bu olaylardan
    çok
    etkilenir ve
    kubist anlatimlarla,insan ve hayvan organlarinin parçalanmis, içiçe
    girmis
    resmini yapar...
    p.picasso'nun en onemli resimlerden biri olan bu eser'in adi
    guernica...
    bu resimle anlatilanlar çok yanki uyandirir ve hakli olarak !
    almanlari çok kizdirir ve almanlar, paris isgali sirasinda picasso'yu
    yakalarlar ve iskence yaparlar..
    hem de guernica adini verdigi resminin tam karsisinda sorarlar;
    '' bunu sen mi yaptin ? ''
    pablo picasso cevap verir.. - hayir.!. siz.!..
hesabın var mı? giriş yap