• hafta sonu iş için izmir’e gelmiştim. dün işten çıkıp kaldığım otele yürüyerek gittim. sahilden yürüdüm (sahil demek denizin kenarı demekmiş hatırladım).
    temiz hava.
    dalga sesi.
    banklarda oturan çiftler.

    dedim ki kendi kendime:
    arkadaş sen ankara'da ne yapıyorsun?? istanbul'da, hem de en güzel kampüslerden birine sahip bir okulda 5 yıl okuyup ne halt yemeye gittin o ankara'ya?

    işten çık. kızılay'da kuru kalabalıkta biraz takıl. takım elbiseli suratsız memurlarda, avm'lere doluşmaya giden insanlarda, saçma sapan beton binalarla dolu caddelerde bir eğlence emaresi ara. ama daha fazla strese gir. şehrin ızdırabına küçük bir küfür et. eve gitmek için otobüse bin. bu kadar 65+ yaş nereye gidiyor diye otobüste hayatın anlamını sorgula!

    geçenlerde bindim otobüse. ego kartımda yetersiz bakiye varmış. cebimdeki bozuk paraları çıkardım, fazla kart sordum. amcanın biri verdi kartını. cihaza okuttum sonra geri verdim kartı. elimdeki bozuk parayı da saydım 25 kuruş eksik çıktı.
    kusura bakmayın 25 kuruş eksikmiş dedim. amca bi başladı söylenmeye. siz hep böyle yapıyorsunuz. şimdiki gençler hep böyle falan da filan da. 10 lira çıkardım e burdan alın dedim. yok yok istemez dedi ama yanındakilere baya bi söylenmeye devam etti.

    ulan böyle şehri de böyle şehrin insanını da…

    dün izmirli bir arkadaşımla buluştum. madem 2 ay buradasın toplu taşıma kullanırsın sana bir kentkart alalım dedi. sorduk insanlara garın içinden alınıyormuş. girdik gara. bir arkadaşa burda kentkart satılıyormuş nerede bulabiliriz diye sorduk. şurada satılıyor ama şimdi kapattı yarın uğrayın artık dedi. biz ah vah tüh derken cüzdanı çıkardı al kardeş bende bir tane fazla var bunu kullan, izmir'de de yenisin galiba hoş geldin iyi gezmeler dedi...

    hafta sonu iş için izmir’e geldim. dün de işten çıkıp kaldığım otele yürüyerek gittim. sahilden yürüdüm (sahil demek denizin kenarı demekmiş hatırladım). temiz hava. dalga sesi. banklarda oturan çiftler.
    dedim ki kendi kendime:
    arkadaş sen ankara'da ne yapıyorsun??

    izmir. güzel şehir.
  • geçen hafta ziyaret ettiğim şehir. fena da gezmedim hani. bir ankara'lı olarak notlarım:

    -şehir uygar beyler, yapacak bir şey yok. ankara'nın yiğidolarını aratmayacak insanların yoğunlaştığı semtler olsa da, şehirde genel olarak bayan arkadaşlarımız rahatlıkla istedikleri gibi gezebiliyorlar.
    ankara'da benim bile şortla rahat gezemediğim semtler varken, burada 3 parmaklık şortla gezen hanımefendiler vardı. gene semtten semte değişir tabi ama, hoşuma gitti bu kendi işine bakmacılık.

    -dediğim gibi laf atma, bıyık burma, apaçilik falan pek görmedim. en apaçi ben olabilirim.

    -istanbul'un vapur keyfini daha kompakt olarak, istanbul gibi leş olmayan bir şehirde yaşama imkanı sunmakta. vapur yolculuğu da çok uzun değil zaten, tam kararında kalıyor.

    -alsancak, kordon falan çogzel.

    -efsane zannediyordum ama 3 gün boyunca çirkin kız görmedim lan. üstelik sen onlara bakınca onlar da sana bakıyor! biz böyle görmedik olum, elim ayağım karıştı ne yapacağımı bilemedim.

    -alsancak'ta gece vakti çimlerde oturacak yer yoktu neredeyse, birasını kapan gelmişti. hayır ağlamıyorum gözüme bir şey kaçtı :' (

    -toplu ulaşım ücreti ankara'nın yarısı. i.melih gökçek başgana selamlar.

    -insanı güleryüzlü, selpakçıları laftan anlıyor, çingeneleri sevimli, tarihi bina bar olmuş lan daha ne olsun.

    -sanırım maddeler halinde yazmayı seviyorum.

    resmi olarak ciddi düşündüğüm bir şehir olmuştur izmir, şimdi o düşünsün!
  • dubai örneği ile çirkin olduğu ispatlanmaya çalışılmış şehir.

    abi siz utanmıyor musunuz dubai'yi övmeye buralarda. 21. yüzyılda kölelik sistemi sürüyor lan orada. çok beğeniyorsanız çekin gidin. o gösterdiğiniz binalar var ya oraları temizleyen çalışanların girdiği kapı bile ayrı, işçisinin yürüdüğü merdivene, koridora 5. sınıf malzeme kullanıyor adam. arabın, batılının,türkün bindiği asansöre binemiyor hintli, filipinli köleler. şehir içinde inşaatlarda çalışanları şehir dışında barındırıyorlar, işçiler ortalıkta dolanıp çirkin görüntü vermesin diye. görgüsüzlük hat safhada.

