8 entry daha
  • geldiniz, benim gibi meraklı, her taşı toprağı inceleyen birisiniz. aracınız var ya da yok netçem karşıya yüzcem mi diye düşünüyorsunuz, evet gençler dalyan feribot diye bir şey var. maraş caddesinin sonundaki kıyıdan kalkıyor. araç 15 tl yaya 5tl 2017 yılı temmuzunda. biniyor karşı kıyıya geliyorsunuz. karşı kıyı arkeolog evinin olduğu yerde bir iskele var oraya yanaşıyor. atlayın yoldan devam. yaya iseniz tel kapıdan girin, atlı pusatlı iseniz, ileride araba yoluna sapıp içeri giriyoruz. bilet milet işlerini halledin. orada bilgilenin, aydınlanın, tabelaları okuyun haritayı inceleyin. merkezde, amfi tiyatro(!? aslında toplanma yeri olur kendileri, her bi iş icra edilir) saray, kilise, yuvarlak taşlar dizili ( ölçüm, hesaplama gibi) yerler var. düzgün taşlar, estetik kıvrımlar kaunos, ege medeniyetinin, kaba olanlar hristiyanlık dönemi. aşağı eski limana inen bir yol var orada da tapınak ve pazar yeri, liman yapıları var. deniz eskiden oraya ulaşıyormuş. kalenin olduğu dağın devamında olan tepede yine kilise, surlar ve diğer liman mevcut. bu arada surlar çandır köyüne doğru devam eder limanı kapatır, bu antik surdur, harç yoktur arasında. tonlarca kayayı harçsız birleştirmişler, basit harçsız yığma taş değil yani. nasıl bilmiyorum.
    gelelim kaleye, macera tutkunu ve meraklı biriyseniz kalenin olduğu dağa doğru yürüyoruz. tiyatroyu geçip dalyana, sola kıvrılan patikayı buluyoruz. buraya dikkat! taşlarda kırmızı işaretler var onları bulun ve ayrılmayın o yoldan. yamaç kıvrılır sola doğru. sarnıç ya da tandır gibi bir taş örme yer sonrasında antik bir duvar kalıntısı vardır ha gayret. ufak bir sırt ve yine hristiyanlık kalıntısı ev, manastır benzeri harabeler göreceksiniz, burası dalyan'a bakar. işaretleri takip edelim gençler, akropole varacağız. düzgün taş bloklar vardır. zirvedesiniz tebrikler! iz tuzunu, deltayı, dalyan'ı görebilirsiniz buradan. iz tuzu tarafına dönün surlara gideceksiniz. yeni kazılan orta yerde büyük bloklar vardır, evet bildiniz! antik dönem! çirkin surlar sonraki uygarlıklardan, daha az ve küçük taşlardan yapılmış, aralarında kiremit ve mermer aparmalar vardır. gezi bitti, kahramansınız!
    gelelim maydonuzun faydalarına,
    -ulan o dağda antik blokların ne işi var, nasıl çıkardınız, neden?
    -duvarı harçsız büyük tonozlar ile nasıl birleştirdiniz?
    -homeros alfebeniz ve dini inancınız farklı olduğu halde neden sizi karyalıdır lan bunlar diye kestirip attı, ki siz kendinizi anlatırken gritten geldik dediniz zaten, homer azcık faşo mu?
    -resmi tarih abileri de sizi halis mulis anadolu uygarlığına kondurmuş, haklılar, siz istediğiniz kadar dedemler gritten geldi deyin, onlardan iyi mi bileceksiniz!
    ..

    bilgi pıtırcığı hedesi : giritten gelmişlerdir nokta
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap