• en az sodom kadar yıkım görmüş talihsiz bir şehir olan (ahlaken o derece çöküntüye uğramamış olduklarını umuyor ve farz ediyoruz, ne de olsa hamamları varmış) kaunos antik çağlarda önemli bir deniz ticareti kentiyken, dalyan nehri deltasının genişlemesi üzerine limanları kapanmış ve ticari önemini yitirmiştir. aç bilaç kalan kaunoslularun başına bir süre sonra yine dalyan nehri'nin başka bir laneti çöreklenmiş, nehir sularının kentin çok yakınında birikmesi sonucu oluşan bataklık yüzünden sivrisinek akınına uğramışlardır. o devirdesinkov henüz icat edilmediği için gözlerini yakma pahasına limon suyu sürerek idare etmeye çalışan bahtsız kaunos'lular sivrisinek saldırısının kaçınılmaz sonu olan sıtma salgınına bir çare bulamayınca tası tarağı toplayıp tepelere inşa ettikleri şahane kral mezarları'nı bile yarım bırakarak terki diyar eylemişlerdir. feleğin çemberinden geçmiş insanlardır kaunoslular. olur ya biri size kaunos'luyum derse bir tas su verin, elinden tutun, çekmiştir, yazık.

    üşenmeyip akropole tırmananları güney sahillerinin en güzel manzaralarından biri beklemektedir, yine de sinkov diye bir oluşum ile dalyan'da tanışmış biri olarak tek tavsiyem güneşin batma saatlerine yakın kaunos'tan kaçmanızdır, çünkü sözünü ettiğimiz bataklık ve sivrisinek ordusu hala yerli yerinde yeni kurbanlar beklemektedir, sinek ordusunun vızıltısını geceleri ta dalyan'dan bile duyabilirsiniz. (böyle de bir korku filmi tadı var o memlekette)
  • kesinlikle xantos letoon gibi antik kentlere göre daha gelişmiş ve detaylı olan bir yer. maalesef tur firmalarının burasını ulaşım yönünden ters bulması sebebiyle adı çok da duyulmamış mükemmel bir antik şehir.

    şaka gibi bir de olayla karşılaştım gezerken. şehrin altında heryeri örümcek ağı gibi sarmış bir su şebekesi var ve bunu tesadüfen gördüm. üstüne basarken ayağıma takılan şeyin ne olduğunu anladığımda ağzım açık kaldı. adamlar milattan yüzlerce yıl önce o kanal sistemini bildiğiniz toprak saksı gibi tek tek borularla yapmışlar ve bu boruları birbirine geçirerek altyapıyı oluşturmuşlar, tıpkı günümüzdeki birbirine geçmeli beton borular misali kanal döşemişler. ama ben bunu tesadüfen ayağım takılınca görüyorum. ulan be kardeşim insan oraya bi tabela koyar burda kanal var şöyle böyle falan bi tanıtım yap. elin gavuru olsa oraya adam yaklaştırmaz bir de camdan fanusla kaplar. ama ben üstüne basıp geçiyorum üzülerek.

    turizm diyoruz ama bu işin yalnızca deniz kum güneş olduğunu sanıyoruz. onu da sahillerimizi rezil edip bol bol beton yığını ile kaplamak ve herşey dahil sistemiyle aç turisti doyurmak zannediyoruz. şu tarihi güzelliklerimizi biraz daha önemseyelim ve tanıtalım lütfen
  • gitmenin en ekonomik yolu, kanal boyunca yürünüp kaya mezarlarının hizasına gelindiğinde oradaki sandallarla karşı kıyıya geçmek ardından da nar bahçeleri arasında 20 dakika yürümektir. sandalları dalyanlı kadınlar kullanıyorlar, sandaldan inerken bayana gidiş-dönüş parasını uzatıyorsunuz. kadın da sizi dönüşte iskeleden alıyor. gidiş-dönüş yolu ve sizi hafızasında tutmasının bedeli olarak da toplam 4 tl gibi bir rakam istiyorlar. ha ben yürümek istemiyorum diyorsanız daha büyükçe kayıklara atlayıp, başka bir noktada iniyorsunuz. bunun bedeli de 30 tl.

    kaunos, üzerinde uğraşıldıkça büyüyen bir antik kent. burada çalışmalar yapan prof. dr. cengiz ışık'a göre 100 yıl daha kazılsa başka başka yapılar ortaya çıkabilirmiş. ki doğrudur ufacık gölün dibindeki tepede yapılan kazı çalışmalarının tarihi pek eskiye dayanmıyormuş. geniş alana yayılmış büyük bir kent. gezerken enerjiyi ekonomik kullanmak gerekir. özellikle akropole çıkış oldukça zor. ben daha ilk surlara ulaşamadan pes ettim. gerçi bunda çoğu zaman yapmış olduğum gibi yanlış yolu seçip dik kayalıklarla cebelleşmem rol oynadı. keçilerin, kertenkelelerin fink attığı kayalıklarda manzaraya doyup aşağıya indim. haftaya daha çok vakit ayırıp göremediğim kısımları arşınlayacağım.