    2 kez aktarma yüzünden uğramak zorunda kaldım. birinde yattım uyudum, diğerinde arkadaşların zoru ile kısa bir tura katıldım. gezdiren filipinli şoför üzülüyor diye, arabadan inip ilgilenmiş gibi yaptım.

    edit: tatile gidene de şaşırıyorum. illa yurt dışına tatile gidecekseniz, bakın böyle yerler var dünyada. link dubai tur programlarına bakın istanbul'da yapılmış avm turundan farklı değil.

    taşına toprağına kurban olun siz izmir'in. ya da olmayın gidin dubai'de yaşayın.

    debe editi: oy ve ötesi desteğinizi bekler arkadaşlar, bir el atıverin.
  • evet chp başkanlarını sevmiyorum (ne tunç ne cemil), tunçtan sonra belediyecilik can çekişti bu da doğru.

    fakat merkezi hükümetten metro için 3000 tl ödenek verildiğini de biliyorum. çiğli tramvayı aylarca sadece 1 adet imza bekledi ankarada. 1 tane imza ya. rapor falan değil imza. evet süreci takip ettim. o süreçte dolar uçtu gitti maliyetler rekor seviyeye geldi. yapılacak işler maliyet uçuşundan dolayı aksadı. kalitesi düştü.
    bu ayrıştırıcı akpye oy vermeyecek kadar memleketimi seviyorum. öyle gün boyu sırıtan aday çıkarmakla olmuyor o işler.
  • belediye hizmetleri üzerinden chp'ye karşı psikolojik savaş yürütülen şehir.

    şimdi sayın göt kıllarını bu hizmetsizlikler nelerdir, açıklamaya davet ediyorum.

    bu göt kıllarının başındaki göt bi retorik oturttu, amk 2002 yılından önce elde mızrak götte yaprak dolaşıyorduk, her bi haltı bunlar yaptı.

    bir diğer retorik de belirsiz özneli cümleler, icabında tarih, yer, neden, nasıl gibi şeyler de eksik olabiliyor. örnek:

    - bunlar hiç bir hizmet yapmadı. (kim, ne zaman)
    - insanımız yağ kuyruklarında bekledi. onlar insanları aç bıraktı. (kim, ne zaman)
    - camileri yıktılar. (kim, ne zaman, nerede, nasıl)

    siz sayın göt kılları götünüzden bir şeyler uydurmaya çalışırken bu kent ve hizmetler konusunda bir kaç kelam edeyim:

    1. yazın klimasız otobüs çalışmaz
    2013 yılında başlandı bu uygulamaya. nem kokusunun leş kokusuna döndüğü istanbul metrosu ya da bırak nefes almayı götünü sığdıramadığın metrobüs nasıl?

    2. izmir metrosu ve izban diye bir şey var
    izmir metrosunun inşaatında ihaleleri alan ana yüklenicilere yapılan baskıları falan geçiyorum. metro şehri doğu batı yönünde, izban kuzey güney yönünde geçiyor. keza, izban torbalı'dan menemen'e kadar gittiği için banliyöleri kapsıyor. banliyö nedir bilmeyen göt kıllarına hatırlatalım, hem dış mahalle/semt demek, hem de buralara giden tren seferi! hatırlamaz ama göt kılları, zira onlara göre 2002'den önce elde mızrak götte yaprak mağarada yaşıyorduk alayımız.

    izban'ın havaalanından geçiyor olması, hem metro'ya hem izban'a otobüslerle besleme hatları yapılmış olması da toplu ulaşımda istediğiniz yere istediğiniz gibi gidebilmenizi sağlıyor.

    3. kentkart
    göt kılları istanbul'da daha 2 yıldır proksi kartla toplu taşıma kullanmaya başladılar, ondan önce akbil denen sanayi tipi bas geç cihazı vardı.

    giriş çıkış sistemleri, turnike, otopark sistemleri sektöründe çalışmışlığım var. ta yıllar önce; eğitim alıyoruz, hangi ürün nereye satılma konusuna geldi hoca. bir eline tomu aldı (akbil), diğer eline proksi kartı (kentkart), ve dedi ki, "bunu eğitim ve görgü seviyesi düşük yerlerde, bunu da eğitim ve görgü seviyesi yüksek yerlerde satacaksınız."

    hangisinin nerede satıldığını söylememe gerek var mı?

    4. toplu ulaşımda ücretlendirme
    göt kılları istanbul'da pahalı ulaşımın dışında bir de geri ödeme için ayrı cihazlar kullanıyorlar. yani, metroya bindin, indin, gidip kartı, akbili başka bir cihaza basarak geri ödeme alıyorsun. her biniş, indirim olsa bile ücretli. ve, metro ise ulaşım aracı, indirim falan da yok.

    izmir'de kentkart'ı bir defa bastıktan sonra ister metro, ister izban, ister otobüs, ister vapur, neye binerseniz binin 90 dakika boyunca tüm aktarmalar ücretsiz.

    5. baykuş hatları
    ana hatlarda gece 12'den sabaha kadar çalışan otobüsler var.

    6. banliyölere ulaşım
    gaziemir'desin diyelim, yaz günü, denize girmeye foça'ya mı gideceksin? önce izban'a otobüs, ardından, izban, sonra da izban'dan otobüs aktarmasıyla foça'dasın. ve bunu, doksan dakikayı geçmediği takdirde, tek biletle yapıyorsun!

    7. sosyal etkinlikler
    izmir lan burası... anlatmaya bile gerek yok.

    8. şeffaflık
    izmir bşb, kendini devlet dışında iki adet uluslararası finans denetim kurumuna denetlettiriyor.

    hangi göt kılı belediyesinin götü yer buna?

    9. borç durumu ve hazine'ye yük olmama
    istanbul ve ankara metrolarının bedelini, geçen yıldan beri tüm türkiye ödüyor. çünkü, özel bir yasa ile, bunların harcamasını hazine'ye yıktılar.

    izmir metrosu ise hazine garantisi dahi alınmadan dünya bankası kredisi ile yapılıyor. neden? çünkü, dünya bankası izmir belediyesi'nin uluslararası finans denetim kurumlarınca denetlendiğini görüyor, biliyor. bir ülkenin insanlarının vergisi ile kefillik istemiyor.

    daha da yazarım isteyen olursa...

    hadi göt kılları sizi görelim!

    edit büdüt : sağolsun gaspetizm uyardı, foça mevzusunda 90 dakikayı geçerse ikinci bilet olayı eklendi.
    edit büdüüt : sağolsun 1000 tb arsivim var benim uyardı, baykuş hatlarının açıklamasında gece 12'den sabaha kadar diye yazarsan ancak anlarlar dedi, doğrudur, ekledim.
    edit büdüüüt : sağolsun colg fusion uyardı, istanbul metrosunda indirim mindirim yok, o da eklendi.
  • bir kardeşimiz izmirli olduğunu belirtip, şehir hakkında atıp tutmuş. acı gerçeği söyleyeyim mi? maalesef seni kandırmışlar kardeşim. izmir diye ankara'ya, kayseri'ye, yozgat'a falan koymuşlar sanırım seni.

    istanbul gibi bir yerde yaşadığını söyleyip izmir'de zengin ile fakir arasında uçurum var, izmir'in zengini çok zengin, fakiri de çok fakir demek ancak bayat bir espri olabilir. nitekim istanbul'un zenginiyle fakirinin geliri çok yakın birbirine değil mi?

    söz konusu entryde gerçek izmirlilerin çingene olduğunu da öğreniyoruz. öyle denmiş. entry yazarımız, yaşadığını iddia ettiği şehri bilmediği gibi çingenelerin tarihini de bilmiyor maalesef.

    yine aynı entry'de mafya belediye'nin peşkeş çekme işlerinden bahsetmiş. ama işin komiği bunu söyleyen istanbul'da yaşadığını söylüyor. izmir'de peşkeş çekiliyorsa, istanbul'da yapılan ne acaba?

    izmir'in köylü zihniyetine sahip olduğu da söylenmiş. evet izmir köylü zihniyetine sahiptir, ege köylüsü zihniyetine sahiptir. ege köylüsü ki ne iç anadolu yobazına benzer ne de başka bir gruba. yırca köyü'nde yaşananları televizyondan takip etseydin eğer o köylü diye aşağıladiğin kişilerin ne kadar temiz yürekli insanlar olduğunu görürdün. hepsi böyle midir, tabii ki değildir ama köylü zihniyetiyle aşağılayacaksan bir grubu, aşağılayacağın en son yer ege ve izmir'dir.

    izmir'de her şey mükemmel demiyorum, ama bu kadar işkembeden sallamayın bari. bak diğer maddelerden daha bahsetmedim bile.

    edit: chp'nin bazı yaptıklarından şikayetçiysen anlarım. ama chp'ye bok atacağım diye koca şehre sallamayın, komik duruyor.

    edit 2: "adam büyük ihtimal hayatında izmir'in dışına çıkmamış" diyen kardeşim için bir not, bir süredir ankara'da yaşıyorum.
  • kendi çapımda ufak bir gezi rehberi hazırladım ;

    şehre dışarıdan geldiğimizi varsayalım. hava alanı yoluyla geliyorsak izbana binip halkapınar istasyonunda iniyoruz . halkapınar istasyonundan da paraleldeki metrodan fahrettin altay istikametine binip konak istasyonundan iskele çıkışından çıkıyoruz. eğer terminalden otobüsle geliyorsak 302 numaraya binip yine konakta iniyoruz. toplu taşımada para , bilet v.s. geçmediği için 7,5 liraya satılan kenkarttan alıp içine bir 20 lira basıyoruz. bittikçe dolduruyoruz. 90 dakika içinde ilk binişten sonraki her biniş ücretsiz olduğu için ekonomi yapıyoruz. vapur , metro , izban ve otobüste kentkart geçiyor. 3 5 kart diye satılan geçici kartlar da var ama bunlarla ulaşım daha pahalıya geliyor. kentkart alıp bir daha geliş için saklamak veya bir tanıdığa vermek daha mantıklı. ayrıca 90 dakikalık süreyi kullanırken kentkart doldurmuyoruz çünkü dolum yaparsak süre sıfırlanıyor. kentkartı veznelerden , kentkart logosu olan market ve büfelerden ayrıca otomatlardan doldurabiliyoruz.

    not : başlamadan önce şunu söylemek istiyorum. izmir dışardan gelişte yabancılar için ilk izlenim olarak bok gibi gözükür. garajdan gelsen her taraf gecekondu sanayidir hava alanından gelsen karabağlardan , gürçeşme altlarından v.s. geçersin ki hepsi de görünüm açısından leş gibidir. her heyecanlı ergen gibi " bu ne ya amk , bu muymuş izmir" diye serzenişte bulunmadan önce az otur soluklan , keyif almaya bak.

