• 3 haftadır günde 2-3 bardak içiyorum bundan, kesinlikle sindirirm sistemine çok faydalı, abi patır patır sıçmak neymiş, insanlar nasıl tuvalete girip 5 dakikada çıkabiliyormuş onu yaşıyorum.
  • yillardir faniyim bu bitkinin cayinin; artik uzman moda erisebilmek icin gidip en hasindan taze kusburnu aldim.
    tabi maymun gibi acaba nasil yapilir, ne kadar kaynatilir, nerede kaynatilir diye birkac gundur deney yapip duruyorum.
    ilkten sallamalarindan hep kirmizi bildigimiz bu cay, ben yapinca sari oldu.
    "sari olur zaten" dediler ama tatmin olmadim, kaynatmaya devam ettim.
    2 saat, 3 saat derken renk kirmizilasmaya basladi.
    iste tam oradan sonra da daha once hicbir kusburnu cayindan almadigim lezzeti almis oldum.
    ozellikle benim gibi buyuk faniysaniz (en az 15 yildir ozellikle alir/aldirir icerim), bu tadin nirvanasina ulasmak orgazmdan bile zevkli olabiliyor.
    onceden soyleseler "kim 2-3 saat sirf cay olacak diye bekler ki?" derdim; ama dunyada boylesine kucuk luksleri yasamak icin degiyor suser kardeslerim :)
  • tansu çiller dolayısıyla adı ünlenmiş olabilir ama, anadolu'da yıllar yılı marmelatı bile yapılacak kadar değerli ve de şifalı görülmüş olan meyvedir.

    özellikle de sivas yöresinin değerini bildiği ve değerlendirdiği meyvelerdendir. kurutularak kış için de saklanır ve kompostoya katıldığı gibi soba üzerinde çayı da demlenir ki poşet çay olarak marketlerde sunulan hâlinden daha doğal ve nefis bir çay olur.

    bir kilogramında bulunan c vitamininin, 17 kilogram portakalda bulunan c vitamini ile eşdeğer olduğu söylenir.
  • içeriğindeki yüksek miktardaki c vitamini ve fenolik bileşikler sayesinde kuvvetli antioksidan özellik gösterir.

    soğuk algınlığına karşı koruyucu ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
  • ilginç bir şekilde nerede maden varsa orada olduğunu farkettiğim en güzellerini samsun ve sivas'ta gördüğüm minik kırmızı çaylık.
  • uşak yöresinde öküz götü olarak adlandırılan bitki
  • mükemmel kireç çözücü.

    yıllardır hatırı sayılır miktarda kireç biriktirmiş çaydanlığınızda kuşburnu çayı yapar iseniz kireç tortularının azaldığına, hatta bittiğine şahit olabilirsiniz. ama hiçbir madde yoktan var olmaz, vardan yok olmaz prensibi esastır. kireç ilk demlediğiniz çayın içinde içilmeyi beklemektedir. hal böyle iken bu ilk çayı içmemenizde büyük faydalar vardır. sevmediğiniz misafirlere ikram edebilirsiniz. 1-2 karanfil, küçük bir çubuk tarçın parçası eklerseniz, kireçli de kireçsiz de muhteşem olacaktır kuşburnu çayınız.
  • gumushane yoresinde cayi, receli, pestili, helvasi yapilan bitki
  • piyasada poşet çay şeklinde satılanlarda yarıya yakın oranda bamya çiçeği bitkisinin bulunduğu çaydır. hakiki kuşburnu tadından biraz uzaklaşmıştır tadı öylelikle. en leziz şekli, hakiki kuşburnunun bütün olarak uzun süre, çaydanlıkta, soba üzerinde kaynatılmasıyla elde edilir. soluk, kızıl bir rengi, hafif buruk ta bir tadı vardır. soba mıdır, saf halde olduğundan mıdır nedir bilmiyorum ama, o haliiyle bambaşkadır. "bitki çayı" içtiğinizi anlarsınız.
  • çayını içmekten hiç bıkmayacağım şifalı bitki. c vitamini deposu olduğu doğrudur fakat çayı veya marmelatı şeklinde tüketilirse vitaminden eser kalmaz. sindirim problemleri için bulunmaz bir nimet. rengini sevdiğim kış arkadaşım benim.
hesabın var mı? giriş yap