    bu arada kaunos'ta müze kart satışı mevcut. yok ben almiim diyorsanız 8 tl bayılıp içeriye damlıyorsunuz.
  • geldiniz, benim gibi meraklı, her taşı toprağı inceleyen birisiniz. aracınız var ya da yok netçem karşıya yüzcem mi diye düşünüyorsunuz, evet gençler dalyan feribot diye bir şey var. maraş caddesinin sonundaki kıyıdan kalkıyor. araç 15 tl yaya 5tl 2017 yılı temmuzunda. biniyor karşı kıyıya geliyorsunuz. karşı kıyı arkeolog evinin olduğu yerde bir iskele var oraya yanaşıyor. atlayın yoldan devam. yaya iseniz tel kapıdan girin, atlı pusatlı iseniz, ileride araba yoluna sapıp içeri giriyoruz. bilet milet işlerini halledin. orada bilgilenin, aydınlanın, tabelaları okuyun haritayı inceleyin. merkezde, amfi tiyatro(!? aslında toplanma yeri olur kendileri, her bi iş icra edilir) saray, kilise, yuvarlak taşlar dizili ( ölçüm, hesaplama gibi) yerler var. düzgün taşlar, estetik kıvrımlar kaunos, ege medeniyetinin, kaba olanlar hristiyanlık dönemi. aşağı eski limana inen bir yol var orada da tapınak ve pazar yeri, liman yapıları var. deniz eskiden oraya ulaşıyormuş. kalenin olduğu dağın devamında olan tepede yine kilise, surlar ve diğer liman mevcut. bu arada surlar çandır köyüne doğru devam eder limanı kapatır, bu antik surdur, harç yoktur arasında. tonlarca kayayı harçsız birleştirmişler, basit harçsız yığma taş değil yani. nasıl bilmiyorum.
    gelelim kaleye, macera tutkunu ve meraklı biriyseniz kalenin olduğu dağa doğru yürüyoruz. tiyatroyu geçip dalyana, sola kıvrılan patikayı buluyoruz. buraya dikkat! taşlarda kırmızı işaretler var onları bulun ve ayrılmayın o yoldan. yamaç kıvrılır sola doğru. sarnıç ya da tandır gibi bir taş örme yer sonrasında antik bir duvar kalıntısı vardır ha gayret. ufak bir sırt ve yine hristiyanlık kalıntısı ev, manastır benzeri harabeler göreceksiniz, burası dalyan'a bakar. işaretleri takip edelim gençler, akropole varacağız. düzgün taş bloklar vardır. zirvedesiniz tebrikler! iz tuzunu, deltayı, dalyan'ı görebilirsiniz buradan. iz tuzu tarafına dönün surlara gideceksiniz. yeni kazılan orta yerde büyük bloklar vardır, evet bildiniz! antik dönem! çirkin surlar sonraki uygarlıklardan, daha az ve küçük taşlardan yapılmış, aralarında kiremit ve mermer aparmalar vardır. gezi bitti, kahramansınız!
    gelelim maydonuzun faydalarına,
    -ulan o dağda antik blokların ne işi var, nasıl çıkardınız, neden?
    -duvarı harçsız büyük tonozlar ile nasıl birleştirdiniz?
    -homeros alfebeniz ve dini inancınız farklı olduğu halde neden sizi karyalıdır lan bunlar diye kestirip attı, ki siz kendinizi anlatırken gritten geldik dediniz zaten, homer azcık faşo mu?
    -resmi tarih abileri de sizi halis mulis anadolu uygarlığına kondurmuş, haklılar, siz istediğiniz kadar dedemler gritten geldi deyin, onlardan iyi mi bileceksiniz!
    ..

    bilgi pıtırcığı hedesi : giritten gelmişlerdir nokta
  • zamanından bugüne korunmuş ve güzel saklanmış antik kenttir. (bkz: dalyan)'da olup gitmek isterseniz kıyıdan karşı tarafa sandallarla geçip, 20, 25 dakikalık keyifli bir yürüyüş sonrası ulaşabilirsiniz. fotoğraf çekmeyi sevenler için enfes kareler çıkacaktır. konumu gereği bir liman kentidir. ticaret yapıldığı söylenir. kenti gezerken mutlaka yanınızda su bulundurun. alışveriş yapacak bir yer yok. merdivenlerden inerken, tapınakta bakınırken, antik tiyatronun eşsiz manzarasına bakarken buranın diğerlerinden farklı olduğunu hissedebilirsiniz. tarihin ve o dönemin kokusu halen duruyor sanki.
  • muğla 'nın köyceğiz ilçesinde bulunan bir karya kentidir.
    buraya ulaşmak için en kolay yol feribot ile 3 dkkda karşıya geçmektir. feribot ücreti 2023 yazında otomobil için hâlâ 50 tl'dir.

    kaunos antik kentine varmadan dağlara oyulmuş muhteşem kaya mezarları vardır.
    görsel/ görsel

    ayrıca bu antik kentin içinde yaşayan pek çok eşek bulunmaktadır.
    şehrin agora kısmında restore edilmiş bir nymphaeum yani anıtsal çeşme bulunmaktadır.
    görsel
  • an itibari ile yoldayım, takriben bir saate alanda olacağım. ziyadesiyle heyecanlıyım, uzun yıllardır görmek istediğim antik kent idi.
  • muze.gov.tr’ye girsen her gün açık ama gidersin kapısı kilitli, böyle de bir yerdir. benzer bir durumu (bkz: iassos)’ta da yaşamıştık. anladığım kadarıyla oralara yerel halktan bir bekçi koyuyorlar adam nasıl olsa gelen giden olmaz diye kapıyı kilitleyip çıkıyor kafasına göre.
    (bkz: sadece türkiye'de yaşanabilecek olaylar)
  • kaya mezarlarının altında belediye mezarlığı bulunması güldürürken düşündürür
  • dalyan'ın yıldızı,kaya mezarları ile ünlü,mutlaka görülmesi gereken antik kent. iztuzu ile birbirlerine çok yakındırlar.

    kral kaya mezarları,tiyatro,genel görünüm
hesabın var mı? giriş yap