    devam ;

    konakta indikten sonra saat kulesini ve konak meydanını ufak çaplı geziyoruz. konak meydanını gezerken pazar günü olmamasını tavsiye ederim. pazar günleri er eğitim alayı ve motor meslek lisesinin önü gibi olabiliyor.
    http://2.bp.blogspot.com/…600/izmir saat kulesi.jpg
    http://www.izmir.bel.tr/…ogaleri/buyuk/15121380.jpg
    http://www.apikam.org.tr/…ar/galeriler/resim/53.jpg
    http://epamimarlik.com/…012/09/dscn1241-808x900.jpg
    http://cinarhaberajansi.com/…s/2015/07/42203331.jpg

    saat kulesinin karşısından kemeraltına giriş yapıyoruz
    http://irfanasor.com/…fanasor-kemeralti-carsisi.jpg

    girişte solda şekerci ali galip bulunur. tarihi bir firmadır buradan çok lezzetli çikolata , şeker v.s. alabilirsiniz. daha içerlerde ise yine çok eski bir firma olan kemal kutucu'dan şekerleme alabilirsiniz.

    http://www.haberekspres.com.tr/…li_galip_h68540.jpg
    https://static.sehirfirsati.com/…/1338017566367.jpg
    http://2.bp.blogspot.com/…s1600/20140228_143621.jpg

    http://i.sabah.com.tr/…pg?6498252094720150919014818
    http://i.tmgrup.com.tr/…19/276x325/583131921951.jpg
    kemeraltında kestane pazarı civarında turşu suyu içiyoruz

    http://s3-media2.fl.yelpcdn.com/…2y-90sjyawmq/l.jpg
    http://4.bp.blogspot.com/…1600/kemeralti_izmir2.jpg

    balık ekmek ve taze pişmiş midye yiyoruz. burada satılan midyeler türkiye genelinde en taze pişmiş ve en ucuz midyelerdir. sıcak midye bile yiyebilirsiniz.

    http://2.bp.blogspot.com/…p-bcfy/s1600/img_0068.jpg

    buradan kızlarağası hanına geçiyoruz. kızlarağası hanını gezdikten sonra ortadaki boş alanda çay kahve içebilir üst kattaki eski dükkanları da gezebilirsiniz. ayrıca kızlarağası hanının etrafındaki kilimli kafelerde fincanda pişmiş türk kahvesi içebilirsiniz.

    http://www.firsat35.com/…aragasi-hani-215-950px.jpg

    https://gezgintech.com/…/izmir-kizlaragasi-hani.jpg

    http://www.izmirkulturturizm.gov.tr/…ani-5jpg.png?0

    buradan hisarönüne geçiyoruz. buradan tespih tezgahlarından alışveriş yapabilir , iskender ve 1975'ten beri faaliyette olan meşhur hisar söğüşçüsü mustafadan söğüş yiyebilirsiniz. eğer hava sıcaksa meşhur mennan pastanesinden içinde gerçek karadut parçaları bulunan karadutlu dondurmayı mideye indirebilirsiniz.

    http://www.mimarizm.com/…lti/kemeralti_hisaronu.jpg

    http://www.izmirkulturturizm.gov.tr/…r-onujpg.png?0

    https://scontent.cdninstagram.com/…2098956192_n.jpg

    http://www.turkeysforlife.com/…kemeralti+turkey.jpg

    http://www.neredeneyenir.net/…3ecd95f934_medium.jpg

    ne midye yerim ne söğüş ne de balık ekmek dersen kemeraltında iki tane favori pidecim vardır. biri numan pide diğeri ise kuyum pidedir. ikisi birbirine yakındır. kuyum pide kemeraltının baharatçıların bulunduğu sokağı üzerinde yer alır. numan pide ise kuşçulara doğru giderken ara sokaktadır. kuyum pidenin mutlaka üst katında oturun. tabanı ahşap tavanı kubbeli gibidir. küçücük bir penceresi vardır. mekanda değil de evde yemek yiyorsunuz gibi hissettirir. yürürken yer gacır gucur öter. numan pidenin ise pidesinin ekmeği biraz farklıdır. her ikisi de yenmelidir.ayrıca numan pidenin karşısında 3 adet ahşap ürünleri satan dükkan bulunur. buralarda ağaç ile yapılan her türlü ürünü bulabilirsiniz.

    not : pideye yumurta sürdürüp mundar etmeyin.

    http://www.egemeclisi.com/files/uploads/p4(4).jpg (kuyum pide)
    https://media-cdn.tripadvisor.com/…b/numan-pide.jpg (numan pide)

    bu da ahşap dükkanlarından bir tanesi ;
    http://www.tarzmeselesi.net/…snak-aydinlatma-16.jpg

    kemeraltının iki ana sokağı vardır. (birinci anafartalar ve ikinci anafartalaar) ikisi birbirine paralel ilerler. ikisini de gezip bolca alışveriş yapabilirsiniz. biri tekstil ağırlıklı iken diğeri benim sevdiğim baharatçıların ağırlık olduğu diğer sokaktır. başdurak mevkiindeki meşhur yudumla şerbetçisinden kara dut şerbeti içebilirsiniz. ayrıca değirmen baharatçısından envayi çeşit baharat v.s. alabilirsiniz.

    http://www.pembe.club/…/izmir-kemeraltı-çarşısı.jpg

    http://mutfagimiziancakbirliktekurtarabiliriz.net/…

    http://4.bp.blogspot.com/…1600/degirmen+baharat.jpg

    http://www.yenisoz.com.tr/…otogaleri/0/6655/249.jpg

    abacıoğlu han uğrayabileceğiniz başka mekanlardan biri. burada güzel ev yemekleri yiyebilir , iş çıkış saatini denk getirirseniz kemeraltının ağır abileriyle rakı muhabbeti yapabilirsiniz. ayrıca içerisinde tuvalet mevcut.

    http://www.tarkem.com.tr/uploads/images/1_1.jpg

    https://scontent.cdninstagram.com/…1307068875_n.jpg

    bir diğer durağımızda havra sokağı. izmirin en eski alışveriş yerlerinden olan bu yer ismini hemen dibindeki havradan alır. buradan deniz ürünleri ve taze sebze meyve alabilirsiniz. fiyatları diğer şehirlerin ucuz adıyla anılan semt pazarlarından daha uygundur.

    http://i.milliyet.com.tr/…2/08/fft99_mf1820305.jpeg

    https://gezgintech.com/…4/05/izmir-havra-sokagi.jpg

    havra sokağından düz yukarıya doğru yürüyüp mezarlıkbaşına yani agoraya çıkıyoruz. burada agorayı gezebiliriz.

    http://international.deu.edu.tr/…oads/2014/12/9.jpg
    http://static.panoramio.com/…otos/large/7273129.jpg

    buradan fevzipaşa bulvarı istikametiyle veya tekrardan geriye doğru kemeraltının içinden konağa ulaşıyoruz. konak meydanında kuşlara yem atıyoruz. vapur iskelesinin üstündeki kafede veya çim merdivenlerde çay içip dinleniyoruz.

    http://img.haberler.com/…eydani-nda-7811921_x_o.jpg
    https://c2.staticflickr.com/…09395_1ba8fa90df_b.jpg
    http://static.panoramio.com/…tos/large/20389669.jpg

    konak meydanından küçük köprüyle konak piere geliyoruz. burada konak pieri gezip etrafındaki mekanlarda soluklanıp yemek , bira , çay kola ne varsa nasipleniyoruz. gün batımına denk getirirseniz çok keyifli bir manzara izliyoruz. biraz yağlı olduğu için sevmeyebilirsiniz ama boyozu mutlaka deneyin. izmir kumrusuna dikkat edin içindeki biber acı olabilir.

    https://onlinebilet.com/…db7e864e41d1a185ebc507.jpg

    http://i.radikal.com.tr/…0/03/fft107_mf5979668.jpeg

    http://static.panoramio.com/…hotos/large/885549.jpg

    http://galeri.netfotograf.com/…28662c9e28643fd4.jpg

    http://www.konakpier.net/assets/after.jpg

    http://i1.trekearth.com/photos/78379/pier.jpg

    http://travel.keystone24.com/…78685f2860ca80d2b.png

    konak meydanından pasaport iskelesine yürüyebilirsiniz. deniz kıyısında oturup pelikan ve karabatakları izleyebilirsiniz.
    https://izmirlawschool.files.wordpress.com/…ort.jpg
    https://gezgintech.com/…pasaport-iskelesi-izmir.jpg

    buraya kadar gelmişken cumhuriyet meydanına uğrayabilirsiniz.
    http://www.peninsulatours.com.tr/…s/deppo/812-7.jpg

    http://www.izmirgundem.com/…ismasi-video-d84b77.jpg

    bir sonraki meydan da alsancak vapur iskelesinin olduğu gündoğdu meydanı

    http://3.bp.blogspot.com/…cvqw-h_umu/s1600/16.2.jpg

    konak meydanında bir diğer gezilecek mekan arkeoloji ve etnoğrafya müzeleridir. ikisi aynı yerde bulunur fakat binaları ayrıdır. varyantın hemen girişinde bahri baba parkının yanında yer alır.

    http://www.izmirmuzesi.gov.tr/…356-5d706c58d355.jpg
    http://static.panoramio.com/…tos/large/51766117.jpg

    eğer bacağımıza baldırımıza güveniyorsak varyanttan yukarı doğru çıkarak şahane manzaranın tadına varıyor oyun ve oyuncak müzesine uğruyor daha sonra varyantın üst kısmındaki güzel fatih camiinin bahçesindeki çay ocağında izmir manzarası eşliğinde çayımızı kahvemizi içiyoruz. eğer vaktimiz varsa bayramyeri pazaryerinde halitbey ilköğretim okulunun arka kısmında tatar ailelerden kalmış bir gelenek olarak çibörek yiyoruz. pazar gününe denk getirirseniz pazaryerinde doğal otlar bulabiliyoruz.

    http://www.izmiroyuncakmuzesi.com/…ry/photo/m_7.jpg
    http://cdncms.zaman.com.tr/2012/11/09/oyuncak.jpg
    http://img.webme.com/…/myvaryant/fatihcamiidış1.jpg
    http://img01.deviantart.net/…_canerator-d4sbhka.jpg
    http://2.bp.blogspot.com/…uzrzx8/s1600/sany0129.jpg
    http://www.dunyabizim.com/images/news/26196.jpg
    http://static.panoramio.com/…tos/large/26395292.jpg

    eğer izmiri iyice tepeden göreceğiz derseniz eşrefpaşa istikametinden kadifekaleye çıkıp buradan izmir manzarasına bakabilirsiniz.

    https://upload.wikimedia.org/…key_eunlublogspot.jpg
    http://www.tarkem.com.tr/…difekale1_65_10081311.jpg
    http://media-cdn.tripadvisor.com/…zmir-from-the.jpg
    http://www.urlaweb.com/izmirsehri/kk21.jpg
    http://mw2.google.com/…io/photos/medium/7274010.jpg

    bir diğer büyük gezilecek alan ise izmir kültürpark fuar alanı. fuar artık gaziemir tarafında ama gezilesi alan büyük bir park olarak yerinde duruyor. fuara ağustos ayında açılan fuar zamanı dışında giriş ücretsiz. çoğu kişi fuar zamanı gezilmesi gerektiğini düşünebilir ama bence fuarın en güzel zamanı havanın güzel olduğu hafta içi günleri. hafta içi kimse yoktur rahat rahat dolaşıp yürüyüş yapabilirsiniz. fuarın kendisi zaten şehrin göbeğinde nefes almak için mükemmel bir yerdir. içindeki gölette polyester kuğulara binebilir havuzların kıyısında oturabilirsiniz. hiçbir şey yapmadan oturmak bile insana huzur verir. ayrıca yanınızda çoluk çocuk varsa lunapark içindeki oyuncaklara çocukları bindirebilirsiniz hafta sonu ise sizde binebilirsiniz. buradan lozan kapısından alsancağa geçebilirsiniz.

    http://1.bp.blogspot.com/…rpark+fuar+alan%c4%b1.jpg

    http://static.panoramio.com/…tos/large/27811967.jpg

    https://c2.staticflickr.com/…70657_f4db46057d_b.jpg

    http://static.panoramio.com/…tos/large/26000153.jpg

    http://www.egemeclisi.com/…s/uploads/kulturpark.jpg

    http://static.panoramio.com/…s/original/7101161.jpg

    http://galeri3.arkitera.com/…1/İzmir fuarı.jpg.jpeg

    http://www.firsat35.com/…15/10/kulturpark-izmir.jpg

    konak istikametinden gidebileceğiniz bir başka yer dario morenonun sokağı ve tarihi asansördür. konaktan güzel yalı yönüne doğru sahilin paralelinde ilerleyen mithatpaşa caddesi üzerinden yürüseniz dario moreno sokağının önünden geçersiniz. dario morenonun evini ziyaret ettikten sonra asansörle yukarı çıkıp manzarayı izleyebilir hatta yemek yer şarap içebilirsiniz.

    https://i.ytimg.com/…/ukoufqkgnb8/maxresdefault.jpg
    http://www.hanifetemel.com/…nt/uploads/img_1430.jpg
    http://galeri.uludagsozluk.com/…no-sokagi_44587.gif
    http://www.arserasansor.com/…ges/elevator/img-3.jpg
    https://upload.wikimedia.org/…view_izmir_turkey.jpg
    http://www.atillakilic.com.tr/…2011/05/ati_0282.jpg
    http://f.internetara.com/…_nk_sftubvsbou_sl_kqh.jpg
    http://www.hanimlarindunyasi.com/…arihi-asansör.jpg

    asansörden indikten sonra aynı istikameti devam edip güzelyalıya geliyoruz. burada sahildeki mekanlarda oturup çay , kahve , bira , nargile içip yemek yiyebilirsiniz. köprüden karşıya geçip deniz kıyısında oturup yürüyebilirsiniz.

    http://www.nargileneredeicilir.com/…ion-cafe-01.jpg
    http://orig12.deviantart.net/…mir_by_mehmetyasa.jpg
    https://www.izmir.bel.tr/…k/20100624_6483_44175.jpg
    http://static.panoramio.com/…tos/large/95067165.jpg
    http://static.panoramio.com/…hotos/large/464728.jpg
    http://i.hurimg.com/…500x0/56162d590f25447680bd6a54
    http://img.haberler.com/…ete-acildi-7756343_x_o.jpg
    http://www.egelihaberciler.com/…a-altin-dokunus.jpg

    mustafa kemalpaşa sahil bulvarı üzerinde şehri çevreleyen körfezi bir uçtan diğerine gidebileceğiniz bisiklet yolu mevcuttur. konak vapur iskelesinde satılan bisim karttan alıp saati 2,40 liraya bisiklet binebilirsiniz. ayrıca bu bisikleti istediğimiz istasyonda bırakabiliyoruz. kartta bakiye kalmasa bile eksi bakiye kullanılabiliyor. bisikletleri almadan önce selesi , frenleri , pedalları sağlam mı kontrol edin.

    http://www.eshot.gov.tr/…erdetay/big/haber773_0.jpg
    http://www.geziko.com/…oads/2014/07/izmir_bisim.jpg
    http://img.haberler.com/…stres-atiyor-7212028_o.jpg

    sıradaki durağımız kent ormanı ve inciraltı ama ilk önce levent marinaya uğrayıp cüzdanımıza güvenirsek yat ve körfez manzarası eşliğinde yemek yiyoruz . aslında burada da uygun menüler oluyor. alsancakta yediğiniz eh işte biraz pahalı diyebileceğiniz menüler burada da mevcut. illaki yemeniz mecbur değil şöyle bir uğrayabilirsiniz.

    http://www.leventmarina.com.tr/…ranlar/potiri/5.jpg
    http://www.leventmarina.com.tr/…ranlar/potiri/2.jpg
    http://www.leventmarina.com.tr/…ry4f4b466293734.jpg

    marinadan çıktıktan sonra yürüyerek kent ormanına geçiyoruz. buradaki kafeden ucuza çay kahve içebilirsiniz ayrıca arka tarafında tuvalet mevcut. ufak çaplı bir botanik alan da bulunuyor. ocak , şubat aylarında buradaki gölette filamingoları , karabatakları ve mekeleri gözlemleyebilirsiniz.genelde burada aileler mangal yakıp piknik yapıyor. pazar günleri tavsiye edilmez çok kalabalık oluyor. mangal yasak yazıyor ama pek karışan yok. bence yasaklanmalı.

