• evde en kaliteli et ve diğer malzemelerle ultra hijyenik biçimde yapılan köfteler lezzet olarak sıkça düşük kaliteli et ve malzeme ile yapılan sokak köftelerinden geride kalıyor.

    simsiyah olmuş pis ızgara üzerinde kömürde pişen ne idüğü belirsiz köfte pek lezzetli olurken evde efendice yapılan soğanı özenle elde kesilmiş, baharatları muntazam atılmış, hayvanın en kıymetli yerlerinden kıyılmış etle yapılan köfte bir yavan oluyor.

    efendi yerine piç köfte tercihi gibi bir durum var, zararlı ve pis olduğunu bilse de insan bazen şeytana uyuyor.
  • 2 kg. 2 defa çekilmiş kıyma (%70 dana - %30 kuzu)
    2 su bardağı galeta unu
    1 baş soğan (minik minik doğranmış olsun, rendelemeyi tavsiye etmiyorum)
    1 çay kaşığı karbonat
    1 yemek kaşığı tuz
    1/2 yemek kaşığı kimyon
    1/2 yemek kaşığı kekik
    3 yumurta
    az biraz kırmızı toz biber

    yayvan bir kaba (çiğ köfte tepsisi öneririm, olmazsa normal tas) konur. sıklıkla buzlu suya sokulan ellerle bir güzel yoğurulur. yoğurulan kıyma bir süre buzlukta bekletilir (kimileri bir gece bekletir, kimileri bir saat. ama ben genelde 3-4 bekletiyorum, saat başı çıkartıp yeniden yoğurup dolaba koymak üzere). şekil verilip (mümkün olduğu kadar yayvan olmalı) sıcak tavaya veya yeterince ısınmış ızgaraya kısık ateşte pişmek üzere konur (eğer tavada yapıyorsanız yağ koymanıza gerek yok. kapağını kapatıp, biraz köftelerden yeterli ses ve koku çıkmaya ilk başladığı andan itibaren tavaya çok az su eklemeniz hem yeterli, hem sağlıklı olacaktır).

    sonra da bir güzel yenir, nefistir, nefis.

    not: isteğe göre 2 diş sarımsak, kıyılmış maydanoz, 1/2 yemek kaşığı pul biber de ekleyebilirsiniz. damak tadınıza göre

    not 2: eğer kısa sürede tüketecekseniz kıyma kilosu başına 1 soğan yeterlidir. ama dondurup stoklamak düşüncesindeyseniz, kıyma kilosu başına 1/2 baş soğan olarak hareket etmelisiniz. zira soğanın suyu bir noktadan sonra köfteye fazla fazla işliyor. tadı bozabilme riski var.

    not 3: ızgara veya burger şeklinde tüketilecekse köfteler, sarımsaktan uzak durunuz. ızgarada sarımsaklı köfte çok hoş olmayabilir.

    not 4: köftenin iki tarafı da piştiğinde, üstte olan tarafa kaşar koyup tavanın kapağını kapatıp maksimum 30 saniye bekletip, kaşar hafiften erirken almanız epey işinize yarayacak, yerken farkedeceksiniz.

    köfte iyidir ya, süperdir.
  • (bkz: cig kofte), (bkz: icli kofte), (bkz: izmir koftesi), (bkz: kadinbudu kofte), (bkz: patates koftesi), (bkz: tukuruk koftesi), salcali kofte, sulu kofte, kuru kofte, sarmisakli kofte, sis kofte, cizbiz kofte, hamsili kofte, tavuklu kofte, seni seviyorum kofte.
  • bir adet yumurta
    ıslatılmamış bayat ekmek
    azcık sızma zeytinyağı
    tuzla ovulmuş soğan
    bollllcana kimyon, kekik, kuru nane
    diğerleri kadar bol olmasa da karabiber
    eh, karabiber kadar filan tuzot
    istediğimiz kadar tuz
    ve bir miktar (hepsi göz kararı evet) kaşar peyniri rendesi gerektirir.
    kaşar çok olmasındır, köftemiz iyice ağır olur.
    kıyması, %57 dana %43 kuzu olsa ne güzel olur.
    güzeeelce bi yoğurulur bunlar.
    "cıvık cıvık olmayana kadar" eklenir ekmek. un da koyulabiliyor.
    vaktimiz varsa biraz da dinlendirilir, ne bileyim misal bi yarım saat filan. beklemedim ben çok acıkmıştım.
    teflon tava ayçiçek yağı ile hafif yağlandırılır (köftelerin yapışmamasını sağlayacak kadar) sonra köftelerimiz ızgara usûlü bi güzel pişirilir.
    afiyet şeker olur.

    ha bunun içine ekmek filan yerine patates haşlasak koysak olur mu...
    yarın akşam bu sorunun cevabıyla görüşmek üzere efendim...
  • artik ustunde ustalastigim yemek. muhendislik boyle bir sey olsa gerek. yaklasik birkac aydir cok tembel oldugumdan haftanin rahat 5 gununde kofte yiyorum. ilk once dagiliyordu. bunu engellemenin yolu yumurtadir dedim yumurta ekledim. gittikce baharatlariyla oynamaya basladim. deneyimlerimi ve cikarilan dersleri paylasiyim.

    teknik bakimindan:

    -ekmek icini bosverin, yapmasi cok uzun.
    -yumurta dagilmasini iyi engelliyor ama zannedersem baharat tadini azaltiyor, daha fazla koymak zorunda kaiyorsunuz.
    -yumurta dagilmamasi icin iyi yontem.
    -sogan koftenin ruhu, her seyi.
    -soganin suyunu sikarak koftenin dagilmasini engelleyebilirsiniz.
    -en iyi dagilmama dedigim gibi yumurta+sikilmis sogan kombosundan geliyor.
    -tuzunu bol koyun, hicbir zaman koymayi unutmayin.
    -iyice yogurun. bir kabin icinde yumruklar gibi yapin, bu sikilastiriyor ve koftenin dagilmasini engelliyor. (hicbir arti malzeme kullanmadan;bu bu hafta denedigim bir yontemdi.)

    malzemelere gelirsek;

    -sogan, sarimsak, maydanoz ince kiyilmali.
    -maydonoz yoksa chervil, kurutulmus frenk maydonuzu, guzel tat katiyor.
    -kimyon, koftenin ruhu, esas oglani.
    -pul ya da toz biber, acilik icin.
    -kekik koymayin yakismiyor.(kisisel zevk)
    -bol sogan, istege gore sarmisak
    -hafif yaglisindan kiyma(80%et-20%yag)
    -zeytinyaginda kizartmak elzem, sonradan o yaga ban ban damar tika.
    -bol karabiber; karabiberin tadi cok cabuk kayboluyor.
    -aci olmayan paprika guzel renk ve tat veriyor.

    isbu entri aylik calismalarin urunudur, simdi kofte vakti...
  • çokça beğendiğimiz, güzide bir çocukluk nostaljisi besini. ve bir kez daha anladım ki yeterli teçhizat yoksa köftenin ev ızgarası hali pek güzel olmuyor, illa ki anne usulü, iyice kızaracak kadar yağ eklenmiş bir tavada pişirmek gerekiyor. ama devamlı yemediğimiz için olur o kadar diyorum ve hem kenara not düşmek hem de lezzetli bir köfte yapmış olmanın mutluluğunu paylaşmak adına tarifini buraya da yazmak istiyorum:

    ***öncelikle 100 liralık kıymadan 27 adet çıktığını belirtmek isterim.

    malzemeler:
    orta yağlı dana kuşbaşı köftelik kıyma
    3,4 yemek kaşığı panko yani ekmek kırıntısı (ben chefline diye bir markanınkini kullandım)
    1 orta boy soğan
    1 avuç maydonoz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı pul biber
    1 çay kaşığı kimyon
    1 tutam kekik
    2 çay kaşığı tuz

    hazırlanışı:*
    -- yeterli derinlikteki bir kaba kıymayı aldım ve içine soğan doğrayıcıdan geçirdiğim soğanı ekledim. ne rendeden geçmiş kadar un ufak olmalı, ne de fazla iri kalmalı.
    -- 2 dk kadar suda beklettiğim ekmek kırıntısını da ekledim. markadan ötürü mü bilmiyorum ama hafiften yapışkan bir kıvamı vardı. ben sırf yapışkanlığından ötürü yumurta kullanmayı sevmem köftede, ama aldığım bu pankonun buna benzer bir kıvamı vardı. belki de köftemin güzel kızarmasını sağlayan şey buydu.
    -- yıkanmış maydonozu da aldım ve küçük küçük doğradıktan sonra kıymaya ekledim, çok doldurmaya gerek yok, ama küçük bir miktarı gerçekten lezzet katıyor.
    -- son olarak da baharatları ekledim. bu koyduğum miktar bence kararında ama dileyen azaltıp çoğaltabilir.
    -- ve yoğurma kısmına geldik. çok fazla vaktim olmadığı için 5 dakka kadar yoğurdum ve yetti. malzemeler güzelce birbirine geçti.
    -- en sona ise köfte şeklini vermek kaldı. benim köftede en beğendiğim şekil parmak biçimli olandır. ama öyle tekirdağ köftesi gibi de değil, daha çok inegöl köftesi gibi, yarım uzunlukta ve bir parça da şişkince. önce parçayı elime alıp uzatırım, sonra da bombe vermek için avucumun içinde birazcık sıktırırım. alttan ve üstten verdiğim minik bir baskıyla da şişkin hale getiririm.
    -- ve 100 liralık kıyma karşılığında çıkan 27 adet köftem hazır. şimdi de yuvarlak bir borcama dizdiğim bu köfteleri buzdolabının alt rafında dinlendirme zamanı.
    -- yukarda da söylediğim gibi zaman kısıtlı ve dinlendirme işlemi için yaklaşık 1 saat yetti. normalde ne kadar uzun dursa o kadar iyidir derler ama lezzetinden memnun kaldığımız için sanırım ki bir sorun olmadı.
    -- kullandığım tavanın ne tavası olduğunu açıkçası tam olarak bilmiyorum ama wok kadar derin değil. fakat büyükçe, özel bir tava, güzel bir dizilimle 27 köfteyi gayet rahat alabilir. ben 10'ar tane yeteceği için 7'sini ayırdım.
    -- normalde yağı çok kullanmam ama nar gibi kızarabilsin diye tavayı kaplayacak kadar da ayçiçek yağı* koydum. tamamını değil elbette sadece alt yüzeyini*
    -- avcuma yeterince sıcaklık geldiğini anlayınca da köfteleri dizdim ve hiç dokunmadan iyice kızarmalarını bekledim. saat falan tutmadım ama 5 dakkayı geçmiş olabilir. her iki yüzünü de böyle pişirdikten sonra tabaklara alıp, yanında ısıttığım puf puf bazlama, yeşil salata ve yoğurt ile servis ettim. ben çocukluğumdan beri çi böreği çok severim, işte bu köfteyi yerken de nedense çi börek tadı aldım. bunu da kullandığım ekmek kırıntısına ve yağ oranına bağladım. lezzetli bir köfte yapmak zor iş ama bazen tutturup da memnun kalınca mutlu oluyorsunuz. bu veya başka bir tarif olsun, köfte hazırlayan tüm ellere kolaylıklar dilerim, şimdiden ellerinize sağlık. :)
  • kökeni orta asya ve mezopotamya olarak bilinir. bu bölgelerdeki birçok yazıtta “ezik et” anlamına gelen “kuffette” şeklinde rastlanmıştır köfteye. başka dillerde pek karşılığı yoktur, çoğunlukla “et topu” anlamına gelen “meatball” kullanılır. içeriğinde kıyma bulunmamasına rağmen hazırlanış şeklinden ötürü köfte ismini alan çeşitleri de mevcuttur. mercimek köftesi, patates köftesi, lor köftesi, fellah köftesi vb.

    hemen her yörenin kendine has bir köftesi muhakkak mevcut. yöresel malzemelere ve pişirme şekillerine göre küçük farklılıklarına rağmen, birçok köftenin de birbiri ile büyük ölçüde aynı olduğunu söylemek mümkündür. mesela içli köfte gaziantep'te kızartılırken mardin'de haşlanarak pişirilir. mardin'de malzemelerde değişikliğe gidilerek bir de kitel isminde farklı bir yorum da getirilmiştir. kitel, siirt'te de vardır.

    bazen tek bir yöreye ait bir köftenin bilinen birden fazla ismi de olabilir: tire köftesi - tire kebabı gibi.
    bazen birebir aynı köfte, farklı yörelerde farklı isimle de anılabilir. fellah köftesi - bulgur köftesi - sosyete köftesi - gıldırık vb.

    görüldüğü üzere köfte mevzusu tam bir karmaşa, tam bir dipsiz kuyu. aynı malzemeler farklı şekilde pişiriliyor, ismi değişiyor. bir malzeme çıkartılıyor, ismi değişiyor. bu nedenle bazı köftelerin bazı yöreler için patenti bile alınmış durumda. inegöl köfte, sivas köftesi, tire köftesi, ıslama köfte, çullama köfte, akçaabat köfte, çerkezmüsellim köftesi, tekirdağ köftesi, harput köftesi, içli köfte, çiğ köfte ve daha birsürü.