    http://static.panoramio.com/…tos/large/82204254.jpg
    http://static.panoramio.com/…os/large/106647063.jpg
    http://static.panoramio.com/…os/large/106646609.jpg
    http://iletisim.ieu.edu.tr/…t/uploads/İnciraltı.jpg
    http://i.milliyet.com.tr/…6/23/fft99_mf2379764.jpeg

    kent ormanından karşıya yürüyerek inciraltına geçiyoruz. burada çeşitli kafeler , liman , özdilek alışveriş merkezi v.s. bulunuyor.

    http://commondatastorage.googleapis.com/…113431.jpg (geçeceğimiz köprü)
    http://www.firsat35.com/…oads/2015/10/inciralti.jpg
    http://www.geziresim.com/…ontent/uploads/genel1.jpg
    http://www.gezmelerde.com/…3/11/ata_inciralti12.jpg
    http://www.geziresim.com/…uze-gemileri-iskelesi.jpg
    http://www.hurriyet.com.tr/_np/0865/16730865.jpg

    buradan otobüs ve dolmuşla teleferiğe geçiyoruz . teleferiğe yayan olarak çıkış ve iniş mümkün. en son iniş çıkış parası 6 liraydı. baraj gölü veya izmir manzarası eşliğinde piknik yapabilirsiniz.
    http://radiomap.eu/tr/ege/izmir-teleferik_04.jpg
    http://www.izmirde.biz/…eleferik_dinlenme_alani.jpg
    http://www.karsiyakalife.com.tr/…ni-teleferik-1.jpg
    http://4.bp.blogspot.com/…%a7ova+teleferik+yeni.jpg
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/…_ctgnzvkvy7bedq
    https://encrypted-tbn2.gstatic.com/…goqmhji54snkyhm

    alsancak istikametini ayrı bir program olarak düşündüm. yapabileceğimiz etkinlikler.

    çimlerde bira cips yapmak.
    http://boranemlak.com/…images/media_1403097912.jpeg
    http://www.mimdap.org/…content/uploads/kordon41.jpg
    http://static.wixstatic.com/…0b8b304ec5c768ca92.jpg

    kıbrıs şehitleri caddesini gezmek
    http://www.bakabakagez.com/…ir-kibris-sehitleri.jpg

    can yücel , muzaffer izgü ve gazi kadınlar sokağındaki mekanlarda geyik yapabiliriz.
    http://static.ucakbileti.com.tr/…1-gazikadinlar.jpg

    not : izmirde yaşayıp "böyle de bir izmir" varmış demek için mutlaka basmane meydanından anafartalar caddesine girip mezarlık başından çıkın. götürdüğüm birkaç kişi izmirde böyle bir sokak olduğuna oldukça şaşırmışlardı. resimden belli olmuyor ama o ortamı solumak lazım . şam town diyebilirim. burada dönertaş sebili ve hatuniye parkı mevcut. sebil tam parkın kadiekaleye bakan tarafında sokağın köşesinde bulunuyor.

    edit : parça parça yazdığım için rotada sıkıntılar olabilir . zamanla güncellenebilir. bu entry uzun zamandır kenarda duruyordu. onedio tarzı bir sitede benzeri yayınlanmış görünce aklıma geldi ve kenarda duracağına framede dursun dedim. miras değil alın teri. fotolar alıntı tabiki. çekenlerin emeğine sağlık. doğru düzgün makinem olduğu zaman fotoğrafları kendi çektiklerimle güncellemeyi düşünüyorum. devamlı geçtiğim yerler olduğu için fotoğraf çekme ihtiyacı hissetmedim. yukarıda yazılan yerler izmirin merkezindeki çok ufak bir alandır. karşıyaka , urla yarımadası , foça , çeşme , kemalpaşa köyleri gibi pek çok yer eklenebilir.

    debe editi : (bkz: 28 şubat nadir hastalıklar günü)
  • insanının zihniyetiyle, binalarıyla koskoca bir gecekondu olan şehir. yani bir şehir 30 yılda hiç mi 1 adım ilerlemez gerçekten inanılmaz.

    izmirli'yim. 20 yıl izmir'de yaşadım, yaklaşık 20 yıldır da ankara'da yaşıyorum. yurtiçi/yurtdışı çok yer gezdim gördüm ancak bu kadar abartılmış bir şehir daha önce görmedim. izmir'i kötü yapan şey suriyeliler istanbullular vs de değil. şehre baştan aşağı gecekondu zihniyeti sirayet etmiş durumda. başka bir şehirde yaşayıp ara ara izmir'e gelince yozlaşmayı, şehrin iliklerine kadar işlemiş varoşluğu çok net gözlemleyebiliyorsunuz.

    merkez ilçelerden bahsedecek olursak. dışardan gelerek izmir'in güzel yüzünü görüp hayran olanların uğradıkları ortam büyük oranda güneyinden kuzeyine sahil şerididir. güneyde narlıdere'den başla, kuzeyde mavişehir'e kadar sahil şeridinde mekanlar da, havası da, insanı da süperdir izmir'in. kolay kolay bozulmaz buradaki semtler. en nezih yerlerinin de bir göztepeli olarak karşıyaka-bostanlı-mavişehir hattı olduğunu da belirterek hakkını vermek lazım.

    ancak denizden içeri 1 km girdiğinizde büyük oranda karşılaşacağınız şey brezilya'nın favela'sıdır. abartmıyorum bir çok mahallede akşamları sokağa çıkmaya korkarsınız. karabağlar'ı, uzundere'si, limontepe'si, buca'nın bir çok mahallesi, eşrefpaşa'sı, kale'si, basmane'si, tepecik'i, kahramanlar'ın bir kısmı, bayraklı'nın arka mahalleleri, doğançay'ı, kuruçay'ı, toros'u, levent'i, yeşildere'si, ballıkuyu'su varoşlarını say say bitmez. izmir koskoca bir varoştan oluşuyor. bu mahallelerin çoğunu yeni gelenler bilmez. 2 saat dolaştır kaçarak uzaklaşır izmir'den.