    tüm bu ortaklıkların ve ayrıklıkların eşliğinde türkiye'de bilinen 291 çeşit köfte olduğu söylenmektedir. ben 100'e yakınını bulabildim, sıralı tam liste için:

    içli köfte / adana
    adana köfte kebabı / adana
    analı kızlı / adana
    bulgurlu çiğ köfte / adana
    ekşili köfte / adana
    mercimek köftesi / adana
    pastırmalı köfte / adana
    tahinli içli köfte / adana
    kavurmalı sıcak köfte/ adıyaman
    kel köfte / adıyaman
    bulgurlu top köfte / adıyaman
    kadınbudu köfte / adıyaman
    yuvarlama köftesi / afyon
    akçaabat köftesi /akçabat
    topaç köfte / ankara
    pirinçli oruk / antakya
    topalak / antalya
    çine köftesi / aydın
    grifteri / balıkesir
    bitlis yuvarlama köfte / bitlis
    analı kızlı / bitlis
    şekalok / bitlis
    inegöl köfte / bursa
    biga köftesi / çanakkale
    akıtmalı ufak köfte / diyarbakır
    diyarbakır ekşili köfte / diyarbakır
    içli köfte / diyarbakır
    satır köfte edirne / keşan
    rumeli köftesi / edirne
    sütlü pirinç köftesi / edirne
    sıkmalık köfte / edirne
    ayar köfte / elazığ
    lüle / elazığ
    nohutlu köfte / elazığ
    susamlı / elazığ
    gizli köfte / denizli
    dil peynirli fırın köftesi / denizli
    molhatalı köfte / gaziantep
    yağlı yumurtalı köfte / gaziantep
    akıtma köfte / gaziantep
    altı ezmeli tike kebabı/ gaziantep
    ayvalı ufak köfte / gaziantep
    çiğ köfte / gaziantep
    maltıhalı köfte / gaziantep
    yapma köfte/ gaziantep
    yoğurtlu ufak köfte / gaziantep
    bademli köfte / istanbul
    balık köftesi / istanbul
    erikli köfte / istanbul
    hasan paşa köftesi / istanbul
    izmir köftesi / izmir
    ödemiş kebabı / izmir
    pirinçli kestirmeli köfte / izmir
    salihli odun köftesi / izmir
    tire köftesi / izmir
    maraş köftesi / kahramanmaraş
    oruk / kahramanmaraş
    kayseri köftesi / kayseri
    kırkağaç köftesi / kayseri
    ahmetbey köftesi - kırklareli
    çullama köfte/ konya
    kuru köfte/ konya
    topalak köftesi / konya
    yanya usulu köfte / konya
    mayalı köfte / kütahya
    sivas köftesi/ sivas
    ayva köftesi / malatya
    bulama köfte / malatya
    ekşili köfte / malatya
    elmalı köfte / malatya
    kabaklı çimdik köfte / malatya
    ayva köftesi / malatya doğu anadolu
    nahna köftesi / malatya
    pat köftesi / malatya
    yoğurtlu balkabağı köftesi / malatya
    akhisar köfte/ manisa
    ekşili köfte / mardin
    gildirik köfte / mardin
    harput köfte / mardin
    herleli köfte / mardin
    yalancı / mardin
    dalyan köfte / muğla
    datça badem köftesi / muğla
    hamsi köftesi / rize
    sakarya içli köftesi / sakarya
    ıslama köfte / adapazarı
    sıknaç / sakarya
    kittel / siirt
    siirt usulu çiğ köfte /siirt
    tap tap / siirt
    beli kırık / şanlıurfa
    lıklıkı köfte / şanlıurfa
    tekirdağ köftesi / tekirdağ
    çerkezmüsellim / tekirdağ
    acem köftesi / van
    buğday köftesi / van
    van içli köftesi / van
    yalova köftesi / yalova
    göçü / yozgat
    harput köftesi / yozgat
    aya köftesi / çemişgezek-yozgat
    gıldırıklı köftesi/ bingöl
    ayranlı köftesi / bingöl
    kübbilmüşviyye / kilis
    fırın yapması / kilis
  • sarhoş ve açtım...

    sonra köfte ekmeğin içinden yere düşüp kendi ekseninde 2 tur döndü ve ayağımın 1 karış ötesinde durdu. o an dedim ki; "afedersin ama adamın amına korum köfte".

    köfteyi yerden alıp iki üfkedikten sonra ekmeğimin arasına koyup yedim.

    kolay pes etmeyen biri olarak sarhoş ve açtım, o ise sadece dengesini kaybedip yere düşen bir köfteydi; tabi ki ben kazanacaktım.

    köfteyi yedim ve gelen ilk metrobüsle aranıza karıştım. ortamlar nasıl tehlikeli siz hesap edin artık*
  • her cocugun cani istediginde yiyebilmesi gereken sey. tek istegim bu.
  • çocuk yemeğidir, çocukların en sevdiği, çocuk ruhlu olanların her yiyişte biraz daha sevdiği*.
hesabın var mı? giriş yap