    eskiden izmir'in en güzel yanlarından biri yazlık mekanlarıydı. kuzeyde dikili, çandarlı, foça'dan başlayıp güneyde çeşme, karaburun hattına uzanan tüm sahil şeridi izmirliler'in yazlık mekanıydı bir zamanlar. merkezden taş çatlasın 1 saate insanlar mis gibi akdeniz havasına atıyordu kendini. şimdi 1 saatte şehirden çıkmak mümkün değil. hadi bir şekilde attın kendini bir sahil şeridine, zaten eskisi gibi bir yazlık alma şansın yok ama eskiden sezonluk yazlık kiralardık. bak 15 günlük, aylık değil sezonluk kiralardık, mayıs başı eylül sonuna kadar. şimdi deniz görmeyen, denizden esen meltemin ulaşmadığı o 30/40 yıllık yıkık yazlıklara aylık 150 200 bin çekiyorlar. acayip.

    tekrar gelelim şehir merkezine. rastgele bir mahalleye zoom yaptım. görsel şu: görsel
    izmir'in en eski mahallelerinden yeşilyurt-akevler arası hatta daha çok eski adıyla arapderesi. alınmasınlar ama eskinin çingene mahallesi. bizim çocukluğumuzda burada pet şişe toplayanlar, değil gecekondu çadırda yaşardı burada. gitmeye korkardık. sonradan şehrin göbeğinde gecekondu mahallesi oldu. şimdi burada 100 metrelik "düz" tek bir sokak bulamazsınız. çünkü 30 yıldır bütün belediyeciler oy için gecekondulara tapu dağıtmıştır. sokaklar leş gibidir muhtemelen. şimdi google kamerası ile sokaklarında gezdim her gecekonduyu yıkan apartman kondurmuş. 3 metre genişlikte yol zik zak yapa yapa ilerliyor binalardan. sokaklar ağzına kadar araba dolu, muhtemelen hiçbir binanın otoparkı yok. inanılır gibi değil şehir planlaması vs hak getire. siz de rastgele bir çok mahalleye aynısını yapabilirsiniz, deneyin farklı bir şeyle karşılaşmayacaksınız.

    gelelim insanına. ailem dahil türkiye'nin en yobaz insanları burada yaşıyor olabilir. atatürkçü geçinen cahiller ordusu resmen. bütün şehrin atatürk'le ilgili okuduğu tek yazılı kaynak yılmaz özdil yazıları muhtemelen. standart bir konyalı'dan zerre farkı yok insanlarının. biri chp'ye küfrediyor, diğeri aynı bakış açısı ile akp'ye. aynı mantıkla oy kullanıyorlar vs.

    hepsinin yanında bu kadar varoş bir şehir yakın gelecekte meydana gelecek bir depremde ne hale gelecek tahayyül edemiyorum. 3 sene önce, 2020'de merkez üssü izmir bile olmayan sisam adası'ndaki 6.6lık ve sadece 16 saniye süren deprem, merkez üssünden 50 km ötede 17 bina yıkıp 117 can aldı. merkez üssü izmir olup da 7 civarında deprem olması halinde, maalesef izmir'in hatay'dan daha kötü hale geleceğini düşünüyorum.

    izmir, parası olan için sahil şeridi ve yazlık mekanları ile "şimdilik" yaşanabilir durumda. suri, afgan vs göçüyle şehirdeki güvenliğin ortadan kalkması ile o cazibesini de kısa zamanda kaybedeceğini düşünüyorum. ayrıca şehirde korkunç bir pahalılık var. eskiden istanbul>ankara>izmir derdim. şimdi izmir=istanbul>ankara olmuş.

    şimdi yine birileri çıkıp "beğenmiyorsan gelme" şeklinde sığ bir şekilde eleştirecek. 7 göbek izmirli biri olarak, anamın babamın olduğu, bütün şehirde anılarımın olduğu yere kimseden izin alıp gelmeyeceğim elbette. gençlik anılarımın olduğu her sokağı skip atmışsınız, bira içtiğimiz her köşe başını suriyelilere peşkeş çekmişsiniz. geçmişin hatrına az bile yazdım ya neyse.
  • tunç soyer şükretsin de akp gidici, tüm ülke muhalifleri topyekun gelecek seçimi bekliyor, beyefendi arada kaynıyor böylece pek ses eden yok. bu güzelim kente, bu güzelim kent insanına(kent insanı derken aklı başında olanlardan bahsediyorum; istilacı göçmenler, vasıfsız nüfus hariç tabii ki) bu belediye hiç yakışıyor mu? akp gittikten sonra sıra böyle başarısız yöneticilere gelir umarım.

    maalesef egenin incisi olabilecekken, vasıfsız insan deposu haline getirilen gecekondu şehri.

    edit: bu entrynin debeyi girmesi mi çok saçma, yoksa milletin aktroll yaftası yapıştırması mı karar veremedim.
  • ilk kez gidenlerin kültür şoku yaşamalarının doğal olduğu şehir. muhtemelen ilk kez kültür görüyorlar çünkü.

    ayrıca her yer leş gibi, hepimiz pislikten kokuyoruz.
hesabın var mı? giriş yap